واردات خودرو رکورد شکست

حجم واردات سال گذشته ۴۸میلیارد دلار شد

واردات بنزین ۵/۳ میلیارد دلار اعلام شد

دنیای اقتصاد- طی ۱۲ ماه سال گذشته ۴۲ هزار و ۴۶۱ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۸۷۸ میلیون دلار وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال ما قبل از لحاظ تعداد ۱۵ هزار و ۶۴ دستگاه و از نظر ارزش دلاری ۶۳ ‌درصد افزایش یافت. آمار تجارت خارجی کشور در سال ۸۶ اعلام شد

۴۸میلیارد دلار واردات در برابر ۲۱میلیارد دلار صادرات

گروه بازرگانی- آمار تجارت خارجی کشور در سال ۱۳۸۶ که دیروز از سوی گمرک ایران اعلام شد، نشانگر آن است که طی ۱۲ ماه سال گذشته میزان صادرات کالاهای غیرنفتی (با احتساب میعانات گازی) به ۲۱‌میلیارد و ۳۳‌میلیون دلار و میزان واردات نیز به حدود ۴۸‌میلیارد و ۳۲۵‌میلیون دلار رسیده است.

بر اساس این گزارش که روی سایت «ایسنا» قرار گرفته، میزان صادرات کالاهای غیرنفتی (با احتساب میعانات گازی) نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش و وزن به ترتیب ۶۰/۱۶و ۶۳/۷درصد رشد داشته است. صادرات غیر نفتی بدون احتساب میعانات گازی معادل ۳۱‌میلیون و ۶/۴۹۰هزار تن و به ارزش ۴/۱۰۷۵۷‌میلیون یورو (معادل ۱/۱۵۱۷۲‌میلیون دلار) بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبــل افـزایش ۶۴/۱۲درصدی از نظر وزن و ۱۴/۱۵درصدی در ارزش دلاری داشته است. وزن و ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در دوازده ماه سال ۱۳۸۵ به ترتیب ۹/۲۷۹۵۶‌هزار تن و ۴/۱۰۲۷۰میلیون یورو (معادل ۱/۱۳۱۷۷میلیون دلار) بوده است. از میزان کل صادرات غیر نفتی در دوازده ماه سال ۱۳۸۶ رقم ۳۰/۴۰میلیون یــورو (معادل ۷/۵۶‌میلیون دلار) از محل تجارت چمدانی و رقم ۳۳/۲۳۴‌میلیون یورو (معادل ۴۸/۳۳۰‌میلیون دلار) از طریق بازارچه‌های مرزی انجام گرفته است.

رشد ۸۲/۱۵‌درصدی واردات

در ۱۲ ماه ســال ۱۳۸۶ میزان واردات کشـور ۷۰/۴۲۰۷۵هزار تن و بــــه ارزش ۹۵/۳۴۳۸۳میلیون یورو (معادل ۱۶/۴۸۳۲۵میلیون دلار) بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۸۵ از کاهش ۲۶/۳درصدی در وزن و رشد ۸۲/۱۵درصدی در ارزش برخوردار بوده است. واردات دوازده ماه سال ۸۵‌‌میزان ۰۱/۴۳۴۹۲هزار تـن بـــه ارزش ۳۴/۳۲۶۲۸میلیون یورو (معــــادل ۶۵/۴۱۷۲۲‌میلیون دلار) بود.

تراز بازرگانی خارجی

با توجه به مقایسه ارقام صادرات و واردات تراز بازرگانی خارجی کشور (بدون احتساب صـادرات نفت خام) طی دوازده ماه سال‌جاری با کسری ۰۶/۳۳۱۵۳میلیون دلاری مواجه بوده است.

