بحران مالی، کشتی‌های کانتینری را به گل نشاند

سارا صفاری- روز گذشته نشست خبری معاون وزیر راه و ترابری به مناسبت روز بین‌المللی دریانوردی با حضور رییس سازمان بین‌المللی دریانوردی برگزار شد. پرسش و پاسخ خبرنگاران با متروپلوس، رییس سازمان بین‌المللی دریانوردی از جمله محورهای این نشست بود. مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه این سومین سفر رییس سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) به ایران است، خاطرنشان کرد: روابط بسیار خوبی بین ایران و IMO برقرار است.

طاهری از ایمنی کشتیرانی و دریانوردی، امنیت دریانوردی، محیط‌زیست و رضایت و امنیت جان افراد در دریا به عنوان مواردی یاد کرد که IMO به دنبال تحقق آن است.

وی افزود: هدف اصلی ایران برداشتن گام‌های مصمم‌تر برای توسعه همه جانبه دریانوردی جهت توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به ویژه با IMO است.

به گفته طاهری یکی از پروسه‌های سخت IMO اسناد و اطلاعات ارائه شده به کنوانسیون‌ها است که طی سال‌های اخیر حجم تعاملات ایران با IMO را به سه برابر افزایش داده است.

چگونگی دزدی‌های دریایی در خلیج عدن و نقش بازدارنده ایران، موضوع پرسش یکی از خبرنگاران حاضر در این نشست بود که طاهری در پاسخ به او توضیح داد: این دزدی‌ها به مساله‌ای بین‌المللی تبدیل شده بود که خوشبختانه ارتباط نزدیک با IMO به اعزام ناوهای جنگی از سوی ایران و مشارکت جدی و عملی کشورمان در رفع این مشکل بین‌المللی انجامید.

در ادامه این نشست، متروپلوس، گفت: IMO سازمان تخصصی سازمان ملل در امر دریانوردی است که ۱۶۹ کشور از ۱۹۲ کشور جهان عضو آن هستند و تنها کشورهایی که به آب‌های آزاد دسترسی ندارند عضو این سازمان نیستند.

رییس سازمان بین‌المللی دریانوردی به توضیح مختصری در خصوص فعالیت‌های IMO پرداخت و گفت: محور فعالیت این سازمان قانونگذاری برای کشتی‌ها، مسافران و ماهیگیران است و آنچه مد نظر IMO است مشارکت در بخش‌های مختلف دریایی است .

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات و برنامه‌های این سازمان در ارتباط با استانداردهای ایمنی کار در بنادر اظهار داشت: کار این سازمان مشارکت در بخش‌های مختلف دریایی است و آنچه در حوزه کلان یک کشور رخ می‌دهد مربوط به IMO نیست.

متروپلوس ادامه داد: IMO سازمانی نیست که بتواند قدرت بین‌المللی خود را بر کشورها اعمال کند، اما مشاوره‌های تخصصی به کشورها و دولت‌ها ارائه می‌دهد.

وی تاکید کرد: تلفات کم در آب‌های تحت پرچم ایران نشان از سطح ایمنی بالا دارد همچنین عملکرد ایران از نظر زیست محیطی خوب است و هیچ آلودگی بزرگی توسط کشتی‌های ایرانی در آب‌های بین‌المللی به وجود نیامده است.

به گفته متروپلوس، ایران به تمامی ‌کنوانسیون‌های اصلی و محیط‌زیستی IMO ملحق شده و در حال اجرای آنها است که از میان این کنوانسیون‌ها می‌توان به کنوانسیون‌های سولاس (ایمنی جان افراد در دریا)، برخورد کشتی‌ها، تناژ کشتی‌ها، جست‌وجو و نجات و خط شاهین اشاره کرد که ایران عضو تمام این کنوانسیون‌ها است.

وی در ادامه به ماجرای دزدی‌های دریایی نیز پرداخت و در پاسخ به پرسشی در همین رابطه، گفت: اغتشاشات سیاسی و مسائل اقتصادی باعث تمرکز دزدی‌های دریایی در آب‌های سومالی و خلیج عدن شده است که با همکاری کشور‌های نزدیک به مالاکا، مالزی، اندونزی و سنگاپور عملا مشکل دزدی‌های دریایی در خلیج عدن به عنوان سومین آبراه بزرگ دنیا حل شده است.

رییس سازمان بین‌المللی دریانوردی در پاسخ به سوالی درخصوص تاثیر بحران مالی جهانی بر فعالیت‌های کشتیرانی، اظهار داشت: کشتی‌های کانتینری در اثر بحران مالی به گل نشسته‌اند و بیشترین آسیب را دیده‌اند، اما کشتی‌های فله بر و کشتی‌های گردشگری کمتر تحت تاثیر این بحران قرار گرفته‌اند.

متروپلوس در پایان از برگزاری یکی از کنفرانس‌های دیپلماتیک و بزرگ IMO در تهران و در «برج میلاد» خبر داد.