مرکز تجاری ایران در افغانستان راه‌اندازی می‌شود

عکس: حمید جانی‌پور

مسیح حاتمی - رییس سازمان توسعه تجارت ایران از راه‌اندازی مرکز تجاری ایران در افغانستان خبر داد و گفت: راه‌اندازی این مرکز می‌تواند از صدور کالاهای بی‌‌کیفیت و تقلبی تحت عنوان کالاهای ایران جلوگیری کرده و به رشد و توسعه صادرات غیرنفتی به افغانستان کمک کند.

بابک افقهی که در همایش و نمایشگاه بین‌المللی «بازگشت، بازسازی و فرصت‌های سرمایه‌گذاری درمسیر توسعه افغانستان» در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما سخنرانی می‌کرد، با اشاره به اینکه راه‌اندازی مرکز تجاری ایران در افغانستان با همکاری بخش خصوصی انجام خواهد گرفت، افزود: با تاسیس این مرکز بازرگانی، نمایندگان شرکت‌های معتبر ایرانی قادر خواهند بود بدون واسطه کالاهای خود را به افغانستان صادر کنند و در حال بررسی فهرست تعرفه ترجیحی برای این کشوریم.

وی تصریح کرد: در راهبرد اقتصاد بدون نفت ایران گرایش به کشورهای همسایه و به ویژه افغانستان جایگاه ویژه‌ای دارد. این کشور شریک راهبردی تجاری برای ایران محسوب می‌شود و حجم مبادلات بازرگانی دو کشوربه بیش از ۶۰۰میلیون دلار رسیده که سهم ایران از این مقدار ۵۹۰میلیون دلار است.

افقهی افزود: طی ۶ ماه نخست سال جاری حجم صادرات خدمات فنی مهندسی به این کشور به ۵۷میلیون دلار بالغ شده است که نسبت به زمان مشابه در سال گذشته نشانگر رشد ۳۰درصدی است.

افقهی ابراز امیدواری کرد که با حل و فصل موانع موجود، حجم مبادلات تجاری دو کشور درآینده نزدیک به ۲میلیارد دلار برسد. معاون وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه ایران همچنان به تعهدات خود در کنفرانس ۲۰۰۸ پاریس مبنی بر اعطای اعتبار صادراتی ۳۰۰میلیون دلاری و کمک بلاعوض ۵۰میلیون دلاری پایبند است، گفت: متاسفانه موانع لازم برای جذب اعتبارات یادشده در افغانستان برطرف نشده است.

افقهی اضافه کرد: سال گذشته ۲۵۰میلیون دلار برای سرمایه‌گذاری در افغانستان اختصاص یافت،‌ ولی بستر لازم برای جذب این اعتبار همچون پذیرش ضمانت‌نامه‌‌های بانکی ایرانی توسط بانک‌های افغانی فراهم نشده که امیدواریم این امر به زودی محقق شود.

وی افزود: البته حضور و دخالت کشورهای ثالث و مانع تراشی‌های آنها مشکلاتی را برای مشارکت مهندسان ایرانی در بازسازی افغانستان ایجاد کرده است که با همکاری بیش از پیش مسوولان افغانی این مانع نیز مرتفع خواهد شد.

افقهی با بیان اینکه ایران پس از کنفرانس توکیو در سال ۱۳۸۰، ستاد مشترکی را زیر نظر معاون اول رییس جمهور وقت تشکیل داد تا تعهدات خود را برای بازسازی افغانستان اجرایی کند، گفت: طرح‌هایی چون احداث جاده دوغارون- هرات به طول ۱۲۲ کیلومتر، پل میلک بر روی رودخانه هریررود، مرکز تحقیقات آب کابل، جاده هرات- ارمک، قطعه سوم راه‌آهن خواف- هرات و... از جمله خدمات یادشده بوده است.

وی به نشست مشترک وزرای بازرگانی دو کشور درتیرماه سال جاری اشاره کرد و گفت: طرفین در این نشست درخصوص انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی، تشکیل کمیته مشترک تجاری و استقرار شعب بانک افغانی در منطقه آزاد چابهار به توافق رسیدند و هم‌اکنون مراحل اجرایی آن سپری می‌شود.

معاون وزیر بازرگانی همچنین خواستار همکاری بیشتر مسوولان افغانی برای تسهیل واگذاری زمین مناسب به سرمایه‌گذاران و اجتناب از وضع مالیات و عوارض مضاعف شد.

در ادامه این همایش حاج فرید، رییس کمیسیون امتیازات و مصونیت‌های پارلمان افغانستان با اشاره به علاقه ایران برای سرمایه‌گذاری در کشورش گفت: با وجود تمامی اشتراکات فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی میان دو کشور، اگر ایران نتواند افغانستان را بازار اصلی خود قرار دهد پس چطور می‌خواهد در سایر کشورهای جهان بازار صادرات کالا برای خود بیابد؟

عضو لویی جرگه افغانستان، شرط حضور کشورها در مملکت‌اش را تامین امنیت، تبعیت از قانون، عدم دخالت در امور و به رسمیت شناختن تمامیت ارضی افغانستان دانست و با اشاره به میزان واردات سالانه ۷میلیارد دلاری این کشور گفت: میزان صادرات پاکستان به کشور ما در سال ۲۰۰۱، ۲۵۰میلیون دلار بوده حال آن که سال گذشته ارزش صادرات این کشور به افغانستان به یک میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار رسید.

مظفر علیخانی دبیرکل اتاق مشترک ایران و افغانستان نیز خواستار تدوین یک استراتژی مناسب و کارآمد برای ایجاد بستر مناسب سرمایه‌گذاری در افغانستان شد و ضرورت فعال شدن اتاق مشترک ایران در کابل، تغییر نگرش تجار ایرانی به این کشور، جلوگیری از

سوء استفاده از برندهای ایرانی در افغانستان و ثبت حقوقی قراردادهای تجار دو کشور را مهم ترین پیش شرط‌های تسهیل در امر تجارت دو کشور عنوان کرد و گفت: با توجه به این که افغانستان در کانون توجه جهانی قرار دارد تمرکز بر افغانستان یعنی حضور قوی و جدی در اقتصاد جهان. در حاشیه برگزاری این همایش، نمایشگاه محصولات شرکت‌های ایرانی فعال در افغانستان نیز تشکیل شد که پایانی تلخ داشت. غرفه‌داران به نشانه اعتراض به ساختار همایش و عدم حضور یکصد تاجر افغانی که قرار بود در نمایشگاه حضور یابند اما اثری از آنها نبود، غرفه‌های خود را برچیدند و بیانیه‌ای اعتراض‌آمیز منتشر کردند.