کاهش تعرفه واردات میوه به چهار درصد
دنیای اقتصاد- آمار ۱۱ ماهه تجارت خارجی کشور حاکی از آن است که صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی از نظر ارزشی ۱۱ درصد و با احتساب میعانات گازی ۴ درصد رشد داشته است. در این مدت کل صادرات غیر نفتی ۵/۲۲ میلیارد دلار بوده است. همچنین براساس گزارش رسمی گمرک، حجم واردات در ۱۱ ماهه ۸۸ معادل ۴۹ میلیارد دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸/۴ درصد کاهش یافته است.

گزارش تجارت خارجی 11 ماهه کشور منتشر شد
رشد صادرات کاهش واردات
ارزش صادرات غیرنفتی به 5/22 میلیارد دلار رسید
گروه بازرگانی - آمار رسمی گمرک ایران نشان می‌دهد که طی یازده ماه سال‌جاری ارزش صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی به ۱۸ میلیارد و ۶۰۹ میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد افزایش یافته است.
در مقابل، طی همین مدت 49 میلیارد و 136 میلیون دلار کالا وارد کشور شده که از نظر ارزشی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشانگر 8/4 درصد کاهش است، اما وزن این میزان کالای وارداتی که 47 میلیون و 317 هزار تن بوده در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 5/18 درصد افزایش داشته است.
به گزارش روابط‌ عمومی گمرک ایران، طی این مدت ۴۰ میلیون و ۹۶۹ هزار تن کالای غیر نفتی از کشور صادر شده که به لحاظ وزن نیز ۳۸ درصد رشد داشته است. در مدت یاد شده، ارزش صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی به ۲۲میلیارد و ۵۲۴ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸/۴ درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین وزن صادرات کالاهای غیرنفتی با احتساب میعانات گازی به ۴۸ میلیون و ۵۲۱ هزار تن رسیده که در مقایسه با سال قبل ۴/۳۳ درصد رشد داشته است.
صدرنشینی گازهای نفتی
در یازده ماه سال‌جاری سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی عمده‌ترین کالای صادراتی کشورمان بود. سهم این کالا از صادرات غیرنفتی کشورمان در مدت یاد شده ۹۰۸ میلیون دلار بود و ۸۸/۴درصد از کل صادرات غیرنفتی را در بر گرفته است.
پسته تازه یا خشک‌کرده در جایگاه دوم قرار گرفته و با 842 میلیون و 700 هزار دلار، 53/4درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داده است.. پلی‌اتیلن گرید فیلم با 811 میلیون و 500 هزار دلار سومین کالای عمده صادراتی کشورمان بوده که صادرات این کالا نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش 1115 درصدی همراه شده است. جایگاه بعدی نیز به پروپان مایع شده اختصاص دارد که سهم این کالا از صادرات غیرنفتی در این مدت به 809 میلیون دلار رسید. متانول در جایگاه پنجم قرار گرفت و حجم صادرات این کالا به 525 میلیون دلار رسید. بوتان مایع شده نیز با 477 میلیون دلار در رتبه ششم قرار گرفت. دیگر اقلام عمده صادراتی نیز در مدت یاد شده به ترتیب شامل فرش و سایر کف‌پوش‌های نسجی با 429 میلیون دلار، پاراکسیلن با 423 میلیون و 800 هزار دلار، کاتد و قطعات کاتد از مس تصفیه شده با 405 میلیون و 600 هزار دلار و سنگ آهن به هم فشرده نشده با 382 میلیون و 200 هزار دلار بوده است. اقلام یاد شده، ده قلم کالای عمده صادراتی کشورمان را در یازده ماه سال‌جاری تشکیل می‌دهند و در مجموع بیش از 32 درصد از کل ارزش صادرات غیرنفتی را در بر گرفته‌اند.
افت تجارت مرزنشینان
مرزنشینان در یازده ماه سال‌جاری در مجموع 42 میلیون دلار انواع کالا به روش تجارت چمدانی صادر کردند که این میزان صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 46/4 درصد کاهش داشت.
وزن صادرات از محل تجارت چمدانی نیز در این مدت به ۳۵ هزار و ۶۰۰ تن رسید که از این نظر در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با ۴۹/۶ درصد افزایش همراه بود.
عمده‌ترین خریداران کالای ایرانی
در یازده ماه سال‌جاری عراق با واردات ۳ میلیارد و ۶۴۶ میلیون دلار انواع کالای ایرانی عمده‌ترین واردکننده کالا از ایران بود.
در این مدت 64/19 درصد از کل صادرات غیرنفتی کشورمان راهی عراق شد.
چینی‌ها با خرید دو میلیارد و ۶۶۹ میلیون دلار انواع کالای ایرانی، دومین کشور بزرگ واردکننده کالا از ایران بودند. سهم چین از کل صادرات غیرنفتی ایران در این مدت به ۳۷/۱۴ درصد رسید.
امارات متحده عربی با 2 میلیارد و 409 میلیون دلار در جایگاه سوم قرار گرفت و تنها 97/12 درصد از کل صادرات غیرنفتی کشورمان به این کشور اختصاص یافت. براساس این گزارش، هند با یک میلیارد و 125 میلیون دلار و افغانستان با 876 میلیون و 480 هزار رتبه‌های چهارم و پنجم را به خود اختصاص دادند.
بنزین و شمش و گندم، اقلام عمده وارداتی
در این مدت بنزین عمده‌ترین کالای وارداتی کشورمان بود و با اختصاص 9 درصد از کل ارزش واردات و 13/16 درصد از وزن جایگاه نخست را به خود اختصاص داد. شمش از آهن و فولاد غیرممزوج با 72/3 درصد سهم ارزشی و 2/8 درصد سهم وزنی در جایگاه دوم قرار گرفت و گندم با 27/2درصد سهم ارزشی و 3/9 درصد سهم وزنی رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
امارات، همچنان مبدا اصلی
42/ 29 درصد از کل ارزش واردات کشورمان طی این مدت از مبدا امارات متحده عربی صورت گرفته است و این کشور بزرگ‌ترین کشور صادرکننده کالا به ایران در میان سایر کشورها بوده است.
آلمان با اختصاص ۴۶/۸ درصد سهم ارزشی رتبه دوم را به خود اختصاص داده و چین نیز با ۳۲/۸ درصد سهم در رتبه سوم جای گرفته است. کشورهای کره و سوئیس نیز به ترتیب ۲۷/۶ درصد و ۸۵/۳ درصد از ارزش کل واردات ایران را به خود اختصاص دادند و در رتبه‌‌های چهارم و پنجم قرار گرفتند.