انتقاد بخش خصوصی به نحوه واگذاری نمایشگاه بینالمللی
دنیای اقتصاد - در حالی که معاون سازمان خصوصیسازی اعلام کرده است که بخش خصوصی هیچ پیشنهادی برای خرید نمایشگاه بینالمللی نداشت، یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی تهران ضمن اعتراض به واگذاری این مرکز به «ساتا» تصریح کرده است که مرکز نمایشگاهها، کار حرفهای پشتیبانی بخش بازرگانی را بر عهده دارد و نباید به یک ارگان غیر ذیربط و غیرمتخصص واگذار شود. رییس اتاق تهران:
نمایشگاه بینالمللی نباید به «ساتا» واگذار شود
قیمت نمایشگاه، با نگاه برج سازی ۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شده است!
گروه بازرگانی- رییس اتاق تهران نیز به جمع معترضان واگذاری شرکت نمایشگاههای بینالمللی تهران به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) پیوست.
یحیی آل اسحاق که خود سابقه نشستن بر کرسی وزارت بازرگانی را در کارنامهاش دارد، دیروز این تصمیم بی سروصدا را به باد انتقاد گرفت و در گفتوگو با «ایلنا» گفت: نمایشگاههای بینالمللی از چند منظر برای بخش بازرگانی کشور با اهمیت است. موضوع واگذاری نمایشگاه به عنوان رددیون دولت به یک ارگان غیرذیربط و غیرمتخصص در این زمینه، نمیتواند منطقی باشد. نمیتوان نمایشگاههای بینالمللی را به دلیل مشکلات ترافیکی به این نهاد که نحوه فعالیتش با نفس موضوع فعالیت نمایشگاهها مغایر است، واگذار کرد.
بنا به اعتقاد رییس ذی نفوذ بزرگترین نهاد بخش خصوصی کشور، اگر قبول کنیم که مرکز نمایشگاههای بینالمللی یک کار حرفهای است و وظیفه پشتیبانی از بخش بازرگانی را دارد پس باید نگاه ویژهای به آن داشت. باید موضوع تجارت و بازرگانی را از طریق این مرکز جدی گرفت نه اینکه با یک تصمیم غیرحرفهای آن را به راحتی به نهادی واگذار کرد که فعالیتش به کل با این حوزه غیرمرتبط است.
وی افزود: مرکز نمایشگاهها برای حاکمیت، رشد و توسعه تجاری کشور راهاندازی شده و میتواند در این زمینه استفاده بهینهای از آن کرد. سوال این است که آیا میشود به عنوان یک نهاد توسعهای به این مرکز نگاه و از آن استفاده کرد؟ ما میگوییم که میشود. باید این شرکت به عنوان یک واحد پشتیبانیکننده بخش تجاری به دست یک واحد پشتیبان بخش بازرگانی اداره شود. اتاق بازرگانی به عنوان پشتیبان تجارت میتواند جایگاه مهمی در هدایت نمایشگاه ایفا کند. به هر حال باید با کمک دولت و وزارت بازرگانی این نمایشگاه را به شرایط استفاده بهینه رساند. باید به بهترین شکل از این مرکز استفاده شود.
آل اسحاق این واگذاری را به معنای گرفتار کردن بازنشستگان دانست و توضیح داد: مشخص نیست که با این واگذاری چه هدفی دنبال میشود؛ چرا که اصلا این واگذاری به نفع سازمان بازنشستگی هم نیست. بازنشستگان بخش مهمی از جامعه هستند که باید برای آنها مرکز درآمد ایجاد شود نه اینکه با خرید نمایشگاه بینالمللی آنها را وارد مرحله نامناسبی از فعالیت کرد. باید از درآمد بازنشستگان به نحو احسن استفاده شود.
وی ادامه داد: اگر قصد تغییر کاربری نمایشگاه را هم داشته باشند، امکانپذیر نیست. اولا که چنین کاری امکانپذیر نیست؛ چرا که زمینهای مرکز نمایشگاههای بینالمللی وقفی است و به آستان قدس رضوی سپرده شده است. در واقع تغییر کاربری آن و مسکنسازی، هتلسازی و کارهایی از این قبیل موانع مهمی نظیر اوقافی بودن زمین را دارد. ثانیا بر فرض اینکه این کار صورت گیرد، اینکه درآمد سازمان بازنشستگی درگیر این امور شود منطقی نیست. آل اسحاق با اشاره به نقش مهم مرکز نمایشگاههای بینالمللی در بخش بازرگانی کشور گفت: موضوع مهم این است که باید جایگاه مرکز نمایشگاهها برای بخش بازرگانی کشور حفظ شود. تغییر کاربری این محل لطمه جدی به بخش بازرگانی وارد میکند. ضمن اینکه چیزی عاید بازنشستگان نمیکند. در واقع با تغییر کاربری هم به بخش بازرگانی ظلم میشود هم ثمری برای بازنشستگان ندارد. وی افزود: در این شرایط که زمینهای این محل وقفی است و زمینه فعالیتش هم بازرگانی است، واگذاری آن به سازمان بازنشستگی اصلا توجیه منطقی ندارد. در واقع بازنشستگان را وارد کار دشواری میکند که برون رفت از آن مشکل است. ضمن اینکه فعالیت بازرگانی این مرکز مهم هم باید حفظ شود.
