مشکلات به وجود آمده برای تامین سوخت مایع نیروگاه‌های شمال کشور به دلیل کاهش سوآپ سوخت بوده است که ریشه اصلی آن همکاری نکردن گمرک برای تامین سوخت نیروگاه‌ها از طریق سوآپ است. رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت و پتروشیمی با بیان این مطلب می‌گوید: گمرک ایران همکاری لازم را با بخش‌خصوصی و شرکت نفت برای تامین سوخت نیروگاه‌ها ندارد و با وجود اینکه شرکت نفت مجوز سوآپ را به بخش خصوصی واگذار کرده؛ اما گمرک بخش خصوصی را به عنوان مجری سوآپ به رسمیت نمی‌شناسد و مجوز دریافت محموله را تنها با نام شرکت نفت می‌پذیرد.

سیدحمید حسینی با بیان اینکه بخش خصوصی تا کنون حدود ۳۰میلیون لیتر مازوت سوآپ کرده و به نیروگاه نکا تحویل داده است، می‌گوید: در شرایط فعلی و با وجود اینکه در مجوز وزیر اقتصاد دریافت محموله به وسیله کامیون نیز ذکر شده است؛ اما گمرک حتی از پذیرش کامیون‌ها نیز خودداری کرده و در حال حاضر کامیون‌های بارگیری شده از عراق برای تامین سوخت نیروگاه‌های غرب و شمال کشور معطل مانده و اجازه ورود به آنها داده نمی‌شود.

از سوی دیگر هاشم رهبری، مدیرکل گمرک ایران این ادعا را رد می‌کند و معتقد است که گمرک ایران به خوبی به وظایفش براساس قانون در مرز اینچه‌بورون (استان گلستان) عمل کرده است.

وی به «ایسنا» گفت: در روز دوشنبه هفته گذشته هیچ گازی از ترکمنستان به مرزهای ایران نرسید؛ اما در روز سه‌شنبه هفته پیش ۳۲ تانکر از گمرک اینچه بورون ترخیص شده و هیچ تانکری در مرز نمانده است؛ علاوه بر این در روز چهارشنبه و پنج‌شنبه هفته گذشته نیز به ترتیب ۱۹ و ۹ تانکر سوخت از گمرک اینچه بورون ترخیص شد که چهار تانکر از ۹ تانکری که در روز پنج‌شنبه ترخیص شده برای حمل به عراق بوده که ترانزیت محسوب می‌شود. کش‌وقوس بین گمرک و بخش خصوصی درباره سوآپ از موضوعاتی است که هنوز به طور کامل برای طرفین روشن نشده است؛ چرا که طبق قانون امور گمرکی، «سوآپ» در رویه‌های گمرکی پیش‌بینی نشده است.