مقصد‌های اصلی صادرات ایران

بیشترین صادرات کشور در دوازده ماه سال ۱۳۸۶ به کشورهای «امارات متحده عربی» با ۴۶/۴۶۹۸هزارتن و ارزش ۳۴/۱۵۲۹میلیون یورو (۶۹/۶۹۵۳‌میلیون دلار) یا ۹۲/۱۴درصد سهم وزنی و ۲۰/۱۴درصد سهم ارزشی، «عراق» با ۳۸/۳۰۵۴هزار تن و ۶۴/۱۱۳۴میلیون یــورو (۱۵۸۶.۲۰میلیون دلار) یا ۷۰/۹درصد سهم وزنی و ۴۵/۱۰‌درصد سهم ارزشی‌، «چین» با ۸۵/۸۸۳۸هزار تن و ۹۹/۸۷۲میلیون یورو(۸۰/۱۲۳۱میلیون دلار) یا ۰۷/۲۸درصـد سهم وزنی و ۱۲/۸‌درصد سهم ارزشی، «ژاپن» با ۳۶/۱۶۸۵هزار تن و ۸۵/۶۵۷‌میلیون یــورو (۸۸/۹۲۶میلیون دلار) یا ۳۵/۵درصد سهم وزنی و ۱۱/۶درصد سهم ارزشی و «هنـد» با ۴۹/۲۱۵۹هزار تن و ۷۴/۵۸۵میلیون یورو (۴۸/۸۳۰میلیون دلار) یا ۸۶/۶درصد سهم وزنی و ۴۷/۵درصد سهم ارزشی صورت گرفته است.

به بیانی دیگر ۹/۶۴درصد از سهم وزنی و ۳۵/۴۴درصد از سهم ارزشی صادرات کشور در دوازده ماه سال ۱۳۸۶ متعلق به این پنج کشور بوده است.

مبادی کلیدی واردات

بر همین اساس، عمده واردات کشور در دوازده ماه سال ۱۳۸۶ از کشورهای «امارات متحده عربی» با ۵۶/۲۶درصد سهم وزنی و ۶۴/۲۳درصد سهم ارزشی، «آلمان» با ۹۸/۷‌درصد سهم وزنی و ۹۱/۱۰‌درصد سهم ارزشی، «چین» با ۰۹/۷درصد سهم وزنی و ۸۴/۵‌درصد سهم ارزشی، «سوئیس» با ۵۳/۱۱درصد سهم وزنی و ۷۴/۵‌درصد سهم ارزشی و «جمهوری کره» با ۲۳/۳‌درصد سهم وزنی ۰۸/۵‌درصد سهم ارزشی انجام گرفته است.

به عبارت دیگر ۳۹/۵۶درصد از سهم وزنی و ۲۱/۵۴درصد از سهم ارزشی کل واردات کشور طی دوازده ماه سال جاری متعلق به پنج کشور یاد شده است.

بررسی تراز بازرگانی خارجی ایران با کشورهای مذکور نشان می‌دهد که بیشترین رقم مربوط به کسری تراز تجاری به ترتیب مربوط به امارات متحده عربی با کسری معادل ۱۸/۹۲۷۱میلیون دلار، آلمان با کسری معادل ۰۲/۴۹۰۳میلیون دلار، چین با کسری معادل ۱۱/۳۰۳۸میلیون دلار، سوئیس با کسری معادل ۴۹/۲۷۵۶میلیون دلار و انگلستان با کسری معادل ۸۳/۱۸۹۷‌میلیون دلار و جمهوری کره با کسری ۲۴/۱۸۹۷میلیون دلار بوده است. از طرفی ارزش مثبت تراز تجاری کشورمان با کشور عراق ۲۰/۱۴۹۸‌میلیون دلار بوده است.

تراز تجاری منفی با ۱۱۵ کشور

بررسی تراز بازرگانی خارجی (بدون نفت و گاز و خدمات) ایران با ۲۰۰ کشور و مناطق آزاد تجاری صنعتی نشان می‌دهد که کشور ما، طی دوازده ماه سال ۱۳۸۶ با ۱۱۵ کشور دارای تراز منفی تجاری و با ۸۷ کشور دیگر دارای تراز مثبت تجاری بوده است.

افزایش قیمت متوسط کالاها

طی دوازده ماه سال ۱۳۸۶، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۸۰/۴۸۱دلار و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۵۳/۱۱۴۸دلار بوده است. این در حالی است که متوسط قیمت هر تن کالای صــــادراتی طی دوازده ماه سال ۱۳۸۵، ۳۴/۴۷۱دلار و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۳۲/۹۵۹دلار بوده است. به عبارت دیگر متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در دوازده ماه سال ۱۳۸۶ نسبت به مدت مشابه سال قبل دارای رشد ۲۲/۲درصدی و در همین مدت، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی دارای رشد ۷۲/۱۹درصدی بوده است.

