چهار نمایشگاه در یک مکان

مسیح حاتمی- هم زمان با روز اول بهمن ماه، چهار نمایشگاه برند،چاپ، مسکن و تبلیغات در محل دائمی ‌نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران گشایش یافت. در همین حال رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران با تاکید بر‌اینکه پلیس مخالف برگزاری همزمان نمایشگاه‌های پرمخاطب در محل نمایشگاه بین‌المللی است، از برگزاری همزمان چند نمایشگاه در یک مکان که موجب افزایش و تشدید ترافیک در اطراف نمایشگاه می‌شود، انتقاد کرد. افتتاح نخستین نمایشگاه برند با حضور روسای سازمان توسعه تجارت، اتاق بازرگانی تهران و شماری از نمایندگان شرکت‌های صاحب برند برتر، استادان، دانشجویان و علاقه مندان به حوزه‌های نام و نشان تجاری، بازاریابی و... برگزار شد. یحیی آل‌اسحاق در‌این مراسم با بیان‌این که امروزه قبول یک برند در حوزه‌های نظری و عملی و در حوزه‌های دانشگاهی به مباحثی همچون استراتژی برند، برندسازی و مدیریت، ارزیابی، حسابرسی و تغییر برند در اقتصاد و... برمی‌گردد، افزود: امروزه برند شانه به شانه سرمایه می‌زند، اعتبار شرکت در کنار سرمایه به برند است و استراتژی برند محوری برای بعضی شرکت‌ها به یک اصل تبدیل شده است.

آل اسحاق با اشاره به‌اینکه برخی بنگا‌ه‌ها از قیمت یا تولید محوری به برند محوری می‌رسند و تمام هم و غم‌شان تاکید بر برند می‌شود، اظهار داشت: نظام برند هنوز جا نیفتاده و در مورد دارایی نامحسوس فقط هنگام خرید و فروش کارخانه به عنوان حق امتیاز آن را حساب می‌کنیم. حال آن که‌این امر اکنون جزو سوال‌های حسابرسان برای بررسی کارایی مدیران و اثرگذاری آنان در راستای بررسی جایگاه، اثر و نوع برند برای ارزیابی است. آل اسحاق همچنین در گفت‌وگویی با خبرنگار «دنیای اقتصاد» از مطرح شدن موضوع برند در کمیسیون‌های مختلف اتاق بازرگانی تهران خبر داد و گفت: البته‌این یک حرکت جدید در اتاق است و ما به دنبال آوردن‌این موضوع از حاشیه به مرکز هستیم.

از کسب‌وکار سنتی تا تجارت مدرن

رییس سازمان توسعه تجارت نیز در‌این نشست با بیان‌اینکه «اگر بپذیریم که نیازمند گذار از کسب و کار سنتی به تجارت مدرن هستیم، از الزامات آن توجه ویژه به برند است»، افزود: امروزه برند به نوعی به محصول هویت بخشی می‌کند و به یک بنگاه کمک می‌کند تا خود را از سایر رقبا متمایز کند.

معاون وزیر بازرگانی با بیان‌این که بیش از ۳۵ درصد ثروت شرکت‌های معتبر در دنیا ناشی از ارزش‌های برند آنها است، تصریح کرد: امروزه برندهای تجاری به سمبل‌های سرمایه‌داری بین‌المللی تبدیل شده‌اند. ما ممکن است در شرایط غیر‌رقابتی بتوانیم تولیدات خود را به گونه‌ای عرضه کنیم، اما در شرایط رقابتی باید به برند توجه شود. بابک افقهی ادامه داد: از‌این پس با هماهنگی‌ قوه‌قضائیه از صادرات کالاهایی که با جعل برندهای‌ایرانی موقعیت کالاهای تولید داخل را در بازارهای جهانی به خطر می‌اندازند، جلوگیری می‌شود. معاون وزیر بازرگانی همچنین با تاکید بر‌این موضوع که نظام تعرفه‌ای کارساز نیست‌، اضافه کرد: در حال حاضر رتبه اول تا سوم را در میزان تعرفه‌های وارداتی در جهان دارا هستیم. افزایش غیرمنطقی تعرفه نیز سم مهلکی برای تجارت خارجی کشور است.

رییس سازمان توسعه تجارت عنوان کرد: دو رویکرد سازمان توسعه تجارت در حمایت از برندها، اول رویکرد محصول محور است که تقویت تشکل‌ها و توجه به مهارت‌ها و آموزش‌های بنگاه‌ها و میدان دادن به بخش خصوصی و بیرون آمدن دولت از اقتصاد را مدنظر دارد و دیگری رویکرد بازار محور است که بازار سازی و هماهنگ سازی بنگاه‌ها و پتانسیل‌های موجود‌ایران در بازارهای جهانی را شامل می‌شود و می‌تواند راهکار اصلی‌این بازار محوری باشد.

