بررسی تجارت طلا در گفتوگو با نایبرییس اتحادیه طلا و جواهر ایران
عوارض گمرکی جاده صاف کن قاچاق است
ریحانه مظاهری- روند نزولی کاهش صادرات طلای ایران طی سالهای ۸۰ تا ۸۴ که از ۶۰۰هزار دلار به ۳۴۰هزار کاهش یافت و نیز بیثباتی و افزایش نرخ دلار در بازار جهانی از عواملی بود که سبب شد استخراج طلا از معادن ایران تنها به معدن طلای موته محدود شود. اما روند افزایشی صادرات طلا که از سال گذشته آغاز شد و افزایش بهرهبرداری و استخراج از معادن طلای موجود کشور سبب شده تا سال ۸۵ ارزش صادرات طلای کشور رقم ۵۰۰میلیون دلار را تجربه کند.
محمد کشتیآرای، نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر ایران علت اصلی فراز و نشیب تجارت طلای کشور را فعال نبودن بازار صادراتی و واردات بیرویه در این بخش دانست و گفت: با وجود واردات بسیاری که در این بخش داریم کالاهای تولید داخل باید آن قدر با کیفیت باشد که بتواند در درجه اول مورد پسند و تامینکننده نیاز داخلی باشد.
وی در ادامه با اشاره به عدم استفاده از ظرفیت موجود در داخل کشور افزود: هماکنون بسیاری از زیورآلات به صورت قاچاق از کشورهای همجوار مثل ترکیه وارد میشود.
کشتیآرای میزان واردات طلا به کشور را نامشخص عنوان کرد و ادامه داد: این آمار باید از طریق گمرک و بانک مرکزی اعلام شود که به دلیل حساسیتهای موجود در صادرات طلا این آمار مشخص نیست.
نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر ایران همچنین از افزایش رغبت مردم برای خرید طلای ایرانی خبر داد و گفت: دلیل این امر کم بودن اجرت ساخت طلا و جواهر ایران نسبت به دیگر نقاط بازار جهانی است.
زیرا اجرت ساخت طلا و جواهر ایران ۲۰ تا ۲۵درصد کمتر از اجرت آن در بازار جهانی است.
وی همچنین ظرفیت موجود در کشور برای تولید طلا را به میزان ۷۵درصد مصرف داخل ذکر کرد و اظهار داشت: ۳۰۰تن میزان مصرف سالانه طلا در کشور است که ۸۰درصد این میزان از بازیافت طلاهای مصرف شده به دست میآید و ۲۰درصد آن وارداتی است که از راههای قانونی و غیرقانونی به کشور میآید.
وی یکی از عمدهترین موانع واردات طلا را مربوط به عوارض ۴درصدی از سوی گمرک دانست و تصریح کرد: این ۴درصد در هر کیلو معادل یکمیلیون تومان میشود و اخذ این رقم از سوی گمرک سبب شده که شمش و طلا کمتر از راههای قانونی به کشور وارد شود و راههای قاچاق بیشتر باز میشود.
از سوی دیگر وارد نشدن طلا از طریق قانونی علاوه بر این که میزان قاچاق را افزایش میدهد سبب میشود صنف مربوطه نتواند از شمش استاندارد برای ساخت طلا استفاده کند و در نتیجه کیفیت کالای تولید شده نسبت به مشابه خارجی آن کاهش مییابد.
کشتیآرای در ادامه به افزایش میزان صادرات طی سالجاری نسبت به سال گذشته اشاره کرد و افزود: آمار ۶ ماه اول امسال نشان میدهد که میزان صادرات نسبت به سال قبل در همین زمان با ۲۵درصد افزایش مواجه بوده، به طوری که سال گذشته ۱۵۰میلیون دلار صادرات داشتیم و این رقم امسال به ۱۹۰میلیون دلار رسیده که دلیل اصلی آن فعال شدن معادن کشور و افزایش ۴ برابری تولید شمش در کشور است.
زیرا هماکنون معادنی که استخراج از آنها صرفه اقتصادی نداشته با ثبات نرخ دلار با صرفه شده و همین امر سبب شده تا تولید شمش از یک تن در سال گذشته به ۴ تن طی امسال برسد.
وی همچنین در خصوص عدم پرداخت جوایز صادراتی طلا و جواهر از دو سال گذشته تاکنون و نیز افزایش نیافتن نرخ جایزه صادراتی از ۳ به ۱۲درصد تصریح کرد: جلسهای قرار بود در این خصوص با اعضای اتحادیه برگزار شود که متاسفانه این جلسه تاکنون به دلایل متفاوت به تعویق افتاده است.
از سوی دیگر تا زمانی که مسائل بازپرداخت طلایی که از کشور خارج میشود در برابر شمشی که به کشور وارد میشود بررسی نشود، جوایز صادراتی محاسبه و پرداخت نخواهد شد.
به طور کلی نظر اتحادیه این است که تنها اعداد و ارقام درشت در بحث ارائه جوایز صادراتی مورد توجه قرار نگیرد و تعدادی از هنرمندان که صادراتی کم دارند نیز برای تشویق شدن در فهرست صادر کنندگان برگزیده قرار گیرند که در واقع به این شکل امتیازات تقسیم شده و تجارت طلا نه تنها از نظر بازرگانی بلکه از نظر هنری نیز واجد ارزش خواهد بود.
ارسال نظر