اقلام عمده صادرات

پروپان مایع شده با ۴/۹۷۱میلیون دلار و بوتان مایع شده با ۷/۶۱۹میلیون دلار از گروه محصولات پتروشیمی در مجموع به‌ ارزش ۱/۱۵۹۱میلیون ‌دلار یا ۴۸/۱۰درصد از کل ارزش صادرات رتبـ‌ـه اول را در بین اقلام صادراتی کشور رقم زده است.

در بین ۱۰ قلم اول صادراتی؛ پسته تازه و خشک کرده با ۵/۱۲۳۰میلیون دلار یا ۱۱/۸درصد ارزش رتبه دوم، متانول (الکل متیلیک) با ۶/۶۲۷میلیون دلار یا ۱۴/۴درصد رتبه سوم و سایر مخلوط هیــدروکربورهای بودار با ۹/۵۶۶میلیون دلار یا ۷۴/۳درصد از کل ارزش صادرات رتبه بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

دیگر اقلام عمده شامل فرش و سایر کف‌پوش‌های نسجی با ۶۲/۲درصد، محصولات از آهن یا فــولاد غیرممزوج با ۳۲/۲درصد، اتیلن با ۱۰/۲درصد، وسایل نقلیه با موتور پیستونی درونسوز با ۰۳/۲درصد و بنزن با ۹۵/۱درصد است.

در مجمـوع سهم ۱۰ قلم فوق‌الذکر در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ حدود ۴۹/۳۷درصد از کـل ارزش و ۷۸/۲۳درصد از کل وزن صادرات غیرنفتی است. این در حالی است که در ۱۲ماه سال ۱۳۸۵ مجموع سهم ۱۰قلم یاد شده حدود ۸۳/۲۸درصد از کل ارزش و ۸۳/۱۹درصد از کل وزن صادرات بوده است. صادرات این اقلام در مدت یاد شده نسبت به‌ مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزش حدود ۸۱/۴۹درصد افزایش و از لحاظ وزنی حدود ۱۴/۳۵درصد افزایش پیدا کرده است.

در مدت مذکور معادل ۱۰۴۶۵‌میلیون دلار صادرات انواع کالاهای غیر نفتی به کشور پیش‌بینی شده است که با توجه به صادرات ۱/۱۵۱۷۲‌میلیون دلاری حدود ۹۸/۱۴۴درصد از اهداف برنامه درخصوص ارزش صادرات کالا تحقق یافته است.

گمرکات پرتحرک

در مدت یاد شده گمرک شهیدرجایی با سهم ۸۹/۳۷درصد به لحاظ وزن ۳۷/۱۷درصد به لحاظ ارزش رتبه اول، گمرک بندر امام خمینی با سهم ۶۲/۱۴درصد به لحاظ وزن و ۵۰/۱۵ به لحاظ ارزش دومین رتبه و منطقه ویژه عسلویه (انرژی پارس) با اختصاص ۹۰/۱۱درصد به لحاظ وزن و ۱۴/۱۲درصد به لحاظ ارزش در جایگاه سوم قرار گرفته است.

