انتقاد بخش خصوصی از مدیریت اقتصاد به زیان تولید کنندگان
دنیای اقتصاد- انتقاد از برخی تصمیمات دولت توسط رییس اتاق بازرگانی ایران و نیز هیاتنمایندگان اتاق، بارزترین وجه ششمین نشست اتاق بازرگانی بود. محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی اینبار در سخنان خود با صراحت از دولت پرسید که اگر دولت گاز ندارد چرا به انعقاد قراردادهای گاز با کارخانهها اصرار میورزد، ولی تعهدی برای تامین گاز واحدها در فصل زمستان نمیدهد؟ در ششمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران مطرح شد
بهشت واردکنندگان، جهنم صادرکنندگان
شبنم آذر - انتقاد از عملکرد دولت از سوی رییس اتاق بازرگانی ایران و نیز هیاتنمایندگان اتاق، بارزترین وجه ششمین نشست هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی ایران بود.
انتقاد از وضعیت تشکیل بورس نفت، تاثیرات تحریم ایران بر صنعت حملونقل، تاکیدبر تاثیرات منفی تورم بر صادرات، هزینههای بالای دولت، فشارهای بانکی بر تولید، قطع گاز واحدهای تولیدی، افزایش سالانه نرخ دلار و برداشت بیرویه از حساب ذخیره ارزی، از جمله انتقاداتی بود که از سوی اتاق بازرگانی ایران به دولت وارد شد.
عامل اصلی تورم، هزینههای دولت است
محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران این بار در سخنان خود با صراحت از دولت پرسید که اگر دولت گاز ندارد چرا به انعقاد قراردادهای گاز با کارخانهها اصرار میورزد. ولی تعهدی برای تامین گاز واحدها در فصل زمستان نمیدهد.
وی در ادامه با خطاب قرار دادن دولت پرسید: کشوری که بیشترین ذخایر انرژی را دارد چرا نباید ذخایر استراتژیک گاز داشته باشد؟
نهاوندیان با بیان اینکه کارخانجات تولیدی کشور نباید در صف اول قطعی گاز قرار گیرند، گفت: تصمیمات مدیریتی برای مقابله با این بحران باید از مدتها قبل اتخاذ میشد.
وی همچنین با ابراز تاسف از تاثیر شدید تورم بر صادرات گفت: با راهحلهای تولید محور باید تورم و اشتغال را نشانه گرفت.
وی عامل اصلی تورم را هزینههای دولت اعلام کرد و تصریح کرد: افزایش نقدینگی اگر سیاستهای پولی کشور حساب شده نباشد، میتواند به تورم بیانجامد، این در حالی است که افزایش نقدینگی حاصل از افزایش تسهیلات اعتباری اگر براساس نگاه تولید محور و با مطالعات کارشناسانه اقتصادی نباشد بیمعنا است.
بحث ما دولت فعلی یا دولت قبل و بعد نیست؛ بلکه ساختار اقتصادی تورمزا است.
وی افزود: اگر دولت در کاهش هزینهها سیاست انقباضی را عمل کند آن وقت مردم و بخشخصوصی در مهار تورم همکاری خواهند کرد.
نهاوندیان گفت: نباید بار سیاستهای انقباضی را بر روی واحدهای تولیدی در حال فعالیت قرار دهیم، اما باید توجه کرد که این به معنای مقابله با طرحهای زودبازده از سوی بنگاههای تولیدی بزرگ کشور نیست.
به گفته وی، اعمال سیاستهای انبساطی یا انقباضی با مطالعات کارشناسی و این که اعتبار اعطایی به تولید، افزایش عرضه در اقتصاد را منجر میشود، حتما باید همراه با مطالعه کارشناسی باشد در غیر این صورت اعتباری که برای اشتغال به برخی افراد ارائه شده است، سر از بازار مسکن درمیآورد.
رییس اتاق بازرگانی افزود: در شرایط کنونی که فشارهای بانکی کافی بر روی واحدهای تولیدی قرار گرفته باید ملاحظاتی را اعمال کنیم که واحدهای سرپا و در حال تولید دچار مشکل اعتباری نشوند. براین اساس باید مطالعات کارشناسانه صورت گرفته و حل مشکل واحدهای تولیدی کنونی مقدمهای بر کارهای دیگر باشد.
