رییس اتاق ایران با اشاره به هدفمندسازی یارانهها:
نگران شوک غیرقابل تحمل به تولید هستیم
رییس اتاق بازرگانی ایران با ابراز نگرانی از شوک غیرقابل تحملی که در پی هدفمندسازی یارانهها بر بخش تولید وارد خواهد شد، میگوید ابهام در نحوه افزایش قیمت حاملهای انرژی یا نحوه پرداخت جبرانی به اجرای صحیح قانون هدفمندسازی یارانهها آسیب میزند؛ بنابراین نباید بگذاریم سرنوشت خوشهبندی خانوار برای بنگاهها و واحدهای تولیدی هم تکرار شود. محمد نهاوندیان در گفتوگو با «مهر» با بیان اینکه در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، برخورداری از جهت و اطلاعات مشترک، شرط توفیق پروژه است، افزود: در واقع این حرکت در اقتصاد را میتوان به یک «ارکستر سمفونی» تشبیه کرد که اگر همه خوانندگان و نوازندگان بدانند که قرار است چه نتی خوانده شود، هر عضو گروه وظیفه خود را انجام میدهد و در مجموع، یک آهنگ همنوا و گوش نواز تولید میشود.
رییس اتاق بازرگانی و صنایعومعادن ایران تصریح کرد: اگر یک یا برخی از این نوازندگان، از این اختیار برخوردار باشند که هر زمانی که دلشان خواست نت را عوض کنند، همنوایی از بین میرود؛ به این ترتیب به صلاح اجرای این قانون است که همه فعالان اقتصادی، به دقت بدانند که سه ماه، شش ماه یا یک سال دیگر قرار است چه اتفاقی رخ دهد. وی با تاکید بر ضرورت پرهیز از شگفتزده کردن فعالان اقتصادی در اجرای این قانون تصریح کرد: با شگفتزده کردن فعالان اقتصادی نمیتوان به یک هماهنگی کامل در دستیابی به اهداف اقتصادی دست یافت، بنابراین باید میزان شفافیت اقدامات را افزایش داد تا بتوان شاهد نتایج بهتری بود.
نهاوندیان گفت: با توجه به مجموعه شرایطی که بر اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها حاکم است، اتاق بازرگانی و صنایعومعادن ایران بر این نکته تاکید داشت که باید از شتابزدگی در اجرا پرهیز شود و منابع حاصل از این کار، عمدتا به سمت حمایت از تولید سوق داده شود. وی اظهار داشت: رویکرد تولید محور باید در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها دنبال شود، چارهای جز اینکه تولید داخلی قابل رقابت در سطح جهانی شود، وجود ندارد؛ زیرا تنها در این صورت است که میتوان از اتکا به نفت و هجوم واردات جلوگیری کرد. رییس پارلمان بخش خصوصی خاطرنشان کرد: با توجه به مجموعه ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور، اجرای این قانون باید به شکلی کاملا شفاف و ملایم صورت گیرد؛ شفاف به این معنا که همه مجریان و مخاطبان این قانون بدانند که چه باید بکنند.
به اعتقاد نهاوندیان باید فرصت داد تا بخشهای مختلف اقتصادی، برای جبران افزایش هزینهها و قیمت تمام شده، تدبیری بیاندیشند و خود را با شرایط جدید وفق دهند. در این راستا نباید مدیران واحدهای تولیدی را در شرایطی که از نظر مولفههای مختلف قیمت تمام شده، در شرایط رقابت برابر با رقبای خارجی خود نیستند، تحتفشار مضاعف قرار داد.
رییس اتاق بازرگانی و صنایعومعادن ایران توضیح داد: در مباحثی نظیر هزینه بیمه اجتماعی، سیاست ارزی و تعداد روزهای تعطیل در اقتصاد ایران، تولیدکنندگان ایرانی از مزیت نسبی برخوردار نیستند و تا به حال، این قیمت انرژی بوده که به واحدهای تولیدی امکان جبرانی داده است، حال سلب کردن این امکان بدون اینکه فرصت کافی برای افزایش بهرهوری در واحدهای تولیدی ایجاد شود، ممکن است به بخش تولید، شوک غیرقابلتحمل وارد کند. به این جهت، روی ملایم بودن شیب حرکت اجرای این قانون تاکید میشود. وی اظهار داشت: در چنین شرایطی امید میرود که توفیق پیدا شود؛ ضمن اینکه نکته بسیار مهم این است که در اجرای چنین حرکت بزرگی، همگامی و همدلی کامل بین دولت و مردم در حوزه فعالیتهای اقتصادی ضروری است. حتما باید نهایت تلاش را برای ایجاد تفاهم لازم و مدیریت تعامل مصروف کرد.
به گفته نهاوندیان، اینکه تاکید میشود که در سیاستها، باید تولید محور عمل کرد به دلیل آن است که هر تولیدکنندهای، مصرفکننده هم به شمار میرود؛ بنابراین باید اطمینان حاصل شود که هر مصرفکنندهای تولیدکننده نیز باشد، یعنی فرصت شغلی و مشارکت در تولید، برای همه آحاد مردم فراهم شود. در آن صورت حتی اگر قیمتها بالا رود، تحمل شرایط تورمی امکانپذیر است.
ارسال نظر