وزیر اقتصاد خبر داد
پایان تعلیق مالیات بر ارزش افزوده
حسینی: گروه اول اصناف باید این مالیات را از اول مهر پرداخت کنند. تعلیق یک ساله به سر آمد
وزیر اقتصاد: اصناف خود را برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده آماده کنند
گروه بازرگانی- یک سال پس از آنکه رییسجمهور فرمان تعلیق مالیات بر ارزش افزوده را صادر کرد، وزیر امور اقتصادی و دارایی دیروز در جمع نمایندگان اصناف از اجرای آن برای گروه الف مودیان مالیاتی خبر داد.
قانون مالیات بر ارزش افزوده بر اساس مصوبه مجلس (خردادماه ۸۷)، قرار بود از مهرماه سال گذشته به اجرا درآید؛ اما اصناف و بازرگانان تهران، اصفهان، تبریز و چند شهر دیگر در اعتراض به آنچه «فراهم نبودن زمینههای پرداخت مالیات و ناآگاهی از این نوع مالیات» عنوان میکردند، چراغ حجرههای خود را خاموش کردند. در پی اعتراض اصناف مقرر شد «تا زمانی که امکان اجرای کامل مالیات بر ارزش افزوده توسط سازمان امور مالیاتی برای همه بخشها فراهم شود»، اجرای این مصوبه مجلس به تاخیر افتد.
به گفته شمسالدین حسینی، قانون مالیات بر ارزش افزوده در مرحله اول تنها برای اصناف دستهبندی شده در گروه الف قانون مالیاتهای مستقیم به اجرا درمیآید که شامل کمتر از دو درصد کل واحدهای صنفی کشور میشود. همچنین اجرای مالیات بر ارزش افزوده برای گروههای ب و ج اصناف (شامل خردهفروشان و سرمایهداران جزء) در چارچوب تفاهمات سازمان مالیاتی، وزارت بازرگانی و شورایعالی اصناف در آینده و به تدریج انجام خواهد شد. وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به دورههای آموزشی برگزار شده و با بیان اینکه تاکنون از ۱۴هزار نفر عضو اصناف گروه الف تعداد ۱۲هزار و ۹۲۳ نفر دورههای آموزشی را طی کردهاند، گفت: خوشبختانه هیچگونه مشکلی برای اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده برای این صنف از ابتدای مهرماه وجود ندارد. وی افزود: البته، باید در زمان باقیمانده اقدامات لازم برای ایجاد اطمینان و آرامش خاطر مودیان صورت گیرد.
حسینی گفت: یکی از اقدامات قابلانجام در این راستا، تصریح دایره مشمولان اصناف گروه الف در بخشنامههای صادره از سوی سازمان مالیاتی است تا سایر اصناف دچار تشویش احتمالی نشوند.
وی یادآور شد: این اطلاعات را نه تنها ستاد اصلی سازمان مالیاتی، بلکه کلیه ادارات استانی آن در سراسر کشور باید به اصناف منتقل کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در همین راستا خواستار برگزاری میزگردهایی به طور موازی در سطح رسانه ملی و مطبوعات و خبرگزاریها شد تا ضمن معرفی روشن مشمولان گروه الف اصناف، به تشریح ویژگیها و محاسن قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز پرداخته شود. وی همچنین خواستار پرهیز از هرگونه تنش در اجرای قانون مذکور توسط سازمان مالیاتی شد و گفت: حتما در این خصوص باید با انعطاف با اصناف برخورد شود. حسینی تاکید کرد: ما زمانی میتوانیم به موفقیت اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اطمینان پیدا کنیم که برای اصناف جا انداخته باشیم که این یک بازی برد ـ برد است و تاخیر در پیوستن به این زنجیره باعث متضرر شدن آنها خواهد شد.
