مدیرعامل شرکت ملی فرش ایران خبر داد:
مخالفت بخشخصوصی برای پیوستن به سازمان جهانی تجارت فرش
مرتضی فرجی، رییس مرکز ملی فرش ایران با بیان این مطلب در جمع خبرنگاران و با اشاره به روند کاهشی تجارت فرش دستباف در دنیا گفت: یکی از علل این روند گسترش استفاده از سایر کفپوشها در دنیا است که کاربری فرش دستباف را محدوده کرده است.
گروه بازرگانی- ضعف استراتژیک ایران نسبت به رقبا باعث عدم بهرهگیری از دانش و فناوری روز در تولید فرش دستباف است.
مرتضی فرجی، رییس مرکز ملی فرش ایران با بیان این مطلب در جمع خبرنگاران و با اشاره به روند کاهشی تجارت فرش دستباف در دنیا گفت: یکی از علل این روند گسترش استفاده از سایر کفپوشها در دنیا است که کاربری فرش دستباف را محدوده کرده است. نگاه نسل جدید به فرش دستباف تغییر یافته و این محصول از دید کالای هنری و سرمایهای به یک کالای مصرفی تغییر یافته که این نگاه خطرناک است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر عدم معرفی محصول واقعی ایرانی به دنیا و بازارهای هدف باعث کمبود متقاضی آن شده که در این راستا تصور میشود نقش بخشخصوصی ضعیف بوده و این بخش باید تلاش کند تا از مشخصههای فرهنگی برای معرفی یک محصول سالم بهره گیرد.
فرجی با اشاره به سهم ۴۰درصدی فرش دستباف ایران در بازارهای جهانی گفت: بخشی از تولیدات فرش دستباف ایرانی از زیر چتر سنتی خارج شده و خود را با تغییر و تحولات و نیز سلایق مشتریان بازارهای هدف سازگار ساخته است که امید میرود تمامی تجار و تولیدکنندگان فرش دستباف بتوانند از چنین مکانیزمی به نفع منافع ملی بهره گیرند.
۷۵درصد هزینه تبلیغات بخش خصوصی را پرداخت میکنیم
فرجی همچنین از راهاندازی خانه فرش که از مصوبات سفرهای استانی هیات دولت است، خبر داد و افزود: اجرای این طرح در حال پیگیری است و طرح تحقیقاتی آن نیز تدوین شده و در آن نحوه سرمایهگذاری، هزینهکرد، هیات امنا و شیوه کارکرد آن مشخص شده و طی ۲ تا ۳ماه آینده به عنوان یک هلدینگ وارد عمل خواهد شد.
به گفته فرجی، یکی از ابزارهای تبلیغات فرش دستباف ایرانی مجلههای دکوراسیون نظیر هالی است که برای حضور بخش خصوصی و تبلیغات فرش دستباف ایرانی توسط بخش خصوصی در این مجلهها مرکز ملی فرش ایران ۷۵درصد هزینه تبلیغات را تقبل میکند، اما این راهبرد متاسفانه چندان مورد استقبال بخشخصوصی قرار نگرفته است. رییس مرکز ملی فرش ایران رقم مورد نیاز تبلیغات بخشخصوصی در این مجلات را یک میلیارد و دویست میلیون تومان ذکر کرد و گفت: مرکز ملی فرش ایران ۷۵درصد از این رقم را پرداخت می کند. این درحالی است که برای حمایت از تبلیغات فرش دستباف توسط بخشخصوصی در بودجه سال ۸۷ تدابیری اندیشیده شده است.
وی اظهار داشت: برای برندسازی تا ۳۰درصد هزینه را از محل بودجه تبلیغات خواهیم پرداخت.
عضویت در سازمان تجارت جهانی فرش
فرجی با اشاره به ایجاد سازمان تجارت جهانی فرش دستباف از سوی کشورهای چین، هند و پاکستان و عدم عضویت ایران در این سازمان گفت: با توجه به وجود اهداف مشترک فرشبافان ایران با این کشورها، ایران قصد دارد که به عضویت این سازمان درآید. همچنین نپال، ترکیه و افغانستان نیز که در عرصه فرش دستباف وارد شدهاند، متقاضی عضویت در این سازمان هستند.