فصل‌های تعرفه صادرات

مطابق مطابق جداول کمی برنامه چهارم توسعه، صادرات غیر نفتی در سال ۱۳۸۶ معادل ۱۰۴۶۵‌میلیون دلار منظور شده است. مطابق مقدار و ارزش صادرات برحسب قسمت‌ها و فصل‌های تعرفه، فصل ۲۷ مشمول تعرفه‌های سوخت‌های معدنی، روغن‌های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها، مواد قیری و موم‌های معدنی بــا ۸۰/۵۷۶۵هــزار تن و ارزش ۸۳/۲۰۹۳‌میلیون یـورو (۲۳/۲۹۴۲‌میلیون دلار) یـــــــا ۳۹/۱۹درصد از سهم ارزشی رتبه نخست را براساس فصول تعرفه به خود اختصاص داده است. فصـل ۲۹ مشمــول محصولات شیمیایی آلی بـا ۳۰/۳۸۶۲هــزار تن و ارزش ۸۰/۱۲۷۶‌میلیون یـورو (۸۰/۱۸۲۵‌میلیون دلار) یا ۰۳/۱۲درصد از سهم ارزشی رتبه دوم، فصل ۸ مشمول میـوه‌‌های خوراکی ـ پوست مـرکبات یا پوست خربزه با ۲۷/۱۱۱۳هزار تن و ارزش ۴۷/۱۲۱۸‌میلیون یورو (۷۱/۱۷۳۵‌میلیون دلار) یـــا ۴۴/۱۱درصــد از سهم ارزشی رتبه ســوم، فصل ۳۹ مشمـول مـواد پـلاستـیکی و اشیای ســاختـــه شده از این مواد بـــــا ۱۷/۶۵۵هزار تن و ارزش ۸۴/۵۷۴‌میلیون یورو (۵۳/۸۰۳‌میلیون‌دلار) یــا ۳۰/۵درصد از سهــم ارزش رتبـ‌ــه چهــارم و فصل ۷۲ مشمول چـدن یا آهن و فـولاد بــا اختصاص ۲۷/۱۳۶۲هزار تن و ارزش ۰۷/۵۶۰‌میلیون یـورو (۸۶/۷۸۲‌میلیون دلار) با ۱۶/۵درصد سهم ارزشی رتبه پنجم را به خود اختصاص داده‌اند. در مجموع حدود ۳۲/۵۳درصد سهم ارزش صادرات کشور طی ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ متعلق به ۵ فصل تعرفه مذکور است.

بر طبق همین جدول، عمده صادرات کشور طی ۱۲ ماه سال جاری براساس قسمت‌های مختلف تعرفه شامل قسمت پنج تحت عنوان محصولات معدنی با ۲۰/۲۲درصد از سهم ارزشی کل صادرات کشور رتبه نخست، قسمت ۶ محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن با ۳۸/۱۸درصد سهم ارزشی رتبه دوم، قسمت دو تحت عنوان محصولات نباتی با ۹۴/۱۴درصد سهم ارزشی رتبه چهارم، قسمت ۱۵ تحت عنوان فلزات معمولی و مصنوعات آنها با ۲۶/۱۲درصد سهم ارزشی رتبه سوم و قسمت هفت تحت عنوان مواد پلاستیکی ـ کائوچو و اشیاء ساخته شده از این مواد با ۵۱/۵درصد سهم ارزشی رتبه پنجم صادرات تعرفه را به خود اختصاص داده است.

پنج قسمت یاد شده، در مجموع

۲۹/۷۳درصد از سهم ارزش کل صادرات کشور طی ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ را به خود اختصاص داده‌اند.

میعانات گازی رو به صعود

میزان صادرات میعانات گازی در این مدت پنج میلیارد و ۸۶۱‌میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۶/۲۰درصد افزایش داشته است براساس صورت جلسه تعیین تکلیف آمار صادرات فرآورده‌‌های نفتی مورخ ۲۸ فروردین ۱۳۸۰ میعانات گازی که توسط شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران به‌عنوان صاحب کالا اظهار شده در آمار صادرات غیرنفتی لحاظ نمی‌شود.

فراز و نشیب بازارچه‌ها

در ۱۲ ماه ســال ۱۳۸۶ در حـــدود ۳۳/۲۳۴‌میلیون یورو (معــــادل ۴۸/۳۳۰‌میلیون دلار) کالا از ۲۵ بازارچه مرزی کشور صادر شده است. در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۵ انواع کالا بالغ‌بر ۷۱/۳۲۲میلیون یورو (معادل ۳۷/۴۴۳‌میلیون دلار) از ۲۸ بازارچه مرزی کشور صادر شــده بود. بدین ترتیب صادرات کالا از بازارچه‌های مـــرزی در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ با کاهش ۴۶/۲۵درصدی در ارزش نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ مواجه شده است.

