عسگراولادی:
موافق تشکیل شورای ایران و آمریکا هستم
گروه بازرگانی - زمزمههای تشکیل شورای بازرگانی ایران و آمریکا چند ماه پیش از این و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری دهم شنیده شد؛ اما چندی نگذشت که با مخالفت ضمنی رییس اتاق ایران، چند و چون این شورا به بوته فراموشی سپرده شد و دیگر نامی و نشانی از آن بر زبان نیامد تا اینکه دیروز اسدا... عسگراولادی، مرد ذینفوذ تجارت خارجی ایران موافقت خود را با تاسیس این شورا اعلام کرد.
عکس: آکو سالمی
گروه بازرگانی - زمزمههای تشکیل شورای بازرگانی ایران و آمریکا چند ماه پیش از این و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری دهم شنیده شد؛ اما چندی نگذشت که با مخالفت ضمنی رییس اتاق ایران، چند و چون این شورا به بوته فراموشی سپرده شد و دیگر نامی و نشانی از آن بر زبان نیامد تا اینکه دیروز اسدا... عسگراولادی، مرد ذینفوذ تجارت خارجی ایران موافقت خود را با تاسیس این شورا اعلام کرد. او در گفتوگو با «ایسنا» از مبادله تجاری ۱۵۴میلیون دلاری ایران و آمریکا در سه ماه اخیر و نیز تبدیل شورای مشترک بازرگانی ایران و عربستان به اتاق مشترک این دو کشور خبر داد.
عسگراولادی با اشاره به رشد مبادلات تجاری ایران و آمریکا در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ خاطرنشان کرد: روابط دو کشور در سالهای قبل از انقلاب در سطح بالایی بود و این دو کشور بیش از پنج، ششمیلیارد دلار مبادلات داشتند؛ اما از سالهای بعد از انقلاب در سال ۵۸، میزان این مبادلات به زیر یکمیلیارد دلار رسید و از سال ۵۹ زمان شروع جنگ، این مبادلات متوقف شد.
وی ادامه داد: تحریمهای آمریکا از اوایل سالهای ۵۸ و ۵۹ کار با ما را مشکل کرد تا زمانی که در زمان ریاستجمهوری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا بخشنامهای صادر و صدور و ورود مواد غذایی بین دو کشور را آزاد اعلام کرد. او طبق این بخشنامه، صادرات مواد غذایی آمریکا به ایران و صادرات مواد غذایی و فرش و کارهای دستی ایران به آمریکا را مجاز اعلام کرد.
عسگراولادی تصریح کرد: از سال ۱۹۹۹ به بعد، روابط ایران با آمریکا برای مبادلات آرام شروع شد و وقتی بوش به عنوان رییسجمهور آمریکا روی کار آمد، مسیر تجارت را بست؛ اما چون فرمان را کنسل نکرده بود، آن فرمان باقی بود و ما نیز براساس این، حرکت خود را برای صادرات به آمریکا در زمینه مواد غذایی در چهار رشته شروع کردیم.
وی اضافه کرد: بدین ترتیب صادرات ما از مرز صفر شروع شد و بیشترین کالاهایی که ما صادر کردیم، فرش، خرما، کشمش، زعفران، زیره و مواد غذایی بود و کالاهای وارداتی ما از آمریکا نیز شامل برنج، روغن، سویا و کمی هم گندم بود.
رییس اتاقهای مشترک ایران و استرالیا، ایران و روسیه و ایران و چین در مورد روابط تجاری ایران و آمریکا اظهار کرد: تبادلات تجاری این دو کشور در سال ۲۰۰۷ به مرز ۲۵۰میلیون دلار و در سال ۲۰۰۸ به مرز ۵۵۰میلیون دلار رسید.
عسگراولادی ادامه داد: این رشد سریع همچنان ادامه دارد؛ به خصوص اینکه وضع برنج در کشور ما خوب نبود، از آمریکا برنج وارد کردیم.
وی حجم مبادله کلی تجاری ایران و آمریکا در سه ماهه اخیر را ۱۵۴میلیون دلار عنوان و بیان کرد: پیشبینی ما در سال ۲۰۰۹ نیز این است که اگر در داخل کشور در زمینه برنج خودکفا نشویم، میزان تجارت دو طرف همان ۵۰۰، ۶۰۰میلیون دلار خواهد بود.
وی با عنوان اینکه غیر از مواد غذایی، محصولاتی نیز به صورت قاچاق از راه قشم، کیش و بازارچههای مرزی امارات وارد ایران میشوند، در پاسخ به این سوال که در مقابل آیا ایران نیز صادرات غیررسمی به کشور آمریکا دارد، اظهارکرد: مقداری فرش است، فرشهایی که از طریق کانادا سپس مکزیک وارد آمریکا میشود.
عسگراولادی در ادامه نظر خود درباره تشکیل شورای مشترک ایران و آمریکا را این گونه عنوان کرد: من با اصل تشکیل شورای ایران و آمریکا موافق هستم و برای این کار هم زحمات زیادی را طی ۲۰ سال اخیر کشیدم که این رابطه برقرار شود؛ ولی اعتقاد رییس اتاق بازرگانی ایران این است که این شورا به سه بخش ایران و آمریکای شمالی، ایران و آمریکای مرکزی و ایران و آمریکای جنوبی تقسیم شود که در آمریکای شمالی سه کشور کانادا، ایالت متحده آمریکا و مکزیک، در آمریکای مرکزی کشورهای کارائیب و در آمریکای جنوبی هم همه کشورهای آمریکای جنوبی مدنظر هستند.
وی یادآور شد: وقتی این نظر نهاوندیان روی پرده آمد، بنده دیگر نظرم را بیان نکردم؛ ولی نظر من شورای مشترک ایران و آمریکا است، این یعنی اینکه تصور میکنم وجود اتاق مشترک ایران و کانادا و اتاق مشترک ایران و مکزیک به صورت جداگانه سودمندتر باشد؛ ولی اگر هم بخواهیم یک اتاق مشترک در نظر بگیریم، چون تصمیمات و نظر نهاوندیان بر بنده ارجحیت دارد ما تسلیم نظرات او هستیم.
عسگراولادی در پاسخ به این سوال که آیا با این کار، اتاق مشترک ایران و کانادا در اتاق بازرگانی ایران و آمریکای شمالی ادغام میشود، گفت: قاعدتا باید اینگونه باشد؛ اما من بعید میدانم که این کار میسر شود.
وی در مورد سرمایهگذاریهای آمریکاییها در ایران و ایرانیها در آمریکا نیز بیان کرد: در حال حاضر ایرانیها در آمریکا خیلی سرمایهگذاریکردهاند؛ ولی آمریکاییها در شرایط فعلی در ایران سرمایهگذاری ندارد.
رییس اتاقهای مشترک ایران و چین، ایران و استرالیا و ایران و روسیه در مورد تشکیل اتاقهای مشترک جدید نیز اظهار کرد: سال گذشته شورای مشترک ایران و مالزی تشکیل شده بود؛ ولی ایراداتی بر آن وارد شد که توسط اتاق ایران در حال بررسی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شورای مشترک بازرگانی ایران و عربستان را نیز داریم که هدف آن، این است که با اقدامات اخیر بتوانیم این شورا را به اتاق مشترک ایران و عربستان تبدیل کنیم که این موضوع جزو اهداف اتاق ایران است.
ارسال نظر