رییس مرکز ملی فرش ایران افزود: سازمان تجارت جهانی فرش دستباف یک تشکل بخشخصوصی است که از سوی ایران نیز بخشخصوصی باید به عضویت آن درآید و دولت نمی تواند این کار را انجام دهد؛ این در حالی است که بخشخصوصی به دلیل ابهاماتی که دارد هنوز برای ورود به این سازمان اعلام آمادگی نکرده است.
وی در توضیح این مطلب تصریح کرد: بخش خصوصی ایران معتقد است که کشورهای موسس این سازمان خود کپیبرداران از فرش دستباف ایران هستند و ایران به عنوان کشوری که دستی بلند در موضوع فرش دستباف و صادرات آن به دنیا دارد، نباید به عضویت چنین سازمان درآید که با مذاکرات صورت گرفته از سوی مرکز ملی فرش ایران با نهادهایی نظیر اتاق بازرگانی تاحدودی توانستهایم این بخش را قانع کنیم.
فرجی گفت: این سازمان اواسط اسفندماه امسال نمایشگاه فرش دستباف را در هند دارد که در این نمایشگاه قصد داریم موضوع بینالمللی شدن المپیاد فرش دستباف را مطرح کنیم.
دومین المپیاد فرش
فرجی همچنین در ادامه گفت: دومین المپیاد فرش دستباف ۲۹ و ۳۰بهمنماه در دو سطح دانش آموزی و دانشجویی در ۴ گرایش طراحی، مرمت، بافت و رنگرزی برگزار میشود. در مقاطع دانش آموزی، دانش آموزان از ۱۳ استان و ۱۴ دانشکده و موسسه آموزش عالی در این المپیاد حضور دارند.
علی ملکیجو، مدیر پژوهش و آموزش مرکز ملی فرش ایران نیز در خصوص راهاندازی خوشههای صادراتی در عرصه فرش دستباف ایرانی گفت: زنجیره تولید و عرضه فرش دستباف ایران ساختار سنتی دارد و خوشههای صادراتی نیز به این جهت شکل میگیرد که جنبههای ضعیف بنگاههای کوچک فعال در عرصههای مختلف را تقویت کند.
۵درصد جوایز صادراتی پرداخت میشود
محمدرضا عابد، معاون مرکز ملی فرش ایران با اشاره به برگزاری جلسات این مرکز با سازمان توسعه تجارت ایران گفت: سال گذشته با تصویب سازمان توسعه تجارت ایران میزان جوایز صادراتی فرش دستباف از سه به پنج درصد افزایش یافت که بر این اساس نظر سازمان توسعه تجارت این بود که ۲درصد از این رقم به صورت یارانههای غیرمستقیم شامل پوشش بخشی از هزینه تبلیغاتی صادرکنندگان فرش دستباف ایران به آنها پرداخت شود.
وی افزود: با پیگیریهای مرکز ملی فرش ایران بنا شد تمامی ۵درصد به عنوان جایزه صادراتی مستقیم به صادرکنندگان پرداخت شود و به دلیل اینکه مرکز برای تبلیغات بودجه دارد صادرکنندگان بتوانند برای پوشش برخی از هزینههای خود از این بودجه بهره گیرند.
عابد گفت: برای سال آتی نیز پرداخت ۵درصد جایزه صادراتی در بودجه دیده شده که امید میرود با تصویب مجلس تمامی رقم مذکور به مرکز تخصیص داده شود تا به منظور جبران افزایش قیمتهای داخلی و نیز حضور رقابتی در بازارهای جهانی به کار گرفته شود.
وی اظهار داشت: بودجه تبلیغات فرش دستباف برای سالجاری ۲میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که پیشبینی شده در سال آتی به ۵/۲میلیارد تومان برسد.
ارسال نظر