بازارچه تمرچین ـ پیرانشهر با اختصاص ۱۲/۷۴‌میلیون دلار یا ۴۳/۲۲درصد از ارزش صادرات بازارچه‌‌ها طی دوازده ماه سال ۱۳۸۶ رتبه اول، بازارچه پرویزخان با ۶۲/۵۱میلیون دلار یا ۶۲/۱۵درصد رتبه دوم و بازارچه یزدان با ۷۲/۳۳میلیون دلار یا ۲۰/۱۰درصد رتبه سوم را به خود اختصاص داده‌اند. در رده‌های بعدی بازارچه کیله ـ سردشت با سهم ارزشی ۲۳/۹، بازارچه میل ۷۳ بــا سهم ارزشی ۶۳/۶درصد، بازارچه جلفا با ۹۳/۵درصد، بازارچه دوکوهانه با ۵۱/۴درصد، بازارچه میلک با ۱۹/۴درصد، بازارچه شوشمی با ۳۴/۳درصد و بازارچه پیشین ـ ایرانشهر با سه درصد قرار گرفته‌‌اند.

از میان بازارچه‌های مرزی مذکور، چهار بازارچه هم‌مرز با عراق، چهار بازارچه هم‌مرز با افغانستان، یک بازارچه هم‌مرز با آذربایجان و یک بازارچه نیز هم‌مرز پاکستان است. سهم ارزش صادرات بازارچه‌های مرزی به کشورهای یاد شده به ترتیب ۶۲/۵۰درصد، ۵۳/۲۵درصد، ۹۳/۵درصد و سه درصد است. بدین ترتیب سهم سایر کشورها از صادرات بازارچه‌های مرزی حدود ۹۲/۱۴درصد است.

بیشترین رشد ارزش صادرات کالا از بازارچه‌ها در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب مربوط به بـازارچه جلفا با ۹۴/۶۴درصد، بازارچه مهران و بازارچه آبادان به ترتیب با ۹۷/۲۶ و ۶۲/۲۶درصد بوده است.

در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ بازارچه سیرانبند با ۸۴/۹۴‌درصد، بازارچه ساری ‌سو با ۵۳/۷۸درصد، بــازارچه کنگ با ۱۷/۷۰درصـــد کاهش نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ بیشترین کاهش صادرات بازارچه‌‌ها را به خود اختصاص داده‌اند.

بنابر اعلام گمرکات کشور در مدت مورد بررسی بازارچه‌های مرزی دوغارون، بوشهر و باشماق هیچگونه فعالیتی نداشته‌اند.

تجارت چمدانی در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ حدود ۳۰/۴۰‌میلیون یورو (معادل ۹۷/۵۶‌میلیون دلار) و در هر روز به‌طور متوسط ۰۸/۱۵۶هزار دلار کالا از طریق تجارت چمدانی از گمرکات مرزی به کشورهای CIS ارسال شده است. مطابق ارقام این جدول در دوازده ماه سال گذشته تجارت چمدانی، حدود ۲۵/۴۲میلیون یورو (معادل ۳۴/۵۳‌میلیون دلار) بوده است. مقایسه این ارقام، حاکی از افزایش ۹۷/۶‌درصدی ارزش تجارت چمدانی در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ است.

طی ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ گمرک آستارا با اختصاص ۲۵/۲۸ میلیون دلار یا ۶۰/۴۹‌درصد از ارزش تجارت چمدانی، رتبه اول، گمرک سرو با

۰۷۱۵ میلیون دلار یا ۴۵/۲۶‌درصد، رتبه دوم و گمرک بیله سوار با ۸۳/۴ میلیون دلار یا ۴۹/۸‌درصد رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. در ۱۲ ماه سال گذشته، گمرک آستـارا با اختصاص ۵/۲۶ میلیون دلار یا ۶۸/۴۹‌درصد ارزش، رتبه اول و گمرک بیله سوار با ۰۲/۹ میلیون دلار یا ۹۱/۱۶‌درصد، رتبه دوم و گمرک سرخس با ۴۸/۶ میلیون دلار یا ۱۶/۱۲‌درصد رتبه سوم را به خود اختصاص داده بودند.