وی با ذکر این نکته که کماکان ممکن است بسیاری افراد مفهوم صحیح قانون مالیات بر ارزش افزوده را درک نکرده باشند، اظهار داشت: باید اصناف بدانند، شفاف شدن درآمدها به این معنا نیست که اگر تا دیروز ۲۰۰میلیون تومان مالیات پرداخت میکردیم، امروز باید ۸۰۰میلیون تومان بپردازیم، بلکه تنها درصدی بر میزان سابق مالیات پرداختی افزوده خواهد شد. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: ما به هیج وجه به دنبال آن نیستیم که بخواهیم عقبافتادگی ۱۰۰ ساله خود را یک شبه جبران کرده و فشار زیادی به اصناف وارد کنیم. وزیر اقتصاد دولت دهم گفت: اگر امور مالیاتی در چارچوب صحیح پیش برود، فکر میکنم یکی از پایههای اصلاح نظام مالیاتی مستحکم خواهد شد و در این راستا، اگر نیاز باشد، لایحه را حتی اصلاح هم خواهیم کرد و اصلا عجلهای برای اجرای هرچه سریعتر آن نداریم. در این نشست، فتحیپور، رییس کمیسیون امور اقتصادی مجلس، توکلی بینا مشاور رییسجمهور در امور اصناف، کریمی اصفهانی دبیرکل جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار، نوده فراهانی رییس شورای اصناف کشور، مفتح معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی، پورمزرعه رییس مجمع امور صنفی تولیدی و خدمات فنی تهران و آزاد، نایب رییس این مجمع حضور داشتند.
اصناف چه میگویند؟
رییس شورای اصناف هفته گذشته اعلام کرد: از تعویق اجرای مالیات بر ارزش افزوده بیش از یک سال میگذرد؛ اما هنوز هیچ کدام از صنوف تحتهیچ آموزشی قرار نگرفتهاند.
به گفته قاسم نوده فراهانی، آموزش اصناف بر عهده وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده است نه بر عهده شورای اصناف. به گفته نودهفراهانی، اصنافی که از طرف وزارت اقتصاد اعلام شده است تا از اول مهرماه مشمول اجرای مالیات بر ارزش افزوده باشند، اطلاعی از نحوه وصول مالیات بر ارزش افزوده ندارند.
سال گذشته در پی ناموفق ماندن اجرای مصوبه مجلس، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشها در گزارشی تاکید کرد که ضروری بود قبل از اجرای قانون مذکور دورههای آموزشی کافی برای مشمولین حقیقی و حقوقی این قانون برگزار میشد تا کلیه مشمولین و طرفین این مالیات درک کافی از آن داشته باشند؛ گرچه تلاشهای سازمان امور مالیاتی در این رابطه قابلتقدیر است، لکن کافی نبوده است. از سوی دیگر، عضو شورای اصناف گفت: اصناف در ماده ۹۵ و ۹۶ قانون مالیاتها، به سه دسته الف، ب و ج تقسیمبندی شدهاند که گروه الف کمترین آنها و دارای دفاتر پلمب شده هستند. آزاد افزود: از ۱۴ هزار نفر مشمول این طرح که ثبتنام کردهاند تا کنون ۱۳ هزار نفر آموزش دیدهاند که طی مدت باقیمانده تا پایان شهریور یک هزار نفر باقیمانده نیز تحتپوشش آموزشهای لازم قرار میگیرند. وی خاطرنشان کرد: سایر اصناف از جمله عمده فروشان و بنکداران تا قبل از دریافت آموزشهای لازم از اجرای آن معاف خواهند بود.
وی در پایان تاکید کرد: آموزشهای لازم برای کلیه اصناف قبل از اجرای طرح برگزار خواهد شد.