نهاوندیان گفت: در مواردی که یک طرف قرارداد در معاملات بخشخصوصی به هر نحوی انحصاری است، جایی نظیر اتاق باید قراردادها را بررسی کرده و عادلانه و منصفانه بودن آن را تایید کند.
اتاق در انتخابات مجلس جانبداری نکند
نهاوندیان با اشاره به انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی گفت: شکی نیست که انتخابات مجلس امری مهم و جدی برای تکتک آحاد ملت است که در این میان بخشخصوصی نیز از این امر مستثنا نیست، اما این سوال مطرح است که ما به عنوان اتاق بازرگانی در ایفای این وظیفه ملی چه نقشی داریم، این در حالی است که در این روند تفکیک شخصیت حقوقی و حقیقی اتاق ضروری است.
وی تصریح کرد: هر جای اتاق بازرگانی شهروندان فرهیخته و صاحبنظری هستند که باید در این صحنه فعال باشند، اما اهمیت اقتصاد در مدیریت سیاسی کشور نیز باید توسط کسانی که نامزد نمایندگی مجلس هشتم هستند، در نظر گرفته شده و این افراد دیدگاههای خود را در این زمینه ارائه دهند.
نهاوندیان تاکید کرد: کسانی که میخواهند نماینده مجلس شوند باید توضیح دهند که اندیشه آنها در ارتباط با اصل ۴۴ قانون اساسی چه بوده است. این در حالی است که تاکید اتاق بازرگانی این است که نمایندگان اهمیت این انتقال تاریخی در اقتصاد کشور؛ یعنی سپردن کارها به بخشخصوصی را جدی بگیرند.
رییس اتاق بازرگانی افزود: اتاق بازرگانی نهادی غیرانتفاعی و غیرسیاسی است که نباید سطح آن با طرفداری از افرادی خاص تقلیل یابد.
در این نشست، انتقادات صریح از دولت تنها مختص به رییس اتاق بازرگانی ایران نبود، بلکه اعضای هیاتنمایندگان نیز هریک مباحثی را طرح کرده و قابل اصلاح دانستند.
انتقاد از رشد نرخ ارز
شفیعی، عضو اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از رشد نرخ ارز طی دو سال گذشته گفت: نرخ ارز طی ده سال گذشته هر سال به طور متوسط ۵/۱درصد رشد داشته، اما نرخ ریال با احتساب تورم ۱۷درصدی درحالحاضر برابر با نرخ دلار در سال ۷۶ است.
وی با بیان اینکه من سال آینده را سال بهتری نمیبینم، گفت: سیاستهای اقتصادی موجود بهشت واردکنندگان و جهنم صادرکنندگان است.
سکوت کردهایم
پورقاضی نیز با انتقاد از سکوت بخشخصوصی در برابر تغییر ساختار بودجه گفت: حالا که زمان انتقاد از روند بودجه است ما سکوت کردهایم و پس از چند سال که آسیبهای این سیاست نمایان شد، دیگر انتقاد سودی ندارد.
علی موحدی، عضو کمیسیون صنایع غذایی و کشاورزی اتاق بازرگانی ایران نیز گفت: لازم است تا اتاق بازرگانی یک برنامهریزی انتقادی نسبت به بخشهای مختلف به ویژه در بخش رخدادهای اقتصادی و عملکرد دولت در این زمینه داشته باشد.
وی افزود: اتاق بازرگانی در دوره گذشته حالتانفعالی داشته و امیدواریم در دور جدید اتاق پویایی لازم را پیدا کند.
در ادامه این جلسه، نوروزی یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: ایران با کشورهای پیشرفته دنیا تفاوتهای بسیاری دارد که میتوانیم با سرمایهگذاری در زمینه این تفاوتها به پیشرفتهای لازم دست یابیم.
وی با انتقاد از عدم موفقیت مدیریت در کشور اظهار داشت: اگر در مدیریت بخشهای مختلف موفق نبودهایم نباید این مساله را به حساب دشمنان و خوب کار نکردن مردم بگذاریم.
