گروه بازرگانی- آلمانی‌ها در سال ۲۰۰۷ به‌رغم آنچه پیش‌بینی می‌شد ۵۰درصد بیشتر کالا را از ایران وارد کردند.

گزارشگر «رویتر» با تاکید بر این افزایش، جریان تحریم‌های بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای حکام را بی‌اثر قلمداد کرده است؛ اگرچه کاهش ۱۵درصدی صادرات آلمان به ایران نیز در این میان باید مورد نظر قرار گیرد. آمار تجارت خارجی آلمان نشان می‌دهد که در سال گذشته میلادی ایران ۵۸۰میلیون کالا به آن کشور صادر کرده و در برابر ۵/۳میلیارد یورو کالا وارد کرده که تراز چنین تجارت چشمگیری همچنان در اختیار آلمانی‌ها است. در سال ۲۰۰۷ روابط تجاری ایران و آلمان بارها دستخوش بحران و خبرسازی شد. صدراعظم آلمان چندی پس از دیدار با رییس‌جمهوری آمریکا از تجار کشورش خواست تا صادرات کالا به ایران را بیش از پیش کاهش دهند. پیش‌تر بانک عمده آلمان نیز روابط تجاری و مالی خود را با طرف‌های ایرانی محدود و حتی مسدود کرده بود. از سوی دیگر، رییس سازمان توسعه تجارت ایران نیز چند ماه پیش اعلام کرد که آلمان دیگر شریک اول تجاری ایران نیست. اما هفته‌ای بعد از این موضع‌گیری، سفیر آلمان در تهران از روال عادی صادرات آن کشور به ایران خبر داد و آشکارا گفت که صادرات آلمان به ایران از طریق امارات متحده عربی صورت می‌گیرد و همچنان ادامه دارد.

با این حال کارشناسان موسسه تحقیقاتی «بروکینگز» چنین ارزیابی کرده‌اند که آلمان تا حد زیادی تمایلی برای افزایش فشارهای اقتصادی علیه ایران ندارد. بدون شک این بی‌میلی پس از گزارش برآورد اطلاعات ملی آمریکا که اعلام می‌کند احتمالا ایران جنبه‌های نظامی برنامه هسته‌ای خود را متوقف کرده، افزایش خواهد یافت. دیپلمات‌های آلمانی می‌گویند که تشدید تحریم‌ها علیه ایران به افزایش تنش‌ها منجر خواهد شد. آنها همچنین می‌گویند که تحریم‌های خارج از شورای امنیت سازمان ملل متحد هم عملا بی‌تاثیر خواهد بود، زیرا شرکت‌های چینی و روسی جای خالی شرکت‌های اروپایی را پر می‌کنند. ارزش صادرات آلمان به ایران در سال ۲۰۰۲ به ۷/۵میلیارد دلار رسید.

این رقم برای انگلیس یک‌میلیارد دلار و برای فرانسه ۶/۲میلیارد دلار بود. طی ۸ماهه نخست سال ۲۰۰۷، مبادلات تجاری ۲۷کشور اتحادیه اروپا با ایران با ۱۷درصد کاهش در قیاس با سال ۲۰۰۶ به ۶/۱۵میلیارد یورو رسید. هنوز آمار کامل مبادلات تجاری دو طرف در این سال اعلام نشده اما به نظر نمی‌رسد در فصل آخر سال اتفاق خاصی رخ داده باشد و این روند کاهشی ادامه یافته است.

با این حال یک نکته هم در این جا گفتنی است و آن سکوت اتاق ایران و آلمان در برابر بحران‌های تجاری میان دو کشور است؛ آنها هیچ‌گاه به صورت رسمی موضع خود را در این باره مشخص نکرده‌اند و در میان اعضای این اتاق شرکت‌هایی همچون هنکل دیده می‌شود که سال گذشته ۶۰درصد سهام شرکت ایرانی «پاک‌وش» را خریداری کرد و نام‌های معتبر و پرفروش دیگری همچون زیمنس، بوش و بنز را نیز نباید از نظر دور داشت که با سکوت کامل و چراغ پایین کار خود را همچنان دنبال می‌کنند.