رییس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه حفظ کاربری فعلی نمایشگاه با مالکیت سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح، همخوانی ندارد، گفت: اگر قرار باشد سازمان بازنشستگی را مسوول اداره نمایشگاه بینالمللی کنیم توجیه منطقی ندارد. چرا که باید بپذیریم کار نمایشگاه یک کار تخصصی برای بخش بازرگانی است. در این صورت نباید این کار تخصصی به یک نهاد غیرمرتبط واگذار شود. ضمن اینکه این شیوه هم ظلم به بازنشستگان است؛ چرا که نباید منابع این قشر از جامعه درگیر حاکمیت و مدیریت مرکزی شود که مربوط به آنها نیست. این کار هیچ مشکلی از آنها حل نمیکند. به گفته رییس اتاق تهران، فرمان هدایت این مرکز قطعا باید در دست نهادی باشد که در این بخش فعالیت میکند. وی تاکید کرد: ما در اتاق بازرگانی بارها پیشنهاد دادیم که این مرکز به نهادهای بخش خصوصی نظیر اتاق بازرگانی واگذار شود و این کار تخصصی را به دارندگان این تخصص بسپارند به این منظور با خودکفا کردن این مرکز اهداف اصل ۴۴ قانون اساسی نیز محقق میشود. وی ادامه داد: طرحهای مهمی را میتوان در این عمل استراتژیک پیاده کرد. میتوان همانند سالن کنفرانس اسلامی، سالنهایی را در این محل برای کنفرانسها احداث کنند، مرکز تجارت، مراکز اطلاعات تجاری و تشکیل نهادهای پایهای برای بخش بازرگانی را میتوان در این محل عملی کرد تا بخش تجارت و بازرگانی کشور از یک محل برای حل و فصل مشکلاتش استفاده کند. قطعا اگر این مرکز به یک نهاد غیرتخصصی واگذار شود نمیتوان چنین اهدافی را به پیش برد.
وزیر بازرگانی اسبق کشور همچنین خواستار مقاومت وزیر فعلی بازرگانی در برابر این تصمیم شد و افزود: این وظیفه وزارت بازرگانی است که به این موضوع حساس باشد. البته شنیدهام که وزارت بازرگانی هم موافق این انتقال نیست. بههرحال با توجه به نقش حاکمیتی وزارت بازرگانی و بسترسازی این وزارتخانه برای بخش تجارت باید به این موضوع حساسیت نشان دهد. وی ادامه داد: مرکز نمایشگاههای بینالمللی قرار است در بخش حاکمیتی و پشتیبانی برای بازرگانی و تجارت کشور ایفای نقش کند پس وزارت بازرگانی باید این موضوع را پیگیری کند و اجازه ندهد این مرکز حاکمیتی وارد فاز غیرمرتبط شود. وزارت بازرگانی باید شرایطی را فراهم کند که این مرکز به نهادهایی که شرح وظایف روشنی برای تجارت کشور دارند واگذار شود. بهترین جایگاه برای این کار اتاق بازرگانی است که فعالان اقتصادی بخش خصوصی در آن عضو هستند و میتوانند فعالیت مرکز نمایشگاهها را مدیریت کنند. آل اسحاق در خصوص نحوه قیمتگذاری این مرکز برای واگذاری، گفت: تعیین قیمت این مرکز بستگی به کاربری آن دارد. اگر کاربری مسکونی باشد یک قیمت دارد، اگر قرار باشد در بخش پشتیبانی بازرگانی فعالیت کند قیمت دیگری. قیمتی که برای آن تعیین شد با نگاه برجسازی و مسکونی بود که حدودا ۵۰۰میلیارد تومان اعلام شده است. وی افزود: موضوع این است که زمینهای این مرکز وقف امامرضا(ع) است و نمیتوان این زمینهای وقفی را فروخت. سازمان بازنشستگی هم باید توجه کند که نمیتواند این مرکز را بخرد. شیوه منطقی این است که با یک توافقی و با همین زمینه فعالیت این مرکز به نهادهای مربوط واگذار شود.
وی اظهار داشت: اگر سازمان بازنشستگی با این ذهنیت وارد ماجرا شده که مسکنسازی کند، به مشکل برخواهد خورد. فکر میکنم وظیفه داریم به سازمانهای بازنشستگی کمک کنیم، نه اینکه با فروش چنین مرکزی به آنها و گرفتن پولشان، آنها را وارد کاری کنیم که عبور از آن برایشان غیرممکن باشد.
پیشنهاد آل اسحاق برای حفظ کاربری نمایشگاه چنین است: میتوان با تشکیل یک سازمان مشترک بین اتاق بازرگانی، وزارت بازرگانی و شهرداری تهران موضوع را مدیریت کرد. سازمانی با اشتراک این ۳ مرکز تشکیل شده و با کمک هم تعریف جدیدی از آن منطقه ارائه کنند. این ۳ نهاد میتوانند بهطور مشترک این بخش بازرگانی را نجات دهند. به این ترتیب بازنشستگان را هم درگیر مشکلات این مرکز نمیکنیم.
وی بر این نکته تاکید کرد که زمینهای وقفی آن مکان را نمیتوان به مسکن تبدیل کرد. آل اسحاق گفت: وزارت بازرگانی و شخص وزیر باید بداند که این مرکز امکانی است برای بخش بازرگانی که در سایه آن تجارت کشور میتواند، رشد کند. نباید این امکان را از بخش بازرگانی کشور سلب کرد. بهنظرم برای شهرداری هم موقعیت خوبی است که وارد این ماجرا شود، در حالی که در کشورهای دنیا این مراکز مهم وجود دارد، نمیتوان با دورنمای نامناسب، کشور و بخش بازرگانی را از چنین موقعیتی محروم کرد.
ارسال نظر