دبیر کمیته علمی‌‌نمایشگاه برند نیز از ارزیابی برندهای‌ایرانی بر اساس اولین طرح ارزیابی برندهای‌ایرانی خبر داد و افزود:هدف از طرح ارزیابی برندهای‌ایرانی تعیین نقاط قوت و ضعف برندهای‌‌ایرانی، شکل‌دهی بانک اطلاعاتی برندهای‌‌ایرانی، گسترش فرهنگ برندسازی در راستای توانمندسازی صادرات کشور، تعامل سازنده و فعال با دستگاه‌های اجرایی مرتبط با صادرات، افزایش توان علمی‌گروه‌های زیرطرح و معرفی و تجلیل از برندهای قابل است. میراحمد امیر شاهی، نحوه اجرای طرح را ‌‌این گونه تشریح کرد: تعیین گروه هدف، طراحی ابزار اندازه‌گیری، تعیین تناسب و دقت ابزار اندازه‌گیری برای هریک از منابع، نمونه‌گیری آماری، جمع‌آوری و گردآوری داده‌ها، تحلیل داده‌ها، تحلیل وضعیت نسبت به رقبا، تعیین جایگاه نسبت به برندهای خارجی و ارایه گزارش به شرکت‌ها مراحل اجرای‌این طرح بود که آن را به ۲۰ پروژه تحقیقاتی تقسیم کردیم.

امیرشاهی در پایان تاکید کرد: بر اساس‌‌این طرح شرکتی به عنوان برند نمونه ملی شناخته نشد، اما ۳۱ شرکت به عنوان اشتهار به برند‌سازی و ۲۴ شرکت به عنوان اهتمام به برندسازی معرفی شدند.

براساس ‌این گزارش برندهای کاله، مهرام، سحرخیز، زرماکارون، چی توز، مینو، شیرین عسل، شوما، اوه، سینره، دارو پخش، همشهری، قلم چی، بوف، بانک ملی، گلدیران، همراه اول، چرم مشهد، نیلپر، ستاره کویر یزد، چینی مقصود، گلبافت، صبا باتری، کنتورسازی ‌ایران، اریتک، سدید، صاایران، فولاد مبارکه، هما رشتن، آذران پلاستیک و فارا عنوان شرکت‌های اشتهار به برند را به خود اختصاص دادند. همچنین برندهای جهان کریستال، نوین چرم، مهیا پروتئین، داروسازی فارابی، بهرامن، نوین زعفران، نینا،‌‌ ایران یاسا، پدیده شاندیز، رفاه، پادیسان، خوشخواب، چینی مقصود، گلنار، پادیران، موسسه آموزش ماهان، فرش عظیم‌زاده ، گل‌ها،‌ایوان، الوان و گلرنگ نیز به عنوان شرکت‌های اهتمام به برند در‌این مراسم تقدیر شدند.

صنعت چاپ، همزاد تاریخ تمدن جدید

از دیگر سو شانزدهمین نمایشگاه چاپ، بسته‌بندی و ماشین آلات وابسته با حضور غلامعلی حداد عادل افتتاح شد. رییس کمیسیون فرهنگی مجلس در‌این مراسم گفت: صنعت چاپ از صنایعی است که با تاریخ تمدن جدید همزاد است و در آغاز، دایره‌ای محدود به کتاب و مطبوعات بود، اما امروز‌این صنعت به اندازه‌ای گسترده است که به یک صنعت زیربنایی برای تمام فعالیت‌های اقتصادی بدل شده است. وی افزود: توسعه بسته بندی در بخش صادرات کار را به جایی رسانده که همه جا صنعت چاپ به چشم می‌خورد و تحولی هم که در کشور ما رخ داده نیاز ما را به‌این صنعت نشان می‌دهد.

حداد عادل نقش علم و تکنولوژی در‌این صنعت را مهم ارزیابی کرد و گفت: متاسفانه در صنعت چاپ میزان وابستگی به خارج بسیار بالا است و نمی‌توانیم ادعا کنیم که تولیدکننده ماشین‌آلات چاپ هستیم که نتیجه‌این عقب ماندگی آن است که برای توسعه نیازمند سرمایه و سرمایه‌گذاری ارزی هستیم. حداد عادل گفت: کمیسیون فرهنگی مجلس از حیث آنکه چاپ را مقوله فرهنگی می‌داند، با دعوت از وزارتخانه‌های ارشاد، صنایع و بازرگانی به بررسی مسائل و مشکلات‌این صنعت خواهد پرداخت تا حرکتی جدید در‌این زمینه صورت گیرد.

فرصت‌های نمایشگاهی انبوه سازان

در همین روز‌، دومین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری مسکن و انبوه‌سازی نیز با حضور ۹۷ شرکت داخلی و ۴ شرکت خارجی از کشور انگلیس‌، قبرس و کانادا در فضایی به وسعت ۶۵۰۰ متر مربع در محل دائم نمایشگاه بین‌المللی تهران آغاز به کار کرد .

بازار تبلیغات گرم شد

ششمین نمایشگاه بین‌المللی تبلیغات‌، بازاریابی و صنایع وابسته از دیگر نمایشگاه‌های برگزار شده است که تا چهارم بهمن ماه ادامه دارد. .این نمایشگاه با حضور ۱۲۶ مشارکت کننده داخلی و خارجی(۱۲۰ شرکت داخلی و ۶ شرکت خارجی از کشورهای چین، انگلستان، کانادا، هندوستان، کره جنوبی و تایوان) کار خود را آغاز کرده است. ایجاد بستر مناسب برای توسعه تبلیغات و بازاریابی و همچنین حضور مناسب از طریق تبلیغات و بازاریابی در کشورهای هدف از جمله محورهای برگزاری‌این نمایشگاه است.

اگر چه انتقاد پلیس تهران، در آغاز عرصه را بر غرفه داران تنگ کرد، اما در اواخر روز پنج شنبه خبر آمد که «مساله» حل و فصل شده و نمایشگاه‌داران می‌توانند به کار خود ادامه دهند.