ارقام جدول تجارت چمدانی حاکی از آن است که در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ صادرات تجارت چمدانی از گمرک سرخس از لحاظ ارزش دارای کاهش ۳۶/۷۵‌درصدی، گمرک بیله سوار دارای کاهـش ۴۰/۴۶‌درصدی، گمرک پلدشت دارای کاهش ۹۹/۲۷‌درصدی، گمرک بندر انزلی دارای کاهش ۷۵/۱۸‌درصدی، گمرک لطف آباد دارای کاهش ۳۸/۴‌درصدی و گمرک نوردوز دارای کاهش ۵۵/۰درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۸۵ بوده است.

در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ صادرات تجارت چمدانی از گمرک سرو، اینچه برون، باجگیران، آستارا و جلفا به ترتیب از رشد ۶۶/۲۵۱ ـ ۴۷/۶۴ ـ ۸۹/۶۵ ـ ۶۲/۶ و ۲۲/۱‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۸۵ برخوردار بوده است.

اقلام عمده وارداتی

بر طبق جدول اقلام عمده وارداتی در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ به ترتیب ارزش دلاری کالا بیشترین ارزش و سهم واردات مربوط به «بنزین» با ۱/۳۴۱۲ میلیون دلار و ۰۶/۷‌درصد سهم ارزشی است. ‏‎«شمش از آهن و فولاد غیر‌ممزوج» و «پروفیل با مقطع I از آهن یا فولاد غیر ممزوج» به ترتیب با ۹۲/۴ و ۵۶/۱‌درصد سهم ارزشی، رتبه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند.

دیگر اقلام مهم وارداتی شامل «میله‌های آهنی یا فولادی» با ۴۳/۱‌درصد، «سایر روغن‌های سبک و فرآورده‌ها به‌جز بنزین‌» با ۲۰/۱‌درصد، «محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت و گرم نورد شده، بشکل غیر طومار با پهنای ۶۰۰ میلیمتر یا بیشتر به ضخامت بیشتر از ۱۰ میلیمتر و عرض بیشتر از ۱۸۵۰ میلیمتر» با ۱۵/۱‌درصد، «قطعات منفصله جهت تولید خودروهای سواری» با ۱۴/۱درصد و «روغن خام سویا» با ۱۳/۱‌درصد، «محصولات از آهن یا فولاد غیر ممزوج تخت و گرم نورد شده به شکل طومار با پهنای ۶۰۰ میلیمتر یا کمتر به ضخامت کمتر از سه میلیمتر» و «دانه ذرت» هر یک با ۱.۰۷‌درصد است . بدین ترتیب سهم اقلام عمده یاد شده از لحاظ ارزش حدود ۷۳/۲۰‌درصد و از لحاظ وزن حدود ۳۷/۳۹‌درصد بوده است.

برای مدت مذکور معادل ۳۶ میلیارد و ۵۳۷ میلیون دلار واردات انواع کالا به کشور پیش بینی شده است که با توجه به واردات ۴۸ میلیارد و ۱۶/۳۲۵ میلیون دلاری حدود ۲۶/۱۳۲‌درصد از اهداف برنامه درخصوص ارزش واردات کالا تحـقق یافته است.

گمرکات اصلی وارد‌کننده

در مدت مذکور گمرک شهید رجـایی بنـدرعباس با وزن ۳۳/۱۴۰۷۴ هزار تن با احتساب سهم ۴۵/۳۳‌درصد در وزن و ارزش ۷۱/۲۰میلیارد دلار و با احتـساب سهم ۸۵/۴۲‌درصد از ارزش رتبه اول را در میان گمرکات داشته است. بر همین اساس گمرک بندرامام خمینی با سهم ۸۲/۱۵ و شـهریار با سهم ۱۸/۶‌درصد از ارزش کل واردات رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

۴۲۴۶۱‌دستگاه خودرو وارد شد

طی ۱۲ ماه سال جاری ۴۲ هزار و ۴۶۱ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۷۷/۸۷۷ میلیون دلار وارد کشور شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ تعداد ۱۵ هزار و ۶۴ دستگاه و از نظر ارزش دلاری ۶۷/۶۲‌درصد افزایش یافته است.

