گروه بازرگانی- معاون امور بین‌الملل اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: مهم‌ترین شرط ایران برای تاسیس شورای مشترک همکاری‏های اقتصادی با آمریکا، اعلام آمادگی ۱۰ شرکت برای عضویت در این شورا است.

مهدی فاخری در گفت‌وگو با «موج» خاطرنشان کرد: پس از اعلام آمادگی شرکت‏های ایرانی و تایید آن از سوی اتاق بازرگانی ایران، انتخابات این شورا برگزار می‌شود و شورای مشترک بازرگانی و همکاری‏های اقتصادی ایران با آمریکا می‏تواند فعالیت خود را آغاز کند. فاخری همچنین در خصوص ایجاد شورای مشترک ایران با آمریکای شمالی اذعان داشت: ایران از بین سه کشور آمریکای شمالی، با کانادا اتاق بازرگانی مشترک دارد.

معاون امور بین‌الملل اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در حال حاضر، میان تجار و بازرگانان آمریکایی و ایرانی گرایش متقابلی برای توسعه روابط تجاری میان دو کشور وجود دارد و بازرگانان آمریکایی خواهان ایجاد نهادی برای ساماندهی روابط تجاری میان ایران و آمریکا شده‏اند تا بتوانند به دور از مسائل سیاسی، روابط تجاری خود را ساماندهی کنند. این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: در حال حاضر حجم روابط تجاری میان ایران و آمریکا حدود ۸۰۰ میلیون دلار است که غذا، دارو، فرش و خاویار بیشترین کالاهایی است که میان دو کشور مبادله می‏شود. فاخری متذکر شد: البته پتانسیل افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور وجود دارد، اما سیاسی شدن روابط تجاری میان ایران و آمریکا مانع از گسترش حجم روابط تجاری میان دو کشور شده است. به گفته فاخری، تشکیل شورای مشترک همکاری‏های بازرگانی و اقتصادی میان دو کشور می‏تواند روابط تجاری میان ایران و آمریکا را تسهیل کند.

گفتنی است که اواخر بهار امسال، محمد نهاوندیان از تشکیل شورای بازرگانی مشترک ایران و آمریکا خبر داد که با واکنش‌های متفاوتی رو به رو شد. اسدا... عسگراولادی، از جمله فعالان سرشناس بخش خصوصی بود که چند روز پس از اظهارات نهاوندیان، گفت: من با اصل تشکیل شورای ایران و آمریکا موافق هستم و برای این کار هم زحمات زیادی را طی ۲۰ سال اخیر کشیدم که این رابطه برقرار شود؛ ولی اعتقاد رییس اتاق بازرگانی ایران این است که این شورا به سه بخش ایران و آمریکای شمالی، ایران و آمریکای مرکزی و ایران و آمریکای جنوبی تقسیم شود که در آمریکای شمالی سه کشور کانادا، ایالت‌متحده آمریکا و مکزیک، در آمریکای مرکزی کشورهای کارائیب و در آمریکای جنوبی هم همه کشورهای آمریکای جنوبی مدنظر هستند.

عسگراولادی خاطرنشان کرد: وقتی این نظر نهاوندیان روی پرده آمد، بنده دیگر نظرم را بیان نکردم؛ ولی نظر من شورای مشترک ایران و آمریکا است، این یعنی اینکه تصور می‌کنم وجود اتاق مشترک ایران و کانادا و اتاق مشترک ایران و مکزیک به صورت جداگانه سودمندتر باشد؛ ولی اگر هم بخواهیم یک اتاق مشترک در نظر بگیریم، چون تصمیمات و نظر نهاوندیان بر بنده ارجحیت دارد ما تسلیم نظرات او هستیم. یادآور می‌شود که بر اساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار آمریکا، ارزش مبادلات تجاری این کشور با ایران طی ۹ ماه نخست سال ۲۰۰۹ نزدیک به ۳۳۰ میلیون دلار بوده که نشانگر کاهش چشمگیر در مقایسه با آمار مدت مشابه سال ۲۰۰۸ است. تشکل‌های بخش خصوصی آمریکا هفته گذشته با ارسال نامه‌هایی خطاب به مشاور امنیت ملی اوباما و رییس‌ شورای اقتصاد آمریکا مخالفت خود را با گسترش تحریم علیه ایران اعلام کردند این تشکل‌ها که شامل سندیکای تولیدکنندگان، اتاق بازرگانی آمریکا و شورای بازرگانی خارجی این کشور به همراه شش اتحادیه دیگر هستند، در نامه خود شدیدا ابراز نگرانی کردند که پیامدهای گسترش تحریم علیه ایران بر ضد منافع ملی آمریکا خواهد بود.