قیمت‌های پایه صادراتی غیرواقعی است

شبنم آذر- نشست خبری دومین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی دیروز با حضور حمید حسینی رییس‌ اتحادیه و جلیل نیک‌نژاد دبیر کل آن برگزار شد. در این نشست، نیک‌نژاد هدف از برگزاری این همایش را طرح مطالبات بخش‌خصوصی عنوان کرد و گفت: هدف‌ ما پی‌گیری ابلاغ فرمان مقام رهبری در اجرای اصل۴۴ و مشارکت بخش‌خصوصی در صحنه تولید و صادرات است و امیدواریم این همایش زبان گویای بخش‌خصوصی شده باشد و توانایی‌ها و قابلیت‌های این بخش را به ویژه به وزارت نفت به خوبی اعلام کند.

وی افزود: تحقق مطالبات صنفی، حقوقی و قانونی اعضای اتحادیه، تبیین فرصت‌ها و نقاط ضعف و قوت سرمایه‌گذاری ملی در جهت تجارت علمی فرآورده‌های نفتی و نیز افزایش هماهنگی و تبادل نظر کارشناسانه با نهادهای مرتبط با صادرات فرآورده‌های نفتی از دیگر اهداف برگزاری این همایش است.

دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی همچنین از حضور دو وزیر بازرگانی و صنایع و نیز رییس اتاق بازرگانی ایران، دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و رییس ستاد اصل۴۴ در وزارت نفت در این همایش خبر داد.

همچنین شجاع‌الدین بازرگانی معاون وزیر بازرگانی، معاون وزیر اقتصاد، رییس کمیسیون انرژی مجلس و رییس سازمان خصوصی‌سازی در پانل تخصصی اصل۴۴ که در حاشیه این همایش برگزار می‌شود، دیدگاه‌های خود را مطرح می‌کنند.

در ادامه این نشست دکتر حمید حسینی رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی با بیان اینکه دستاوردهای این اتحادیه مدیون تشکل‌گرایی است گفت: در پی اقدامات مثبت یک سال اخیر اتحادیه در جهت رفع مشکلات صادرکنندگان به ویژه در حل مشکل مالیاتی صادرکنندگانی انتظار می‌رود استقبال قابل ملاحظه‌ای از سوی انحصار صورت پذیرد.

وی تصریح کرد: بیش از همه در این همایش منتظر هستیم دیدگاه‌های وزارت نفت را بشنویم و همچنین در این همایش از بنگاه‌های موفق اقتصادی در رشد صادرات، توسعه بازار، تنوع بازار و دستاوردهای علمی موفقیت‌هایی کسب کرده‌اند و نیز مدیران دولتی موفق تقدیر خواهیم کرد.

حسینی با بیان اینکه سال گذشته این اتحادیه مشکلات بسیاری با ستاد مبارزه با قاچاق داشت گفت: مشکلات چنان بود که هیچ یک از مسوولان این ستاد حاضر به حضور در همایش نشدند ولی امسال توانستیم با تعامل بیشتر با همکاری این ستاد در اتحادیه کمیته روان‌سازی صادرات و مبارزه با قاچاق را راه‌اندازی کنیم و از نظرات نماینده تام‌الاختیار این ستاد در این کمیته به عنوان یک عضو ثابت بهره‌مند شویم.

وی با بیان اینکه در این کمیته در جست‌وجوی یافتن روش‌هایی برای پیشگیری از سوء‌استفاده از دوگانگی قیمت‌‌ها هستیم، افزود: این کمیته به طور دائمی تشکیل خواهد شد وی در آن علاوه بر تنظیم آیین‌نامه روان‌سازی، در هر نشست از یکی از مسوولان مربوطه دعوت به عمل خواهد آمد.

حسینی همچنین از اعلام لیست صادرکنندگان خوش‌نام در هفته آینده خبر داد و گفت: ۶۵عضو از ۱۵۰عضو این اتحادیه درخواست قرار گرفتن در این لیست را داشتند که ۴۵عضو مورد قبول قرار گرفته بود و طی هفته آینده ۲۰عضو دیگر اعلام خواهند شد.

وی با بیان اینکه نخستین مهمان این کمیته رییس گمرک ایران خواهد بود، گفت: طی آخرین جلسه‌ای که با ستاد مبارزه با قاچاق داشتیم قرار بر این شد که پیشنهادهای خود را فارغ از بخشنامه در قالب دستور‌العملی به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارائه دهیم.

حسینی خاطرنشان کرد: این تعاملات موجب تسهیل روابط صادرکنندگان با ستاد مذکور شده است، اما این به معنی حل کامل مشکلات نیست چرا که هنوز در اجرای این بخشنامه هماهنگی بین گمرک، ستاد و موسسه استاندارد وجود ندارد.

وی از دیگر مشکلات اتحادیه را محیط کسب و کار در فضای تحریم‌های بین‌المللی دانست و گفت: با وجود مثبت شدن فضای بین‌المللی نسبت به مساله هسته‌ای ایران هنوز بانک‌ها از گشایش LC و حتی حواله پول نقد سرباز می‌زنند. این در حالی است که حتی بانک‌های داخلی نیز برای دادن اعتبار مساله گشایش LC را مطرح می‌کنند.

حسینی تامین مواد اولیه و سیستم قیمت‌گذاری مواد صادراتی را از دیگر مشکلات این صنف دانست.

