وزیر بازرگانی: سیاست‌های تعرفه‌ای به معنای جریمه رقیب است

گروه بازرگانی- وزیر بازرگانی گفت: سیاست‌های تعرفه‌ای متاسفانه در کشور بدان معنا است که اگر کسی کالای ارزان تولید کند و بخواهد در کشور ما بفروشد ما جریمه‌اش می‌کنیم، لذا با ایجاد یک فضای گلخانه‌ای به دنبال تولید گران قیمت هستیم. مهدی غضنفری در کارگاه تحلیلی - کاربردی نهضت کاهش قیمت تمام شده با بیان اینکه این نهضت به دنبال قیمت‌گذاری نیست و مباحث دستوری کاهش قیمت را دنبال نمی‌کند، افزود: شاخص رقابت‌پذیری ایران در سال ۲۰۰۴ از ۷ امتیاز ۰۶/۳ را و رتبه ۹۹ را کسب کرده در حالی که ترکیه رتبه ۶۶ را دارد و در سطح خرد ایران از ۷ امتیاز ۴۵/۳ امتیاز را کسب کرده و رتبه ۸۷ را دارد در حالی که رتبه ترکیه ۴۴ بوده است.

وزیر بازرگانی سپس با اشاره به اینکه برای افزایش رقابت‌پذیری نباید خودمان با خودمان رقابت کنیم، تاکید کرد: باید اجازه داد که تولیدات خارجی در کنار تولیدات داخلی قرار گیرد و تولیدات خارجی را خفه نکنیم.

وی با بیان اینکه در سال ۲۰۰۸ شاخص فضای کسب‌وکار ایران ۱۳۵، ترکیه ۵۷ و عربستان ۲۳ بوده است، گفت: در حوزه سند چشم‌انداز بیست ساله در میان ۲۱ کشور منطقه، رتبه ایران ۱۶، رتبه ترکیه ۷ و رتبه عربستان ۲ است حال باید این پرسش را مطرح کنیم که تا سال ۱۴۰۴ چه باید بکنیم تا رتبه ما در این حوزه اول باشد.

غضنفری با تاکید بر این موضوع که «بهره‌وری گم‌شده‌ای است که نمی‌دانیم چرا گم شده است»، گفت: ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته از منابع بیشتری برای تولید محصول استفاده می‌کند.

وی افزود: تعداد زیاد روزهای تعطیل در ایران یکی از مشکلات اقتصاد ما است و این تعطیلات با اهداف فرهنگی تنظیم شده‌ که خیلی خوب است، اما باید اهداف فرهنگی و اقتصادی با هم هماهنگی داشته باشند تا کارفرما جریمه نشود.

وزیر بازرگانی ضمن بیان اینکه «باید نرخ سود بیشتر از نرخ تورم باشد»، افزود: نباید همه معصوم و بی گناه باشیم، لذا باید سهم خود را از تورم محاسبه کرده و از نرخ سود کم کنیم.

غضنفری گفت: یکی تضمین کند که اگر تعرفه‌ها به هزار درصد برسد ما یک روز رقابت‌پذیر می‌شویم. آیا افزایش تعرفه ضامن رقابت‌پذیری ما است یا باید تعرفه‌ها واقعی شود؟

وی افزود: هر واحد تولیدی باید یک دفتر کاهش هزینه داشته باشد؛ چرا که ناکارآمدی اقتصاد خرد و کلان در نهایت به هم رسیده و به ناکارآمدی قیمت تمام ‌شده منجر می‌شود.

وزیر بازرگانی گفت: این روزها دو آدرس غلط داده می‌شود، یکی اینکه حل تمامی مشکلات و غلبه بر ناکارآمدی با افزایش تعرفه واردات صورت می‌گیرد و دیگر اینکه تعیین تعرفه‌ها در دست وزارت بازرگانی است، در حالی که این طور نیست، غلبه بر ناکارآمدی با افزایش بهره‌وری است و تعیین تعرفه‌ها به عهده ۹ دستگاه است.

