وزیر بازرگانی در دیدار با نخستوزیر اقلیم کردستان عراق خواستار شد
اجرای طرح منطقه آزاد تجاری مشترک
گروه بازرگانی- وزیر بازرگانی در دیدار با نخستوزیر اقلیم کردستان عراق، خواستار اجرای پروژه منطقه آزاد مشترک تجاری - صنعتی در مرز باشماق شد. مهدی غضنفری در نشست مشترک با برهم صالح و بازرگانان همراه وی، گفت: با عملیاتی شدن مراحل راهاندازی منطقه مشترک تجاری صنعتی میتوان شرکت مشترک سرمایهگذاری را نیز ایجاد کرد.
وی در عین حال از آمادگی وزارتخانههای بازرگانی و صنایع و معادن برای ایجاد زمینههای منطقه مشترک تجاری صنعتی خبر داد.
غضنفری با اشاره به توافق دو طرف برای راهاندازی کمیته مشترک همکاری، گفت: نخستین نشست کمیته مشترک تجاری همزمان با حضور هیات عراقی در ایران برگزار میشود.
وزیر بازرگانی تشکیل کمیته مشترک دو طرف را از عوامل موثر در نجات از بوروکراسی دانست و گفت: قانون اساسی ایران اختیارات بیشتری به بخش خصوصی داده و امید میرود در آینده بتوان رضایت بیشتری را در افزایش همکاریها از سوی آنها شاهد بود.
وی با ابراز خرسندی از قرار گرفتن مردم عراق و کردستان در وضعیت رشد و توسعه، گفت: هیچ مانعی برای توسعه روابط نیست و ایران بیش از گذشته علاقهمند به گسترش روابط تجاری و اقتصادی میان دو طرف است.
وزیر بازرگانی در ادامه سخنان خود با طرح این موضوع که چگونه میتوان رشد حداقل ۲۵ درصدی را در تجارت میان دو طرف حفظ کرد، گفت: برای توسعه روابط لازم است در چهار حوزه مدیریت جریان، ساختاردهی، سرمایهگذاری ایرانیان در کردستان عراق و خدمات فنی - مهندسی برنامهریزی کرد.
غضنفری جریان پولی، جابهجایی کالا (حملونقل)، اطلاعات و افراد را جزو «مدیریت جریان» ذکر و تصریح کرد: در زمینه امور بانکی، حملونقل و ویزا لازم است تسهیلات مورد نیاز فراهم شود.
وی با ذکر اینکه ممکن است فعالان اقتصادی ایران از وضعیت امنیت و سرمایهگذاری در اقلیم کردستان آگاه نباشند، افزود: مدیریت جریان حرکتی مداوم است و ما در خصوص آنچه مربوط به خودمان است فعالیتهای مورد نیاز را انجام خواهیم داد.
غضنفری در ادامه سخنان خود، ایجاد شورای مشترک دولتی و استفاده از فرصتهای قانونی، آگاهسازی بازرگانان ایرانی از برخی تغییرات ناگهانی و تعیین افرادی مشخص در بازرگانیهای دو طرف برای رسیدگی به مسائل را از جمله محورهای عمده بخش ساختاردهی ذکر کرد.
وی درباره سرمایهگذاری ایرانیان در کردستان عراق به عنوان سومین پیشنهاد اساسی خود برای توسعه مناسبات تجاری میان دو طرف، گفت: «در این خصوص نیازمند اطلاعات دقیق از وضعیت سرمایهگذاری در اقلیم کردستان در زمینه پروژهها و ضمانتنامهها هستیم.»
وزیر بازرگانی خطاب به نخستوزیر منطقه کردستان عراق با بیان اینکه ایران از پروژههای در دست اقدام در آن منطقه دیر آگاه میشود، گفت: ما میتوانیم مسوولیت بسیاری از پروژهها را به عهده گیریم و آنها را به انجام برسانیم.
غضنفری با اشاره به اینکه لازم است شرایطی فراهم شود تا بازرگانان ایرانی از جزییات تسهیلات بانکی در این منطقه اطلاع یابند، این موضوع را نیز یادآور شد: ایران آمادگی دارد توان فنی- مهندسی - خود - را برای فعالان اقلیم کردستان معرفی کند.
به گفته وزیر بازرگانی، ایران در زمان حاضر در ۴۰ کشور جهان پروژههایی را در حال اجرا دارد یا به پایان رسانده است که این فعالیتها از منطقه آمریکای لاتین تا امارات متحده عربی، بحرین، قطر و افغانستان و جمهوریهای آسیای میانه را در بر میگیرد.