فصل‌های تعرفه‌ واردات

در خصوص واردات براساس فصول و قسمت‌های تعرفه ملاحظه می‌ شود که فصل ۸۴، مشمول راکتورهای هستــه‌‌ای، دیگ بخار و آبگرم، ماشین آلات و وسایل مکانیکی، اجزاء و قطعات آنها، با ۴۴/۹۷۴ هزار تن و ارزش۶۳۲۲.۶۹ میلیون یورو (۵۷/۸۸۸۸ میلیون دلار) یا ۳۹/۱۸‌درصد از سهم ارزشی رتبه نخست واردات کشور را براساس فصول تعرفه طی ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ به خود اختصاص داده است. فصـــــل ۷۲ مشمول چدن ـ یا آهن و فولاد با ۴۳/۱۱۵۹۰ هزار تن و ارزش ۷۹/۵۵۵۹ میلیون یـورو (۳۷/۷۷۹۷ میلیون دلار) یا ۱۴/۱۶‌درصد از سهم ارزشی رتبه دوم، فصل ۲۷ مشمول سوخت‌های معدنی، روغن‌های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها، مواد قیری، موم‌های معدنی با ۷۷/۷۱۳۳ هـزار تن و ارزش ۷۱/۳۱۷۷میلیون یورو (۴۴۴۱.۳۳ میلیون دلار) یا ۱۹/۹‌درصد از سهم ارزشی رتبه سوم، فصل ۸۵ مشمول ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی و اجزای آنها، دستگاه‌های ضبط و پخش صوت و تلویزیون با ۷۴/۴۲۸ هزارتن و ارزش ۹۷/۲۰۰۲ میلیون یورو (۲۸۱۶ میلیون دلار) یا ۵.۸۳‌درصد از سهم ارزشی رتبه چهارم و فصل ۸۷ مشمول وسایــط نقلیه زمیـنی غیر از نواقل روی خط راه آهــــــن بــــا ۳۰/۳۵۲ هزار تن و ارزش ۴۳/۱۵۸۲ میلیون یورو (۷۵/۲۲۳۸ میلیون دلار) یا ۶۳/۴‌درصد از سهم ارزشی رتبه پنجم واردات کشور را بـرحسب فصول تعرفه به خود اختصاص داده است. به بیانی دیگر ۵ فصل یاد شده فوق در مجمـوع ۱۸/۵۴‌درصد از سهم ارزشی کل واردات کشور در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ را به خود اختصاص داده‌ اند. با در نظر گرفتن قسمت‌های مختلف تعرفه ملاحظه می‌شود که قسمت ۱۶ با عنوان ماشین آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی و قطعات آنها با ۴۹/۲۱‌درصد از سهم ارزشی کل واردات کشور طی ۱۲‌ماه سال ۱۳۸۶ رتبه نخست قسمت‌های تعرفه را به خود اختصاص داده است.

قسمت ۵ با عنوان محصولات معدنی با ۰۱/۲۱‌درصد از سهم ارزشی رتبه دوم، قسمت ۱۵ با عنوان فلزات معمولی و مصنوعات آنها با ۶۹/۱۵‌درصد سهم ارزشی رتبه سوم، قسمت ۶ با عنوان محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن با ۶۶/۷‌درصد سهم ارزشی رتبه چهارم و قسمت ۱۷ تحت عنوان وسایط نقلیه زمینی ـ هوائی ‌ـ آبی و تجهیزات ترابری مربوط به آنها با ۳۲/۶‌درصد سهم ارزشی رتبه پنجم واردات کشور را براساس قسمت‌های تعرفه در ۱۲ ماه سال ۱۳۸۶ به خود اختصاص داده است. در واقع پنج قسمت مذکور ۱۷/۷۲درصد از سهم کل واردات کشور را طی دوازده ماه سال ۱۳۸۶ به‌ خود اختـصاص داده‌اند.

نمایی از بندر شهید رجایی که گفته می‌شود ۸۰ هزار کانتینر در آن رسوب کرده است