سازمانی فراملی برای بررسی تصمیمات مدیران

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران خواستار تشکیل سازمان حسابرسی نسل‌ها برای رسیدگی به تصمیمات مسوولان و هزینه و فایده‌های تصمیمات آنان شد.

یحیی آل اسحاق در کارگاه تخصصی- کاربردی نهضت کاهش قیمت تمام شده، خاطرنشان کرد: برخی سیاست‌ها و تصمیمات، حتی قوانین و مقررات کشور می‌تواند بر موضوع کاهش یا افزایش قیمت تمام شده محصولات اثرگذار باشد؛ بنابراین به نظر می‌رسد سازمانی فراملی باید به بررسی سیاست‌ها و تصمیماتی که مدیران و مسوولان در مقاطعی از زمان اتخاذ کرده‌اند، بپردازد.وی همچنین با اشاره به اینکه در اجرای نهضت کاهش قیمت تمام شده باید به تمامی عوامل توجه شود، افزود: تا زمانی که رابطه مبادله تجاری ایران با دنیا به دلیل نرخ ارز، اصلاح نشود، نمی‌توان در قیمت تمام شده با سایر کشورها رقابت کرد، بنابراین باید به شاخص نرخ ارز به عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش قیمت تمام شده، توجه ویژه شود.

به گفته آل اسحاق، فضای کسب‌وکار و شاخص‌های آن حرف و شعار نیست، بلکه یک شعور واقعی است، بنابراین تا زمانی که فضای کسب‌وکار کشور اصلاح نشود، قیمت تمام شده تولید کالا در ایران همانند وضعیت فعلی، ۵/۱ برابر دنیا خواهد بود.

آل اسحاق تاکید کرد: قیمت نمودی از یک جریان است که عقبه آن، مسائل متعدد است. این در حالی است که قیمت بدون کیفیت به هیچ وجه مدنظر نیست. کیفیت جزء ذات قیمت است.وی با تاکید بر ضرورت توجه به مسائل سرمایه، بهره‌وری و منابع انسانی در نهضت کاهش قیمت تمام شده، اظهار داشت: البته تاثیرات نرخ مبادله ارزی را نیز نباید در کاهش قیمت تمام شده کالاها به خصوص کالاهای صادراتی، نادیده گرفت.

فضای رقابتی توسعه یابد

محمود دودانگه، رییس موسسه مطالعات و پژوهش‏های وزارت بازرگانی نیز در این کارگاه با اعلام اینکه ما قصد نداریم نهضت کاهش قیمت تمام شده را به صورت دستوری اجرا کنیم، افزود: به دنبال این هستیم تا سیاست‏های کلان خود را به گونه‏ای بچینیم که زمینه کاهش قیمت تمام شده فراهم شود.

دودانگه ادامه داد: برای کاهش قیمت تمام شده نیاز به توسعه فضای رقابتی داریم، زیرا توسعه فضای رقابتی بستر کاهش قیمت تمام شده را فراهم می‏کند. وی با تاکید بر ضرورت تعامل میان بخش خصوصی و دولتی اظهار داشت: تعامل میان این دو بخش زمینه اجرای جامع نهضت کاهش قیمت تمام شده را فراهم می‏کند. دودانگه با بیان این مطلب که برای اجرای نهضت کاهش قیمت تمام شده نیازمند تدوین نقشه راه هستیم، تصریح کرد: به همین منظور یک ستاد و کمیته ملی با حضور نمایندگان دولت، مجلس شورای اسلامی و بخش خصوصی تشکیل شده است. وی با اشاره به طراحی پرتال ملی برای نهضت کاهش قیمت تمام شده، خاطرنشان کرد: قصد داریم تا در این پرتال مشاوره و عارضه‏یابی به صورت آن‌لاین ارائه شود.