وزیر بازرگانی با تصریح بر اینکه استنباط این است که اقلیم کردستان در سالهای آینده به سمت ورود فناوری و احداث کارخانه حرکت کند، از آمادگی کشورمان برای کمک به ورود چنین تکنولوژیهایی به این منطقه خبر داد.
غضنفری در ادامه اظهارات خود، رعایت استاندارد کیفیت کالا توسط ایران و کردستان عراق را مهم عنوان و اظهار کرد: در صورت توافق دو طرف بر ضرورت استاندارد کالاها، امکان مبادله کالای غیرکیفی به وجود نمیآید.
وی با اشاره به آمار ترانزیت در مناطق مرزی ایران گفت: براساس گزارشهای رسمی در ۹ ماهه نخست امسال در مجموع دو میلیارد دلار کالا به سمت عراق ترانزیت شده که از این مجموع یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از منطقه باشماق و ۲۰۰ میلیون دلار در مرز تمرچین و ۲۰۰ میلیون دلار دیگر در مرز خسروی بوده است.
برهم صالح: چارچوب منطقه آزاد تجاری پیریزی شود
نخستوزیر منطقه کردستان عراق نیز با اشاره به اشتیاق این منطقه برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورمان، یادآور شد: این امر منافع دو طرف را در پی خواهد داشت.
وی سپس با دعوت از وزیر بازرگانی کشورمان برای سفر به اربیل و ایجاد کارگروهی برای پیگیری مسائل تجاری مشترک، گفت: در کمیته مشترک لازم است چارچوب اصلی ایجاد شورای بازرگانی مشترک و راهاندازی منطقه ویژه صنعتی پیریزی شود. برهم صالح فراهم شدن منافع مشترک را در گرو توسعه روابط و حرکت به سمت گسترش مناسبات دانست و افزود: کردستان الگوی مناسبی در زمینه پیشرفت روابط میان ملتها و کشورهای منطقه خواهد بود.
نخستوزیر منطقه کردستان عراق رقم واردات این منطقه از ایران را در سال جاری افزون بر پنج میلیارد دلار دانست و گفت: ما قصد داریم این روابط را هرچه بیشتر استحکام بخشیم.
این مقام کردستان عراق ادامه داد: در مناطقی مانند باشماق و حاج عمران میتوان در جهت توسعه روابط تجاری مشترک، کمک به فراهم شدن تسهیلات مورد نیاز و اجرای طرحهای مشترک اقداماتی را انجام داد.
وی افزود: تقویت روابط و مناسبات با ایران، کردستان عراق را به سمت توسعه روابط با کشورهای همجوار سوق میدهد.
برهم صالح خواستار تشکیل سازمان سرمایهگذاری با کردستان عراق شد و گفت: این سازمان با برگزاری نشستهای دورهای به گسترش روابط کمک میکند.
وی به نمایشگاههای مختلفی که در کردستان عراق در حال برگزاری است، اشاره کرد و گفت: استان آذربایجان غربی نیز در سال ۲۰۱۰ میلادی نمایشگاهی در این منطقه دارد که با تشویق گروههای ایرانی میتوان این برنامه فرهنگی را به صورت فعالتر برگزار کرد.
برهم صالح میگوید: کردستان عراق، نیاز مبرمی به برپایی مراکز تجاری دائمی در دهوک دارد. وی درباره نحوه تاسیس بانکهای خارجی و شعب آنها در کردستان عراق نیز گفت: پیچیدگیهای خاصی در ارتباط با بانکهای خارجی در این منطقه وجود دارد که در نهایت تصمیمگیری با بغداد است، با این وجود آماده همکاری جهت برونرفت از این وضعیت هستیم.فعال شدن کمیته مشترک استانی همزمان با ایران در استانهای گرمیان، سلیمانیه و اربیل از دیگر مواردی بود که در نشست عنوان شد.
گفتنی است که اقلیم کردستان عراق در حال راهاندازی منطقه آزاد تجاری مشترک با ترکیه در مرز زاخو است. برهم صالح و بازرگانان همراه او قرار بود امروز به اتاق بازرگانی ایران بروند تا با نمایندگان بخش خصوصی کشورمان دیدار و گفتوگو کنند. اما روابط عمومی اتاق ایران عصر دیروز اعلام کرد که این نشست برگزار نمیشود.
ارسال نظر