تجارت زیر آفتاب تابان

نمایی از شهر زیر زمینی کیش

گروه بازرگانی- همزمان با برگزاری جشنواره تابستانی کیش که امسال بیش از پیش از جذابیتش برای مسافران و نیز برای مدیران دولتی منطقه کاسته شده بود، جمعی از خبرنگاران برای بازدید به ‌این جزیره دعوت شدند. در جشنواره امسال نه آتش بازی در کار بود و نه جوایز نفیس در حد اتومبیل و آپارتمان. از افول ‌این جزیره طی دو سه دور تغییر مدیریت در ۴ سال همین بس که چند و چون حضور گردشگران خارجی در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶ دال بر رشد منفی ۴۱درصدی است موضوع تنها به ‌این کاستی‌ها ختم نمی‌شود در ‌این جشنواره زمزمه‌هایی از بازاریان به گوش می‌رسید مبنی براینکه بعضی نهاد‌های کیش می‌خواهند اساسا عنوان «جشنواره» برداشته شود و مثلا «تخفیف ویژه» و امثالهم جایگزین آن شود!

جشنواره درست در‌ ایامی‌ برگزار شد که «داوود مددی» مدیر عامل مستعفی سازمان منطقه آزاد کیش هنوز منتظر نشسته بود تا پس از گذشت چهار ماه ونیم با استعفایش موافقت شود.

درست در همین ‌ایام هم بود که رییس اسبق سازمان تامین اجتماعی که پس از ورودش تلاش کرد تا فضای آزادانه‌تری را در چارچوب قانون برای سرمایه‌گذاران، شهروندان و مسافران فراهم آورد‌، برکنار شد و شهردار اسبق یکی از شهرستان‌های ساوه با سابقه شهرداری مناطق ۱۹،۱۶ و ۴ تهران از سوی مشاور رییس جمهور در امور مناطق آزاد در ‌این پست منصوب شد.

او درست یک روز پس از انتصابش پس از آنکه در جریان حضور خبرنگاران در جزیره قرار گرفت در نشستی خبری که روابط عمومی ‌با معاون گردشگری سازمان ترتیب داده بود، حضور یافت تا رسما اعلام حضور کند.

کریمی‌ گفت که برای تغییر نیامده است. او همچنین گفت که تغییر مدیریت‌های مکرر در جزیره کیش هیچ آسیبی به سرمایه‌گذاری در منطقه نزده و نخواهد زد و خود او نیز هر وقت دستور برسد منصب خود را ترک خواهد کرد.

وی در ادامه گفت: البته حکم من ۳ ساله است و تلاشم ‌این است که ۳ سال را بمانم.

وی همچنین اعلام کرد که مدرک تحصیلی وی در رشته معماری و شهرسازی است و در تجربه کاری خود در شهرداری‌ها با موضوع گردشگری سر و کار داشته است.

او همچنین معتقد است که هر مدیر عاملی که وارد جزیره می‌شود، باید بر اساس طرح جامع کیش عمل کند و آن را ملاک قرار دهد.

اما برخلاف ‌این نظر که تغییر مدیریت هیچ تاثیری بر روند فعالیت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری ندارد فعالان بازار و کسبه کیش و نیز مدیران بخش خصوصی در ‌این منطقه آزاد تجاری چنین اعتقادی ندارند.

اهل بازار و کسبه نارضایتی خود را از تودیع‌ها و معارفه‌های پی‌درپی در کیش به وضوح بیان می‌کنند و فعالان بخش خصوصی بر‌این باورند که در هر عزل و نصبی زمان بسیاری هدر می‌رود تا مدیر جدید و نیز فعالان اقتصادی جزیره به زبان مشترکی برای گفت‌و‌گو دست یابند.

آنها اعمال مدیریت بر فعالیت‌های جزیره را سلیقه‌ای می‌دانند و معتقدند که برخورد سلیقه‌ای با امور منطقه آزاد کیش ‌این منطقه را دچار رکود کرده است.

رییس جامعه هتلداران منطقه آزاد کیش در نشستی با خبرنگاران بر ‌این نارضایتی عمومی ‌صحه گذاشت و عدم ثبات در مدیریت ‌این منطقه را عامل اصلی کندی در رشد و توسعه منطقه دانست.

رامین مهماندوست با بیان ‌اینکه ۸۵ درصد از سرمایه‌گذاران و بخش خصوصی نگران تغییرات مدیریتی مناطق آزاد هستند، گفت: متاسفانه هر مدیری که وارد جزیره می‌شود با اعمال نظر و برخورد سلیقه‌ای باعث می‌شود که بسیاری از سرمایه‌گذارها در ‌این زمینه متضرر شوند .

رییس جامعه هتلداران کیش از رکود بی‌سابقه در ‌این منطقه طی سه ماهه سال جاری خبر داد و گفت: رکود در ‌این منطقه از بهمن ماه سال ۸۷ آغاز شده و در سه ماهه سال جاری به اوج خود رسیده است.

رییس جامعه هتلداران کیش همچنین اعلام کرد: از زمان اجرای قانون ورود کالا از هر مبدا به مقصد که در سال ۸۴ به تصویب رسید، عملا بخش تجاری مناطق آزاد به ویژه منطقه آزاد کیش دچار رکود و یکنواختی کالاهای آنها با سایر سرزمین اصلی شده است.

به گفته مهماندوست، همین امر باعث شده است که طی دو سه سال گذشته جزیره کیش به لحاظ میزان ورودی مسافر به ‌این جزیره با مشکل مواجه نشود، اما در مورد بازار آن شرایط به گونه‌ای است که دیگر بازاریان مشتریان همیشگی خود را ندارند.

او در خصوص جشنواره نیز گفت: داوود مددی مدیر عامل پیشین جزیره کیش اعتقاد داشت که جشنواره باید تمام و کمال از سوی بخش خصوصی برگزار شود و همین دیدگاه موجب شد که سال ۸۷ جشنواره با سرمایه‌گذاری چشمگیر بخش خصوصی به صورت بسیار موفق برگزار شود.

وی بی‌آنکه توضیح بیشتری دهد، گفت: ولی متاسفانه به دلیل شرایطی که در سال ۸۸ پیش آمد آن شرایط ادامه نیافت.

اکنون باید منتظر ماند و دید که مدیر عامل جدید ‌این جزیره مرجانی چگونه عمل خواهد کرد و تجارت زیر آفتاب تابان در‌ این جزیره رونق خواهد گرفت یا نه.