الزامات ادغام دو وزارتخانه

رییس کل سازمان توسعه تجارت با تاکید بر این که بدون اصلاح قوانین ادغام وزارتخانه‌ها کارساز نیست، گفت: برای ادغام وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع باید وظایف بنگاهداری و تنظیم بازار آنها واگذار شده و در عین حال سازمان گمرک به مجموعه جدید بپیوندد. مهدی غضنفری در گفت‌وگو با خبرگزاری «فارس» در خصوص ادغام وزارتخانه‌های صنایع و بازرگانی اظهار داشت: هر ادغامی باید با تعریف ماموریت جدید انجام و به دنبال آن برخی وظایف نامربوط حذف شود تا بتواند موفق شود؛ یعنی اگر این دو وزارتخانه ماموریت جدیدی تعریف نکنند و وظایفشان را به همین صورت نگه دارند در واقع وزارتخانه‌ای درست می‌کنیم که اداره آن بسیار مشکل خواهد شد.

وی افزود: تجربه ادغام در سایر کشورها نشان داده است که در ابتدا ماموریت و وظایف وزارتخانه جدید باید تعریف شود و وظایف اضافه یا حذف یا به وزارتخانه دیگری محول شود. معاون وزیر بازرگانی گفت: بانک و بیمه‌های تخصصی نظیر بانک صنعت و معدن، بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات می‌توانند در کنار این مجموعه ادغامی قرار بگیرند؛ حتی نهادهای متولی سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی نیز باید در این ادغام حضور داشته باشند.

وی با بیان اینکه داشتن وزارتخانه‌ها زیاد در دنیای امروز کمک‌کننده نیست، اظهار داشت: ضمن اینکه تعداد وزارتخانه‌ها در دنیا کم است، اندازه وزارتخانه‌ها هم کوچک است و دارای اندام واره متناسبی هستند تا بتواند چابک عمل کنند؛ چرا که ضمن چابکی باید منابع و ابزار کافی در اختیار داشته باشند و برخی از اصول و قواعد اقتصاد کلان را پذیرفته باشند.

رییس کل سازمان توسعه تجارت گفت: ‌اگر به دنبال اصلاح قواعد و قوانین تجارت و حذف موانع و پایبندی به اصول تجارت جهانی نباشیم ادغام نمی‌تواند کارساز باشد؛ چرا که نرم افزار عملیات ادغام قوانین و مقرراتی است که وضع شده است اگر این قوانین با هم سازگاری نداشته باشند و دست و پای ما را ببندند ادغام نمی‌تواند موثر باشد.

غضنفری با اشاره به اینکه اگر بخواهیم انبوهی از نیروهایی را که از ادغام این دو وزارتخانه باقی می‌مانند در یک وزارتخانه‌ جا دهیم حتی اگر قوانین را اصلاح کنیم و ماموریت‌ها را خوب تعریف کنیم باز هم موفق نخواهیم شد، افزود: تصور غلط این است که فکر کنیم استخدام افراد در سازمان‌های دولتی مشکل اشتغال را حل می‌کند؛ چرا که وجود نیروی انسانی بیش از میزان کار تعریف شده نه تنها مشکل اشتغال را از بین نمی‌برد، بلکه این بیکاری پنهان سرمایه ملی ما را می‌خورد و باعث بالا رفتن هزینه‌های تمام شده می‌شود و با کاهش رشد اقتصادی باعث بدترشدن وضعیت اقتصادی می‌شود.

معاون وزیر بازرگانی گفت: این وزارتخانه ادغامی باید بتواند چرخ صنعت و تجارت را در بخش خصوصی آنچنان فعال و پررونق کنند که بخش خصوصی انبوهی از جوانان کشور را استخدام کند؛ چرا که ما ادغام می‌کنیم تا توسعه ملی حاصل شود و شغل و ثروت بیشتری تولید کنیم. وی افزود: اگر واگذاری‌ها واقعی نباشد به اهداف اصل ۴۴ نمی‌رسیم و نمی‌توانیم اقتصادی چابک و سود ده داشته باشیم.

معاون وزیر بازرگانی گفت: ما نگران آن هستیم که این ادغام با همراهی دیگران مواجه نشود و به اهداف نائل نشویم، ادغام فیزیکی ما را از آرمان‌هایمان دور نگه می‌دارد؛ چرا که تولید باید با نگاه صادرات و تجارت با رویکرد ویژه به تجارت خارجی صورت گیرد. به گفته غضنفری، ادغام باید منجر به افزایش رقابت، کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت، حضور بیشتر در بازارهای جهانی، پذیرش بیشتر سرمایه‌گذاری خارجی، پذیرش بیشتر سرمایه‌گذاری داخلی و خروج دولت از تصدی‌گری شود.