اگر نهضت کاهش قیمت تمام شده اجرا نشود همچنان درجا می‌زنیم

گروه بازرگانی - رییس مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی روز گذشته در گفت‌وگو با خبرنگاران بار دیگر از نهضت قیمت تمام شده کالا دفاع کرد و در پاسخ به انتقادات بخش خصوصی گفت: «دوستانی که معتقدند نهضت کاهش قیمت تمام شده قابلیت اجرایی ندارد، بدانند که در صورت عدم اجرای این نهضت در وضعیت فعلی همچنان درجا خواهیم زد.» به گفته محمود دودانگه این طور نیست که دولت برنامه کاهش قیمت تمام شده را صرفا برای بخش خصوصی تدوین کرده باشد؛ چرا که اجرای این طرح به تمامی نهادهای اجرایی دولتی و غیر‌دولتی و بخش خصوصی مرتبط است. رییس مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی تاکید کرد: برای بهبود وضع فعلی چاره‌ای جز اجرای این طرح نداریم و اجرای آن یک الزام داخلی و بین‌المللی است.

علامت سوال بزرگ

دودانگه با انتقاد از اثربخش نبودن پژوهش در کشورمان خاطرنشان کرد: سهم اعتبارات پژوهشی از کل بودجه ۶ دهم درصد است که این مبلغ ناچیز نیز به صورت مناسب و اثربخش هزینه نمی‌شود این در حالی است که پژوهش می‌تواند کاملا در بهره‌وری اثر بخش باشد.دودانگه سپس به آمار پژوهش در ایران و کشورهای دیگر پرداخت و افزود: بهره‌وری در طول ۴۵ سال گذشته در کشورهای مختلف ۳۰۰ درصد رشد داشته در حالی که در کشور ما از سال ۱۹۶۰ تا سال ۲۰۰۵ میزان بهره‌وری از ۱۰۰درصد تا ۴۰ درصد کاهش یافته و این علامت سوال بزرگی است.رییس مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی با بیان اینکه در مورد لایحه هدفمند‌سازی یارانه‌ها مطالعات گسترده‌ای در مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی صورت گرفته است، گفت: این لایحه یک اقدام بزرگ، ملی و پیچیده است و هنر ما به عنوان نهادهای پژوهشی در دولت این بوده که آثار این امر را بر تورم، صادرات و دهک‌های مختلف اجتماعی و ... نشان دهیم.

واقعیت‌ها را پنهان نکنیم

وی در خصوص نهضت کاهش قیمت تمام شده با تاکید بر اینکه واقعیت‌های جامعه را نباید پنهان کنیم و افزایش قیمت تمام شده کالاهایمان موضوعی است که همه ما شاهد آن هستیم، ادامه داد: زمانی که شاخص‌های اقتصادی کشورمان را با کشورهای پیشرفته و کشورهای حوزه چشم‌انداز مشخص و با یکدیگر مقایسه می‌کنیم وضعیت تجارت کشورمان مشخص می‌شود وظیفه ما بیان واقعیت‌های اقتصادی در جامعه است و ممکن است برخی از این واقعیت‌ها به مذاق دولت و بخش خصوصی تلخ بیاید، اما اگر این هشدارها را ندهیم این مسیر غلط ادامه پیدا می‌کند. دودانگه اذعان داشت: مساله قیمت تمام شده بالا در تولید و خدمات کشورمان، موضوعی ملی است و برای رفع آن نیاز به عزم ملی در تمامی بخش‌ها داریم.رییس مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی با اشاره به نرخ رشد ۶/۱۱ درصدی قیمت تولید‌کننده در کشورمان در سال ۲۰۰۶، گفت: این در حالی است که در کره جنوبی در سال ۲۰۰۶ نرخ رشد قیمت تولید‌کننده ۳/۲ درصد افزایش داشته و این مقایسه نشان‌دهنده این است که مزیت رقابتی کالای کره جنوبی در داخل و خارج از کشورش بسیار بهتر از ایران است. وی افزود: نرخ رشد قیمت تولید‌کننده در ایران دو برابر کشورهای در حال توسعه است و این به آن معنی است که دامنه حضور کالاهای ایرانی در داخل و خارج از کشور به مرور کمتر می‌شود.

دودانگه سپس پرسید: آیا این مشکل نباید حل شود؟ و آیا مرتفع شدن آن به نفع بخش خصوصی نیست؟

دو رویکرد بنگاهی و ملی

دودانگه در پاسخ به این سوال که مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی چه راهکارهای اجرایی را برای کاهش قیمت تمام شده کالاها پیشنهاد داده است، بیان کرد: برای رفع این مشکل دو رویکرد در نظر گرفته شده است؛ نخست رویکرد درون بنگاهی و نقش و وظیفه مدیران، کارشناسان و متولیان بنگاه‌ها در ارتقای بهره‌وری. واقعیت این است که در درون بنگاه‌های ما کارآمدی کامل وجود ندارد و دلیلی ندارد کسی که مالک بنگاه است مدیریت آن را نیز عهده‌دار باشد. همچنین سبک‌های نوین مدیریتی و رویکردهای جدید در این بنگاه‌ها وجود ندارد؛ بنابراین در تهران و شهرستان‌ها آموزش بنگاه‌های بخش خصوصی آغاز شده است.

وی؛ تشریح رویکرد دوم افزود: رویکرد ملی از دیگر مسائلی است که بسیاری از سیاست‌ها و متغیرهای کلان اقتصادی را شامل می‌شود؛ بنابراین دولت باید تصمیم‌سازی را تسهیل کند و تلاش کند تا آزادی فضای کسب‌وکار اعم از آزادی پولی، آزادی سرمایه‌گذاری، آزادی تامین مالی، آزادی حقوق مالکیت، آزادی نیروی کار، آزادی تجاری و آزادی کسب‌وکار است را ایجاد کند از شاخص فساد بکاهد و اندازه دولت نیز کوچک‌تر شود.

رییس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی در پایان گفت: برای سنجش میزان بهره‌وری با همکاری مرکز آمار به دنبال سنجش سالانه بهره‌وری در بدنه بازرگانی و اصناف کشور هستیم تا بتواند پایه مدیریت بازرگانی کشور شود.