صنعت مبلمان کشور مزیت رقابتی ندارد
در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی مبلمان منزل و اداری، دکوراسیون و معماری داخلی، ماشینآلات، یراقآلات و تجهیزات مربوط به آن، ۶۵۰شرکت داخلی و خارجی محصولات خود را به مدت چهار روز به نمایش میگذارند.
پگاه آفرینزاد
در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی مبلمان منزل و اداری، دکوراسیون و معماری داخلی، ماشینآلات، یراقآلات و تجهیزات مربوط به آن، ۶۵۰شرکت داخلی و خارجی محصولات خود را به مدت چهار روز به نمایش میگذارند. در این نمایشگاه که از ۱۵ آذرماه جاری به مدت سهروز در نمایشگاه بینالمللی تهران برپا میشود، ۱۲۰ غرفه به شرکتهای خارجی از کشورهای آلمان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، هلند، ترکیه، هندوستان، انگلستان، اتریش، امارات متحده عربی، کره جنوبی، چین، تایوان، کانادا، تایلند، مالزی تعلق دارد.
بر خلاف تحریمها و فشارهای بینالمللی علیه ایران، دستاندرکاران برگزارکننده این نمایشگاه از افزایش ۶۰درصدی مشارکتکنندگان در نمایشگاه خبر میدهند و به نوعی از برگزاری این نمایشگاه به عنوان تحریمشکنی بسیاری از کشورهای بزرگ خارجی علیه تحریمکنندگان یاد میکنند.
مهندس علیرضا محیط، رییس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری در نشستی خبری پیرامون چند و چون برگزاری هفدهمین نمایشگاه مبلمان، دکوراسیون و تجهیزات مربوطه با اظهار تاسف گفت: مقوله صادرات مبلمان در کشور ما از ریشه مساله دارد و وابسته به دلیل بیکفایتیها و عدم دفت در نگهداری از جنگلها، نمیتوانیم چوب را به عنوان منبع اصلی و مواد اولیه این صنعت از کشور خودمان فراهم کنیم و ناچار به واردات کلان چوب از کشورهای همسایه هستیم.
وی تدبیر درست دولت در این زمینه را خاطرنشان کرد و افزود: هم اکنون تعرفه واردات چوب صفر است و دولت این اجازه را به ما داده تا از کشورهای غنی واردات داشته باشیم و فرآوردههای چوبی را در کشور خودمان تولید کنیم تا منتج به صادرات مجدد شود.
محیط با انتقاد از تعرفه ۲۰ تا ۳۵درصدی سایر فرآوردههای چوبی، اظهار کرد: وقتی چوب به عنوان ماده اصلی از تعرفه معاف میشود باید سایر مشتقات چوبی نیز از تعرفه معاف شوند تا تولیدکنندگان ما با مشکل مواجه نشوند چرا که مواد اولیه فقط چوب نیست.
وی تاکید کرد: این اتحادیه به عنوان متولی صادرات صنعت چوب و مبلمان با تعرفه فرآوردههای چوبی شدیدا مخالف است چرا که معتقد است باید شرایط برای تولید در داخل مهیا شود.
محیط همچنین ادامه داد: اگر تعرفه سایر مواد اولیه حذف شود برای جلوگیری از خروج ارز از کشور بسیار راهگشا خواهد بود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان بیان کرد: در ۶ماهه اول سال ۸۶، ۴۰۰هزار متر مکعب واردات مواد اولیه (چوب) داشتیم که اگر به همین منوال پیش برود به یک میلیون مترمکعب واردات هم میرسیم.
وی با اشاره به طرح خودکفایی تولید MDE و مواد اولیه این صنعت، تصریح کرد: اگر طرحهای تولید MDF ما به بهرهبرداری برسد، بیشتر از ۲۰۰هزار مترمکعب MDF دیگر وارد کشور نخواهد شد.
محیط با بیان روند افزایشی تولید مصنوعات چوبی ایران در ۱۰ سال اخیر و نیز قابل رقابت بودن این تولیدات با کشورهای خارجی، خاطرنشان کرد: حدود ۲۰سال تولیدکنندگان کشور از واردات ماشینآلات مدرن محروم بودند تا این که از سال ۷۷ واردات ماشینآلات آزاد شد و در حال حاضر کارخانههای تولیدی در این صنعت تجهیز شدهاند و مطابق با الگوهای روز پیش میروند.
وی تصریح کرد: اگر مشکلات پیش روی این صنعت مرتفع شود، توانایی تامین ۱۰۰درصدی نیاز داخل را داریم، در حالی که هماکنون ۸۵درصد از نیاز داخل توسط تولیدکنندگان داخلی تامین میشود.
مهندس رامین سمیعزاده، دبیر و عضو هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری نیز در این نشست با ذکر این نکته که صنعت مبلمان و دکوراسیون در کشور ما متولی خاص و قدرتمندی ندارد و این اتحادیه درصدد است که در جایگاه متولی این صنعت قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: همچنین این اتحادیه سعی دارد با شناخت نیازها، ظرفیتها و اهداف و برنامهها، استراتژی مشخصی برای این صنعت تدوین کند.
وی با اشاره به این که هنوز یک بانک اطلاعاتی کامل برای تولیدکنندگان، صادرکنندگان و سایر دستاندرکاران این صنعت نداریم، ارائه اطلاعات و آمار صادراتی به شکل سیستماتیک و پویا را غیرممکن دانست.
سمیعزاده برخلاف گفتههای رییس این اتحادیه، معتقد است صنعت مبلمان ایران هنوز مزیت رقابتی خود را پیدا نکرده است. چرا که کشوری مانند چین اهداف ملی خود را مشخص کرده و تمام صنایع آن در جهت این اهداف پیش میروند، بدین ترتیب که صنایع مختلف آن کشور مزیتهای رقابتی خود را شناخته و با هماهنگی سازمانها و نهادهای دولتی اثرگذار که حامی آن صنایع نیز هستند، با ارادههای مضاعف حول مزیت رقابتیشان فعالیت میکنند و این درحالی است که برای این دو مولفه اصلی در ایران برنامهریزیهای لازم صورت نگرفته است.
عضو هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری با اشاره به این که بازار مبلمان ایران بازار مناسبی برای کشورهایی چون ترکیه و چین شده است، اظهار کرد: صنعت مبلمان ما باید به تقویت زیرساختها همت گمارد و در ابتدا با سازمانها و ارگانهایی همچون گمرک، مرکز توسعه صادرات، وزارت صنایع، وزارت بازرگانی هماهنگ شود و بعد به رقابت در حوزه بینالملل و توسعه صادرات بیندیشد.
وی در پایان با اظهار تاسف از آمار صادراتی گفت: در کل کشور فقط ۲میلیون و ۵۰۰هزار دلار، پرونده صادراتی تشکیل دادهایم و صادرات ما عمدتا به کشورهای اطراف از جمله کشورهای حاشیه خلیجفارس، آسیای میانه و برخی از کشورهای آفریقایی بوده است.
ارسال نظر