تسهیلات ویژه بانکی برای صادرکنندگان

گروه بازرگانی- وزیر بازرگانی می‌گوید: مجموع تسهیلات اعطایی به صادرکنندگان از سوی بانک توسعه صادرات با کارمزد پایین و مطابق نرخ‌های ترجیحی و در دو بخش ارزی و ریالی اعطا می‌شود. به گزارش خبرگزاری وزارت بازرگانی «شابا»، مهدی غضنفری اعلام کرد: نرخ سود تسهیلات تمام عقود مبادله‌ای و مشارکتی بانک توسعه صادرات در زمان حاضر ۱۲ درصد است که این رقم برای صادرکنندگان نمونه دو تا سه درصد و برای صادرکنندگان خوش حساب یک درصد پایین‌تر از نرخ مصوب محاسبه می‌شود.

وی با بیان اینکه عزم جدی وزارت بازرگانی، دولت و صندوق ضمانت صادرات ایران بر پیگیری ارائه تسهیلات با نرخ ترجیحی به صادرکنندگان است، افزود: تمام دست‌اندرکاران امر صادرات کشور در پی آن هستند تا در شرایط کنونی و برای رقابت‌پذیر کردن صادرات مکانیزم‌های جبرانی را با هدف کاهش هزینه‌های صادرکنندگان اعمال کنند.

به گفته غضنفری، این تصمیمات برای کاهش ریسک صادرکنندگان با توجه به نوسانات نرخ ارز اتخاذ شده است.

وزیر بازرگانی سپس درباره تخصیص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار به بانک توسعه صادرات ایران از محل ۲۰ هزار میلیارد ریال مصوب، گفت: این اعتبار از همان هفته اول تزریق شد.

وی همچنین درباره تخصیص ۵۰۰ میلیون یورو تسهیلات برای تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی صادرکننده یا صادرات کالا به این بانک گفت: این اعتبار وعده‌های تحقق یافته رییس‌جمهوری در ۲۹ مهرماه امسال و همزمان با روز ملی صادرات است که ۲۰۰ میلیون یورو آن در مرحله نخست و ۳۰۰ میلیون یورو (۴۵۰ میلیون دلار) دو هفته گذشته و از محل دو میلیارد دلار خط اعتباری مصوب بانک مرکزی در اختیار بانک توسعه صادرات قرار گرفت. عضو شورای پول و اعتبار کشور افزود: صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی می‌توانند از محل این اعتبار مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کنند.

یادآور می‌شود، در نشست مشترک دو هفته گذشته رییس کل بانک مرکزی با وزرای امور اقتصادی و دارایی، بازرگانی و مدیرعامل بانک توسعه صادرات مقرر شد مبلغ دو میلیارد دلار از محل منابع بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی در اختیار چهار بانک صنعت و معدن،‌ توسعه صادرات ایران، ملی و کشاورزی به صورت ارزی و ریالی یا ریالی قرار گیرد.

از این میزان یک میلیارد دلار به وزارت بازرگانی، ۵۰۰ میلیون دلار به وزارت صنایع و معادن، ۲۵۰ میلیون دلار به وزارت جهاد کشاورزی و ۲۵۰ میلیون دلار به وزارت بهداشت درمان اختصاص یافت. همچنین ۲۰۰ میلیون یورو از محل حساب ذخیره ارزی برای حمایت از تولید و خرید ماشین‌آلات و تجهیزات داخلی و سپرده‌گذاری قریب‌الوقوع نزد بانک صنعت و معدن تخصیص یافت. براساس این توافق مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو نیز به بانک‌های خصوصی در قالب سپرده‌گذاری ارزی برای اعطای تسهیلات ارزی به صادرکنندگان اختصاص یافت.

۱۱۲ میلیارد تومان میزان بودجه جوایز صادراتی

از سوی دیگر، رییس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه میزان جوایز صادراتی برای سال آینده در لایحه بودجه ۱۱۲ میلیارد تومان پیش‌بینی شده است، گفت: کسری بودجه ۲۴۰ میلیارد تومانی جوایز صادراتی سنوات قبل در متمم بودجه سال جاری پیش‌بینی شده و منتظر تخصیص آن هستیم.

بابک افقهی در گفت‌وگو با «برنا» در خصوص واگذاری جوایز صادراتی به بخش خصوصی اظهار داشت: وزارت بازرگانی در برنامه پنجم پیشنهاد داده است که اختیار واگذاری جوایز صادراتی به تشکل‌ها و اتحادیه‌های بخش خصوصی داده شود و در صورتی که مجلس آن را در برنامه پنجم تصویب کند، اجرا خواهد شد.