آموزش ندیدیم
رییس اتحادیه بنکداران پارچه دیروز بابیان اینکه هنوز برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده آموزش ندیدهاند، گفت: اجرای مالیات بر ارزش افزوده طرح بسیار خوبی است و ما موافق اجرای آن هستیم؛ اما هنوز زیرساختهای آن فراهم نشده است. محمد صادق مشایخ در گفتوگو با «فارس» در پاسخ به این سوال که آیا آموزشهای لازم برای طرح مالیات بر ارزش افزوده که از اول مهر ماه برای عمدهفروشان اجرا میشود، صورت گرفته است یا خیر؟ گفت: انشاءا... انجام میشود. وی در پاسخ به این سوال که اگر آموزش ندیدهاید پس چه طور از اول مهر ماه مالیات بر ارزش افزوده اجرا میشود، گفت: لطف کنید از رییس شورای اصناف بپرسید. مشایخ گفت: ما آمادگی داریم تا سازمان امور مالیاتی برای ما کلاسهای آموزشی را برگزار کند.
به هر حال تعلیق یک ساله به سر آمده است و بنا به گفته معاون امور مالیاتی، امکان تمدید و تعلیق آن وجود ندارد.
گروهبندی اصناف؛ از الف تا جیم
بر اساس گروهبندی سازمان امور مالیاتی مشمولان مالیات بر ارزش افزوده به سه گروه الف، ب و ج تقسیم شدهاند.
مودیان بند «الف» به ۱۲ گروه تقسیم میشوند که عبارتند از:
«دارندگان کارت بازرگانی و تمامی واردکنندگان»، «صاحبان کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری صادر شده است»، «بهرهبرداران معادن»، «صاحبان موسسات حسابرسی و دفترداری، خدمات مالی و ارائهدهندگان خدمات مدیریتی مشاورهای، انفورماتیک، رایانهای اعم از سختافزاری و نرمافزاری و طراحی سیستم»، «صاحبان مراکز آموزشی و پرورشی، آموزشگاههای آزاد، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی»، «صاحبان بیمارستانها، زایشگاهها، آسایشگاهها و خانههای سالمندان»، «صاحبان متلها و هتلهای سه ستاره و بالاتر»، «بنکداران، فروشگاههای بزرگ، واسطههای کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها»
«نمایندگان موسسههای تجاری و صنعتی»، «صاحبان موسسات حملونقل موتوری زمینی، دریایی، هوایی اعم از مسافری یا باربری»، «صاحبان موسسات مهندسی و مشاور» و «صاحبان موسسات تبلیغاتی و بازاریابی.»
مشمولان بند «ب» نیز از این قرارند:
«صاحبان کارگاههای صنعتی»، «مشاغل ساختمانی، تاسیسات فنی و صنعتی، نقشهکشی، نقشهبرداری، محاسبات فنی و نظارتی»، «چاپخانهداران لیتوگرافها، صحافها، ارائهدهندگان خدمات چاپ و گرافیستها»، «صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای»، «وکلا، کارشناسان و مترجمان رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی»، «محققان، پژوهشگران و کارشناسان آزاد، حقالعملکاران و کارگزاران»، «صاحبان مراکز فرهنگی، هنری، فرهنگسراها، کانونهای حرفهای و انجمنهای صنفی و تخصصی»، «صاحبان سینماها، تماشاخانهها، مکانهای تفریحی و ورزشی»، «صاحبان مشاغل فیلمبرداری، دوبلاژ، مونتاژ و خدمات سینمایی»، «پزشکان و دندانپزشکانی که دارای مطب هستند و کسانی که به حرفه دامپزشکی اشتغال دارند»، «صاحبان آزمایشگاهها، رادیولوژیها، فیزیوتراپیها، سونوگرافیها و اصناف مشابه»، «صاحبان مهمانسراها، مهمانپذیرها و مسافرخانهها»، «صاحبان تالارهای پذیرایی، رستورانها، تهیهکنندگان خدمات پذیرایی و کرایهدهندگان ظروف» صاحبان تعمیرگاههای مجاز و اتوسرویسها، فروشگاههای اتومبیل و بنگاههای املاک و آژانسهای کرایه اتومبیل»، «سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر» و «عاملان فروش و فروشندگان آهنآلات.»
گروه «ج» نیز شامل خردهفروشان است.
ارسال نظر