بخشنامه دولت و گرانی در بوشهر

مردم استان بوشهر می‌گویند: مصوبه دولت مبنی‌بر کاهش تسهیلات و میزان برخی کالاهای ملوانی مشمول معافیت بازرگانی و گمرکی معروف به «ته‌لنجی» باعث افزایش قیمت این کالاها در این استان شده ‌است.

آنان در گفت‌وگو با «ایرنا» افزودند: با اجرای این مصوبه در ماه‌جاری قیمت برنج، روغن، چای وبرخی اقلام دیگر که ملوانان موتورلنج‌های چوبی (سفاری) از کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس وارد می‌کردند، بین ۳۰ تا ۵۰‌درصد افزایش یافته ‌است. یکی از شهروندان بوشهری گفت: با توجه‌ به ‌اینکه بوشهر استانی بندری است و بیشتر مردم ‌آن نیز از طریق دریا و سفرهای تجارتی به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس امرار معاش می‌کنند، مصوبه ‌اخیر دولت درخصوص محدودیت کالاهای ملوانی مشمول معافیت بازرگانی مشکل‌ساز شده است.

منصور رمضانی افزود: در پی اجرای این مصوبه قیمت یک کیسه ۴۵کیلویی برنج خارجی درجه یک از ۴۰۰هزار ریال به ۶۸۰هزار ریال افزایش یافته است.

وی اظهارداشت: دولت باید برای مردمی که با تحمل سختی‌های زیاد و هوای گرم و شرجی در مناطق محروم و مرزی نظیر بندرها و روستاهای ساحلی استان بوشهر زندگی می‌کنند، امتیاز قائل شود.

یکی دیگر از بوشهری‌ها گفت: امتیاز معافیت کالاهای ملوانی (ته‌لنجی) از گمرکی در دولت قبل برای ملوانان و مردم استان بوشهر در نظر گرفته شد و دکتر احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری در سفر سال ۸۴ به این استان میزان آن را دو برابر کرد.

حسین احمدی افزود: این هدیه رییس‌جمهوری در سال ۸۴ به مردم و ملوانان بوشهر باعث خوشحالی و امیدواری آنان، ایجاد اشتغال، ارتقای سطح معیشتی و رونق اقتصادی مردم این منطقه شد.

وی گفت: اما بخشنامه اخیر دولت در خصوص محدودیت و کاهش میزان کالاهای ملوانی، به ویژه مواد غذایی، باعث بیکاری شمار زیادی از ملوانان، توقف فعالیت شناورهای چوبی و رکود معیشتی ساحل‌نشینان استان بوشهر شده ‌است.

یک فروشنده خواروبار در بوشهر گفت: در ماه جاری قیمت مواد غذایی وارداتی نظیر روغن مایع، برنج، چای، تمرهندی، شربت و نوشیدنی‌ها نسبت به ماه‌های قبل بین ۳۰ تا ۵۰درصد افزایش یافته است.

عباس نامدار‌زاده افزود: هم‌اکنون قیمت یک بسته چای خارجی از ۲۵هزار ریال به ۳۵هزار ریال، یک گالن روغن مایع دو لیتری از ۲۸هزار ریال به ۳۸‌هزار ریال رسیده که این وضعیت حتی روی کالاهای داخلی نیز تاثیر گذاشته و باعث گرانی آنها شده است.

وی اضافه کرد: این وضعیت باعث کاهش توان خرید مردم شده طوری که پیش از این ما هر هفته چند کیسه برنج می‌فروختیم، اما اکنون که بیش از ۲۰روز از آذرماه می‌گذرد ما فقط دو کیسه ۱۰کیلویی برنج فروخته‌ایم.

این فروشنده گفت: همچنین قشرهای ضعیف نیز که قبلا برنج تایلندی مصرف می‌کردند اکنون به علت گرانی این نوع برنج به خرید و مصرف خرده برنج (‌برنج شکسته) که فقط برای پخت آش از آن استفاده می‌شود، روی آورده‌اند. یکی دیگر از فروشندگان گفت: تا چندی پیش نرخ یک قوطی شیر نیدو ۳۰هزار ریال بود که هم‌اکنون به ۵۸هزار ریال رسیده ‌است.

محمد روشن کار افزود: در هفته‌های اخیر نرخ کیسه ۱۰ کیلویی برنج خاطره از ۱۴۰هزار ریال به ۱۹۰هزار ریال، سوری ۱۰کیلویی از ۱۳۰هزار ریال به ۱۸۰هزار ریال افزایش یافته است.

این فروشنده افزایش قیمت انواع شربت خارجی، قهوه، رب، سس وارداتی را از دیگر پیامدهای اعلام و اجرای بخشنامه اخیر دولت در خصوص کالاهای ملوانی اعلام کرد.

یکی از ملوانان بوشهری نیز گفت: همه ملوانان استان بوشهر نسبت به‌اجرای مصوبه اخیر دولت درخصوص محدودیت کالاهای ملوانی مشمول معافیت معترض هستند.

ناصر حسنی افزود: اجرای این مصوبه زندگی ما و اکثر مردم استان بوشهر را تحت‌تاثیر قرار داده‌است.

وی اظهار داشت: درگذشته درآمد هر سفر برای یک ملوان حدود سه‌میلیون ریال وجه نقد درپی داشت مضاعف بر آن که فرد می‌توانست کالاهای مورد‌نیاز زندگی خود نظیر برنج، روغن، چای و دیگر کالاها را به همراه آورد.

این ملوان اضافه کرد: دولت قبل از تصویب چنین مصوبه‌ای نخست می‌بایست چاره‌ای اساسی برای پیامدهای منفی آن نظیر بیکاری ملوانان، بدهکاری صاحبان شناورها و فقر و رکود اقتصادی می‌کرد و بعد تصمیم می‌گرفت.

شماری از مردم و ملوانان استان بوشهر ابراز کردند: ما از دولت عدالت محور نهم انتظار نداشتیم که هدیه‌ای که در سال ۸۴ به مردم این استان اعطا کرد (افزایش میزان کالاهای ملوانی مشمول معافیت گمرکی و بازرگانی) را کمتر از دو سال بعد پس بگیرد.

معاون بازرسی و نظارت سازمان بازرگانی استان بوشهر نیز گفت: تورم و گرانی برخی کالاها به ویژه مواد غذایی در این استان که اخیرا به وجود آمده‌ در پی رکود فعالیت‌های ملوانان و شناورهای سفاری است که از بخشنامه حذف و کاهش معافیت برخی کالاهای ملوانی ناشی می‌شود. حمیدرضا صادقی افزود: محدود شدن کالاهای ملوانی باعث شد تا برخی کالاهای مورد‌نیاز که توسط ملوانان از کشورهای همسایه وارد می‌شد دچار مشکل شود و همچنین گرانی کالا از مبدا در کشورهای همسایه نیز عامل دیگر گرانی است.