نوروزی با تاکید بر تعامل میان مدیریت و بدنه یک دستگاه تصریح کرد: اگر میان این دو بخش تعامل مناسبی وجود نداشته باشد هیچ تعهدی نسبت به اجرای دستورهای مدیر وجود ندارد. عباسی، یکی دیگر از اعضای اتاق بازرگانی ایران در این جلسه اذعان داشت: لازم است بخش خصوصی اقتدار خود را در صنعت به دست آورد.
وی ادامه داد: لازم است در اقتصاد ایران فرهنگ صحیح کسبوکار و اصلاح ساختار آن، ترویج فرهنگ سرمایه گذاری و کارفرمایی و گردش اطلاعات میان افراد و اعضای اتاق بازرگانی صورت بگیرد.
پدرام سلطانی، تناقض بورس نفت با اوراق بهادار از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به پیشنهاد تشکیل بورس نفت اظهار داشت: تشکیل بورس نفت با قوانین بورس اوراق بهادار در تناقض است و لازم است اتاق بازرگانی ایران با ممانعت از ایجاد بورس نفت، اقداماتی مقتضی را انجام دهد.
خوانساری، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز گفت: هر برداشت از حساب ذخیره ارزی یعنی عدم حضور بخشخصوصی و ندیده گرفتن فرمان مقام رهبری. وی افزود: تحریم ایران از سوی برخی از کشورها واردات قطعات تولید تریلر را با مشکل مواجه کرده و کاهش تولید این نوع کشنده موجب پایین آمدن حجم قابل توجهی از ترانزیت کالا در کشور شده است.
خوانساری گفت: در سال ۸۴ تولید داخلی و واردات تریلر ۱۲هزار و ۱۳۲دستگاه بوده که این رقم در سال ۸۵ به ۷هزار و ۳۲۲ دستگاه و در هفت ماه نخست سالجاری به ۲هزار و ۱۵۶ دستگاه کاهش یافته است.
وی یکی دیگر از مشکلات حملونقل کشور را کاهش تولیدات داخلی و عدم اجازه صدور واردات کامیون دست دوم از سوی وزارت بازرگانی اعلام کرد.
خوانساری بیان داشت: این ممانعت موجب شده تا قیمت تریلر از ۹۷میلیون تومان به ۱۳۰میلیون تومان افزایش یابد و همین امر در روند کاهش ترانزیت تاثیر بسزایی داشته است. خوانساری تاکید کرد: اگر مساله واردات دستگاههای کشنده و انواع کامیون، مشکل سوخت و تقویت سیستم حملونقل هوایی و ریلی حل نشود، به طور طبیعی نرخ کالا در کشور به شدت افزایش خواهد یافت. وی با انتقاد از غیر استاندارد بودن و قدیمی بودن ناوگان حملونقل کشور اظهار داشت: کشورهای اروپایی به دلیل اینکه کامیونهای ایرانی غیراستاندارد و قدیمی هستند، از تردد ناوگان ایران به اروپا جلوگیری میکنند و این مساله در آینده نزدیک موجب قطع روابط و ممنوعیت کامل ورود کامیونهای ایرانی و در نتیجه محصولات ایران به بازار کشورهای اروپایی خواهد شد.
فاخر، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران، درباره اظهارات اخیر رییس کل بانک مرکزی درباره سیاستهای انقباضی بانکها گفت: طی گفتوگویی با رییس کل بانک مرکزی در زمینه سه قفله کردن اعتبارات بانکها، این مقام مسوول توضیحاتی مبنی بر تلقی اشتباه بانکها از این موضوع داد. فاخر تصریح کرد: مظاهری اعلام کرده است که این مساله تنها درباره اضافه برداشت بانکها از حسابهای خود در بانک مرکزی مطرح بود که به رقم ۶۰هزار میلیارد ریال رسیده بود و بانکها در این زمینه نظرات شخصی خود را اعمال کردهاند.
در پایان این نشست نیز نهاوندیان از انتصاب «جواد مصدقی» به عنوان دبیرکل جدید اتاق ایران خبر داد.
ارسال نظر