گروه بازرگانی- روابط‌عمومی گمرک ایران در پاسخ‌ به گفت‌و‌گوی «دنیای اقتصاد» با رییس‌کل سازمان توسعه تجارت(مورخ ۶/۱۱/۸۶) متن جوابیه‌ای را برای ما فرستاده است که از نظرتان می‌گذرد. این جوابیه در واقع واکنش به این عبارت است که «آمار گمرک با واقعیت فاصله دارد.»: عبارتی که بارها از سوی مدیران بخش خصوصی کشور نیز تکرار شده و به نظر می‌رسد با توجه به حساسیت موضوع، گمرک ایران باید بیش از پیش به روز رسانی و تدقیق آمار تجارت خارجی کشور را در سرلوحه کار خود قرار دهد. ۱)آمار ماهانه اعلام شده توسط گمرک پس از طی مراحل پردازش مختلف کارشناسی، تهیه و منتشر می‌شود و رییس‌کل محترم سازمان توسعه تجارت در آ‌خرین اظهارات خویش در روزنامه ایران مورخ ۲۵/۱۰/۸۶ به صورت کامل گزارش نه‌ماهه گمرک ایران را بدون اعلام منبع آن که همانا گمرک ایران است، ذکر کردند و حتی در همین مصاحبه مجددا آمار صادرات نه‌ماهه را تحت عنوان آمار واقعی صادرات باز هم بدون ذکر منبع عین آمار گمرک ایران ذکر کردند. مسلما این دوگانگی تاثیر مثبتی در خوانندگان و اصحاب قلم و صاحب‌‌نظران برجای نخواهد گذارد.

اصول کار علمی اقتضا می‌کند هرآمار، مطلب و قولی با ذکر منبع آن مطرح شود وگرنه مشمول تعابیر دیگری می‌شود.

۲)آمارهای کارشناسی‌ نشده به مفهوم آمار غلط نیست، بلکه اعلام این مطلب است که آمار ارائه شده در زمان انتشار که سرعت آن برای برنامه‌ریزان و تصمیم‌گیرندگان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به همین علت بادقت کاملی ارائه نشده که در ویرایش‌های بعدی این کار انجام و آمار سالانه با دقت بیشتری انتشار می‌یابد. در مواردی که استخراج آمارهای فوری و موردی، نیاز به بررسی کارشناسی دارد با توجه به حجم بسیار زیاد اطلاعات،‌ پراکندگی گمرکات، نبود فرصت کافی و تعداد کارشناسان محدود در اختیار، فرصت بررسی کامل کارشناسی نبوده و بنا به درخواست سازمان‌های ذی‌ربط و به منظور تسریع در امور و بنا به اصرار و نیاز آنها در اختیار گذاشته می‌شود. جالب توجه اینکه سازمان توسعه تجارت تقریبا بیشترین میزان درخواست این آمار را دارد.

۳)تغییر ارقام صادرات یا واردات در طی مراحل مختلف قبل و بعد از کارشناسی مستند به تغییراتی است که در سطوح مختلف یک اظهارنامه در گمرکات اجرایی رخ می‌دهد. به عنوان مثال طی بازبینی یک اظهارنامه در گمرکات اجرایی ممکن است تعرفه یا ارزش کالا تغییر کند که این تغییرات در روند امور گمرکی یک امر طبیعی بوده، بدیهی است این‌گونه تغییرات یا در مواردی که اشتباها در هر یک از اجزا اطلاعات اظهارنامه اشتباهی رخ دهد، با مکاتبات انجام شده تصحیح می‌شود.

۴)در تیتر مطلب این‌گونه عنوان شده است: «آمار رسمی گمرک با واقعیت فاصله دارد» و در همان صفحه این‌چنین عنوان می‌شود: «آمار واقعی صادرات طی ۹ماهه امسال بدین ترتیب است...» و پس از آن آمار و اطلاعات ۹‌ماهه گمرک عینا عنوان می‌شود. حال آنکه اگر آمار رسمی گمرک با واقعیت فاصله دارد، چرا در همان صفحه تحت عنوان آمار واقعی بیان می‌شود. تفاوت آمار واقعی و غیرواقعی در چیست؟ آیا آمار مستند و فنی دیگری در اختیار است که این آمار در مقایسه با آن غیرواقعی تلقی می‌شود. آیا این مطالب بر اعتماد عمومی نسبت به دستگاه‌های مختلف دولت تاثیر مثبت می‌گذارد؟

مزید اطلاع، ارزش‌گذاری کالاهای صادراتی توسط کمیته نرخ‌گذاری کالاهای صادراتی تحت نظارت سازمان توسعه و تجارت انجام می‌شود. این کمیته قیمت کالاهای صادراتی و تغییرات آن را براساس حدود قیمت فروش آن در بازارهای بین‌المللی تعیین و به گمرک ایران اعلام می‌نماید.(ماده سی و سه قانون مقررات صادرات و واردات سال ۱۳۸۶).