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی و گاز و پتروشیمی با ابراز تاسف از اینکه سازمان توسعه تجارت، صادرکنندگان قیر را از لیست جوایز صادراتی سال ۸۵ حذف کرده است، گفت: استدلال این سازمان این است که ما در داخل به قیر احتیاج داریم و لزومی بر صادرات این فرآورده نفتی نیست.

وی قیمت پایه صادراتی محصولات نفتی و پتروشیمی را غیرواقعی دانست و گفت: اعلام این قیمت غیرواقعی موجب شده آمار صادرات کمتر از میزان حقیقی آن به نظر آید.

وی آمار صادرات غیرنفتی سال ۸۵ را بیش از ۶۰۰هزار تن و به ارزش یک‌میلیارد و ۲۷۶میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این آمار در ۸ماهه نخست امسال به ۲میلیارد و ۸۳۸میلیون دلار به غیر از احتساب میعانات گازی بوده که ما در این بخش ۱۲۲درصد رشد داشتیم.

حسینی تصریح کرد: نرخ‌هایی که از سوی سازمان توسعه تجارت به گمرک اعلام شده، نرخ‌های دو سال پیش است و ما درخواست کردیم که نرخ‌های تعرفه را اصلاح کنند.

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های غیرنفتی بازار صادراتی این محصولات را جنوب شرقی آسیا و آفریقا اعلام کرد و اقلام عمده صادراتی را روغن موتور، روغن‌های صنعتی، گریس، فوتس اویل، وازلین و قیر دانست.

وی متانول را محصول عمده صادراتی سال گذشته معرفی کرد و گفت: سال گذشته یک‌میلیارد و ۱۱۹میلیون دلار از این محصول صادر شده است. وی همچنین میزان صادرات قیر را طی ۸ ماهه گذشته ۵۰۰هزار تن و به ارزش ۸۳میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این میزان نسبت به سال گذشته ۱۵درصد رشد دلاری و ۲۶درصد رشد وزنی داشته است. حسینی سود حاصل از صادرات قیر در هر تن را ۱۰ تا ۱۵دلار دانست و افزود: قیمت خرید قیر فله در‌حال‌حاضر ۳۸۵دلار در هر تن است.

حسینی با بیان اینکه شهرداری‌ها و وزارت راه مصرف قیر را ساماندهی نکرده‌اند، گفت: اندونزی و استرالیا هریک به ترتیب سالانه ۶۵۰ و ۸۰۰هزار تن مصرف قیر دارند و این در حالی است که ایران سالانه ۵/۳میلیون تن قیر مصرف می‌کند.

وی تصریح کرد: در ملاقاتی که با مسوولان وزارت راه داشتم میزان جاده‌سازی کشور در سال را جویا شدم که این وزارتخانه اعلام کرد سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر راه‌سازی می‌کند. براساس اعلام این وزارتخانه در هر کیلومتر ۵۰۰ تن قیر مصرف می‌شود.

حسینی افزود: با احتساب آمارهای ارائه شده از سوی وزارت راه مصرف قیر برای احداث جاده‌های جدید کشور در سال ۶۰۰هزار تن است. این وزارتخانه همچنین برای روکش کردن آسفالت‌ها ۷۲۰هزار تن قیر مصرف می‌کند و نیز برای احداث ۸۰ هزار کیلومتر جاده روستایی در سال ۱۰۰ تن مصرف قیر دارد.

حسینی با جمع‌بندی آمار ارائه شد مصرف قیر این وزارتخانه را ۲میلیون و ۲۰۰هزار تن اعلام کرد و گفت: با این وجود قیر تولیدی داخلی بسیار بیشتر از قیر مصرفی است ولی به دلیل نبود ساماندهی در مصرف قیر امکان صادرات آن به حداقل رسیده است و این در حالی است که این وزارتخانه و شهرداری قیر را با حواله در اختیار پیمانکاران قرار می‌دهند و پیمانکاران نیز آن را به صورت آزاد می‌فروشند.

وی پیشنهاد داد: در صورت فروش قیر به قیمت واقعی و دادن یارانه به این دو نهاد، بی‌شک مصرف داخلی نیز ۳۰درصد کاهش پیدا خواهد کرد.

وی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه شهرداری و وزارت راه در این زمینه هیچ کنترلی بر زیرمجموعه‌ها خود ندارند.

حسینی میزان تولید قیر کشور در سال ۸۵ را ۵/۳میلیون تن اعلام کرد و گفت این حجم در سال جدید به ۴میلیون و ۳۰۰هزار تن افزایش پیدا کرد.

وی تاکید کرد: با وجود افزایش تولید صادرات افزایش قابل ملاحظه‌ای نداشته است.

وی تصریح کرد: به رغم سخت‌گیری‌ها در حال حاضر قیر به کشورهای همسایه قاچاق می‌شود و این عارضه به دلیل دوگانگی قیمت داخلی و قیمت صادراتی است.

در پایان این نشست دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی نیز گفت: اقدامات مثبت بسیاری از سوی اتحادیه صورت گرفته که نشان می‌دهد در صورت مشورت گرفتن دولت از بخش‌خصوصی بسیاری از معضلات مرتفع خواهد شد.

وی رفع مشکل مالیاتی و نیز برقرار شدن مجوز صادراتی قیر را از جمله این اقدامات دانست و گفت: در حال حاضر که مساله آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی در کمیسیون انرژی مجلس مطرح است متاسفانه هیچ دعوتی از اتحادیه برای مشاوره صورت نگرفته است.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد در این همایش مشکلات اتحادیه با تعامل سازمان‌های مربوطه کمرنگ شود.