سقوط انگلیس از شریک سوم به شریک نهم

نهاوندیان: انگلیس فرصت‌ها را به نفع روسیه و چین از دست می‌دهد

تجار انگلیسی به تهران می‌آیند. نهاوندیان در گفت‌وگو با فایننشال تایمز:

انگلیسی‌ها خود را تحریم کرده‌اند

گروه بازرگانی - رییس اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با فایننشال تایمز هشدار داد، شرکت‌های غربی در حال از دست دادن فرصت‌های بزرگی در ایران هستند. محمد نهاوندیان که به همراه یحیی آل اسحاق و میرمحمد صادقی به انگلیس سفر کرده بودند، در گفت‌وگو با فایننشال تایمز تاکید کرد که سیاست قطع روابط تجاری با ایران که تحت حمایت امریکا انجام می‌‌گیرد ممکن است نتیجه عکس داشته باشد.

به اعتقاد نهاوندیان، بی‌میلی انگلیس برای سرمایه‌گذاری در ایران به این معنا است که این کشور قراردادهای مهمی را به نفع چین، هند و روسیه از دست می‌‌دهد. وی در گفت‌وگو با فایننشال تایمز حجم سرمایه‌گذاری‌ها در ایران طی سه سال آینده در بخش انرژی ایران را ۲۰۰‌میلیارد دلار پیش‌بینی کرد. نهاوندیان این خیال غرب که تشدید تحریم‌های اقتصادی علیه ایران بخش تجاری این کشور را به اعمال فشار بر دولت وامی‌دارد تا سیاست‌های هسته‌ای خود را تغییر دهد رد کرد. وی در ادامه گفت: اگر غرب روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران را بهبود ببخشد این روند به پیشرفت در حل مشکلات سیاسی میان دو طرف منجر می‌‌شود. نهاوندیان برنامه‌های خصوصی‌سازی ایران را فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری انگلیسی‌ها در ایران دانست.

نهاوندیان که روابط نزدیکی با محافل قدرت در ایران دارد در سفر به انگلیس با پیتر ریکت،‌ رییس سرویس دیپلماتیک این کشور دیدار کرد. یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس با تایید این خبر گفت با توجه به این که لندن با تهران روابط دیپلماتیک دارد این دیدار غیر‌عادی نیست.

این سخنگو در عین حال تصریح کرد: در شرایطی که ایران به فعالیت‌های هسته‌ای خود ادامه می‌‌دهد هیچ شانسی برای تعمیق روابط تجاری میان دو کشور وجود ندارد. از سوی دیگر، به گزارش پرس‌تی‌وی، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با تشریح سفر چهار‌روزه خود به انگلیس افزود: با فراهم آمدن تسهیلات جدید از سوی دولت ایران برای سرمایه‌‌گذاران خارجی سرمایه‌‌گذاران انگلیسی فعالیت‌های خود را در ایران توسعه می‌دهند.

وی گفت: اصل ۴۴ قانون ‌اساسی اتاق ایران را موظف کرده است موانعی را که در راه سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران وجود دارد، برطرف کند. نهاوندیان در جریان سفر خود به انگلیس با تجار و سرمایه‌‌گذاران و نمایندگان مجلس عوام این کشور نیز دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

وی گفت: به‌رغم تحریم‌های امریکا حجم مبادلات دو کشور در سال ۲۰۰۷ با افزایش قابل‌توجهی نسبت به سال قبل از آن مواجه بوده است.

حجم مبادلات ایران و انگلیس در سال ۲۰۰۷ با افزایش ۵۰‌درصدی نسبت به سال قبل از آن به ۸/۱‌میلیارد دلار رسید.

در سال ۲۰۰۶ حجم مبادلات دو کشور ۲/۱‌میلیارد دلار گزارش شده بود. کارشناسان سیاسی معتقدند، استعفای تونی‌بلر از سمت نخست‌وزیری انگلیس که روابط نزدیکی با بوش داشت باعث رشد مبادلات تجاری ایران و انگلیس طی سال ۲۰۰۷ شده است.

آل‌اسحاق: بخش‌خصوصی انگلیس به تحریم‌ها اعتراض کرد

رییس اتاق بازرگانی تهران نیز که به انگلیس رفته بود، در زمینه دلایل انجام این سفر و نتایج آن توضیح داد: هدف اصلی از سفر هیاتی از اتاق بازرگانی ایران به انگلیس، توسعه روابط اقتصادی دو کشور و نیز هشدار در زمینه تحریم‌ها بود.

‌‌آل‌اسحاق در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: در این سفر ملاقات‌هایی با رییس اتاق بازرگانی انگلیس، لندن، اتاق مشترک ایران و انگلیس، انجمن خاورمیانه و نیز جلسه‌ای بین مجلس عوام با انجمن هیات پارلمانی ایران و انگلیس انجام شد که عمده مباحث مطرح شده در این جلسات نیز مربوط به برخورد‌های غیر متناسب سیاسی با مسائل اقتصادی دو کشور و نیز چگونگی گسترش و توسعه روابط اقتصادی ایران و انگلیس بود.

وی افزود: در دیدار‌هایی که برگزار شد ضرر‌های ناشی از تحریم‌ها و برخورد‌های سیاسی با کشورمان در زمینه‌های اقتصادی برای طرف مقابل تبیین و تاکید شد که ضرر‌های ناشی از این‌گونه رفتار‌ها عاید کشور‌های مقابل خواهد شد.

آل‌اسحاق همچنین خاطرنشان کرد: بخش‌خصوصی انگلیس نیز در دیدار با مقامات ایرانی معترف بودند که این برخورد‌های نامتناسب موجب متضرر شدن آنها شده و در بلندمدت به روابط اقتصادی دوکشور لطمه وارد خواهد کرد، لذا از این جهت ابراز نگرانی و ناراحتی کردند.

رییس اتاق تهران این سفر را مثبت ارزیابی کرد و از آمد و رفت هیات‌های تجاری بین دو طرف طی سه ماه آینده خبر داد و گفت: در این نشست‌ها قرار شد هیات‌های بازرگانی انگلیس که متشکل از تجار بخش‌خصوصی هستند ظرف سه ماه آینده برای انجام مذاکرات و زمینه‌سازی برای گسترش روابط اقتصادی عازم تهران شوند.

آل‌اسحاق عنوان کرد: در این دیدار‌ها گسترش فعالیت‌ها در‌ زمینه همکاری‌های نفتی، کالایی و نیز سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مختلف از جمله پروژه‌های ساختمانی و نیز پروژه‌های راه‌آهن مورد‌تاکید قرار گرفت و نیز دو طرف درباره توسعه روابط اتاق‌های بازرگانی ایران و انگلیس به توافقاتی دست یافتند. رییس اتاق تهران با بیان اینکه این نخستین دیدار روسای اتاق‌های بازرگانی ایران و انگلیس بوده، افزود: کشور انگلیس از ردیف سوم شریک تجاری ایران به ردیف نهم رسیده که بخش خصوصی این کشور نیز بر این موضوع تاکید داشتند و معتقد بودند که تحریم‌ها هیچ اثری بر ایران نداشته و به ضرر آنها بوده است.

در این سفر علینقی خاموشی، رییس اتاق ایران و انگلیس که همواره مرد اول روابط تجاری تهران و لندن محسوب می‌شد، غایب بوده است.

چنین به نظر می‌رسد که رییس سابق اتاق ایران، عرصه گفت‌وگوی اقتصادی با انگلستان را هم به رییس جدید سپرده است.