آلمان و 81 اتاق

گروه بازرگانی- آلمان به عنوان کشوری که سومین اقتصاد بزرگ دنیا از نظر تولید ناخالص ملی و دومین از نظر حجم تجارت را دارد دارای ۸۱ اتاق بازرگانی و صنایع و معادن است. در‌این میان اتاق بازرگانی و صنایع آلمان یکی از بزرگ ترین اتاق‌ها در سطح جهان به شمار می‌رود. کشور آلمان دارای ۸۰ اتاق بازرگانی و صنایع در شهرها و ‌ایالات مختلف خود است که‌این اتاق‌ها مجموعا بیش از ۳‌میلیون عضو دارند، در حالی که مجموع اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن در‌ایران کمتر از ۴۰هزار عضو دارند. همه شرکت‌ها و فعالان اقتصادی به غیر از مشاغل آزاد، کارگاه‌های صنایع دستی و کشاورزان ملزم به عضویت در یکی اتاق بازرگانی و صنایع آلمان هستند و به همین جهت اتاق‌های بازرگانی از نظر حمایت از صنعت و تجارت کشور دارای جایگاه منحصر به فرد و قدرت چانه زنی بسیار هستند. نه تنها شرکت‌های بزرگ، بلکه خرده فروش‌ها و صاحبان مسافرخانه‌ها و رستوران‌های کوچک نیز مجاز و ملزم به عضویت در‌این اتاق‌های بازرگانی‌اند.

اتاق بازرگانی و صنایع آلمان در واقع سازمانی مرکزی برای ۸۰‌اتاق دیگر به شمار می‌رود. از نظر ساختار سازمانی، اتاق بازرگانی و صنایع آلمان کنفدراسیونی است که اعضای آن همان ۸۱ اتاق بازرگانی و صنایع سراسر آلمان و ۱۲۰‌اتاق بازرگانی مشترک آلمان با دیگر کشورها هستند. تمامی‌این اتاق‌ها از نظر حقوقی مستقل بوده و به عنوان شعبه‌ اتاق بازرگانی و صنایع آلمان به شمار نمی‌آیند. در آلمان ثبت شرکت‌ها و موسسات تجاری نیز از طریق اتاق‌های بازرگانی انجام می شود. اتاق نماینده هیچ گروه یا شرکت خاصی به شمار نمی‌رود، بلکه نماینده همه موسسات و بنگاه‌های اقتصادی و تجاری در آلمان است و از همین رو‌این اتاق در امرسیاست ورزی نیز تاثیری قابل توجه دارد.

اتاق‌های بازرگانی آلمان از منافع اعضای خود در سطوح محلی و کشوری و در سطح اروپا دفاع می‌کنند.

اعضا عبارت اند از: شرکت‌های عمومی ‌و مسوول در برابر اعمال خود و نه مقامات دولتی.

آن‌ها موسسات تجاری و کارگزاران عامل کلیه اقدامات تجاری در ناحیه خود هستند. آنها فقط کارکردهای عمومی ‌را برعهده ندارند، بلکه از اعضای خود مستقیما به عنوان مشاور یا میانجی در موضوعات مهم تجاری در سطوح محلی، ملی و فرامنطقه‌ای حمایت می‌کنند.

اتاق‌های بازرگانی ساختاری داخلی دارند و اعضا و نمایندگان‌شان را برای نشست‌های سالانه اصلی برمی‌گزینند.‌این پارلمان «جامعه تجاری» رییس، نایب رییس و مدیرعامل خود را انتخاب می‌کند. همه شرکت‌ها بر حسب توان شان حق اشتراکی را باید پرداخت بکنند، که‌این مبلغ از حداقل ۳۵‌یورو تا ۳۰۰‌یورو در نوسان است. از فواید عضویت قانونی‌این است که اتاق‌ها صرف نظر از اندازه بنگاه‌ها و شرکت‌ها نمایندگی همه شعب و شرکت‌ها را به طور مساوی بر عهده دارند، چه یک فروشگاه باشد و چه یک شرکت چندملیتی. همه شرکت‌ها یک رای و حقوقی مساوی با هم دارند و حق عضویت

پرداخت شده اتاق‌ها را از نظر مالی نسبت به منافع مقرر و تاثیر دولتی مستقل نگه می‌دارد.

این اتاق‌های بازرگانی با دارا بودن استقلال کافی، دارای قدرت مذاکره بالا با دولت هستند.

مشاوره تخصصی به اعضا در راستای کارآفرینی، داده‌های تجاری و صنعتی، ترویج نوآوری و ارتقای پیوسته سطح رقابت موسسات تجاری-اقتصادی در عرصه جهانی با ارائه داده‌های به روز و تحلیل‌های کارشناسی شده، آموزش‌های حرفه‌ای، فنی و حرفه‌ای با مقبولیت بالا و توانمندسازی فعالان بخش خصوصی، فعالیت در زمینه سازگاری فعالیت اقتصادی با محیط زیست و تشکیل گروه کاری مبادله داده‌های زیست محیطی، ترویج مبانی رقابت صحیح اقتصادی و... از مهم‌ترین خدمات‌رسانی‌ها و کارکردهای‌ این اتاق‌ها به شمار می‌آید.

در حالی که تعداد اتاق‌های بازرگانی مشترک کشورمان با سایر کشورها به ۲۰ اتاق نمی‌رسد، آلمان بیش از ۱۲۰ اتاق مشترک با ۸۰ کشور دارد. همچنین اتاق بازرگانی و صنایع آلمان در راستای حفاظت از منافع بنگاه‌های آلمانی در جامعه اروپایی در سال ۱۹۸۵ اقدام به تاسیس دفتری در بروکسل، کرد.