رفتار بانک آتش‌زدن به سرمایه‌های ملی است

گروه بازرگانی- هفتمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در حالی برگزار شد که رییس اتاق تهران- یحیی آل‌اسحاق- در این نشست حضور نداشت و محمدصادق مفتح در مقام نایب‌رییس، مدیریت جلسه را برعهده داشت.

در این نشست علاوه بر ارائه گزارش سفر هیات ۳۰ نفره اتاق تهران به مسکو از سوی رییس کمیسیون حمل‌ونقل اتاق تهران و نیز گزارش ویژه‌ای از وضعیت حمل‌ونقل کشور، فعالان اقتصادی انتقادات خود را نسبت به سیاست‌های دولت در قبال روسیه و نیز وخامت وضعیت بانکی ایراد کردند. هیات نمایندگان اتاق تهران علاوه بر این با ابراز نارضایتی از عملکرد هشت ماه گذشته اتاق پیشنهاد دادند که در فرصت اندکی که در جلسات برای گردهم آمدن دارند بهتر است پیشنهادات مطرح شده به شکل مصوبه درآید.

شریان‌های اعتباری کشور به حداقل رسیده است

در ابتدای این نشست مفتح در زمینه رفع مشکلات و موانع بانکی که اصلی‌ترین بحث جلسه بود گفت:

کمیته ویژه‌ای برای بررسی ساختار بانکی تشکیل شده و نتایج آن تا پایان آبان ماه اعلام و اجرایی می‌شود.

به گفته وی یکی از موانع اصلی ایجاد فضای رقابتی در عرصه‌ ارائه خدمات بانکی و حضور بانک‌های خارجی در کشور و نوع فعالیت بانکی دولتی در کشور عنوان می‌شود.

مفتح افزود: در سال‌جاری میزان صادرات غیرنفتی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد هشت درصدی مواجه بوده که این رشد نشانگر بی‌تاثیر بودن تبلیغات منفی علیه ایران در بازارهای جهانی است.

وی رشد شش درصدی واردات را نیز بیانگر آن‌ دانست که با وجود اعمال تحریم‌های بانکی، فعالیت‌های تجاری همچنان روند طبیعی خود را طی می‌کند.

وی تصریح کرد: اتاق بازرگانی باید با مشارکت و همکاری دولت به تعریف مشترکی درباره صادرات دست یابد به طوری که در مقاطعی که نیاز داخل و صادرات در مورد کالایی مشخص تضادی به وجود می‌آید اولویت را مشخص کنند که صادرات را در اولویت قرار دهیم یا تنها بازار داخل را تامین کنیم!

مفتح با بیان اینکه در حال حاضر مشکلات بسیاری پیش روی صادرات قرار دارد افزود: موانع گمرکی و مشکلات استاندارد در مورد صادرات در حال حاضر در کمیسیون بازرگانی اتاق تهران در حال بررسی است و علاوه بر رفع موانع و مقررات زدایی از صادرات در شرایطی که تمام شریان‌های اعتباری کشور به حداقل رسیده؛ فضای غیررقابتی که از سوی بانک‌های دولتی ایجاد شده باید کاملا از بین برود.

نایب‌رییس اتاق تهران همچنین اشاره‌ای نیز به تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی داشت و گفت: این تغییر در ابتدا با جنجال‌های سیاسی مواجه شد اما در حال حاضر با حضور هر دو دبیر در کنار هم در مذاکرات هسته‌ای این موضع‌گیری‌ها به سرعت تغییر کرده است.

بانک مرکزی مبارزه با سرمایه‌گذاران را شروع کرده است

در ادامه نشست نمایندگان بخش‌خصوصی نیز درباره مشکلات تحریم و نیز مسائل هسته‌ای اظهارنظرهای انتقادی خود را در این زمینه بیان کردند.

بهرامی نوشهری سیاست دولت در قبال روسیه را نقد کرد و گفت: این چگونه سیاستی است که به ظاهر مذاکره و صحبت انجام می‌گیرد ولی در واقعیت اقدامی مبنی بر عمل به توافقات مشاهده نمی‌شود! روسیه از فروش مواد اولیه به ایران خودداری می‌کند و به بخش‌خصوصی اعلام کرده است که ایران تحریم است؟ از سویی کشور اوکراین نیز همین دیروز از فروش مواد اولیه به کارخانجات ایرانی به بهانه تحریم خودداری کرده است.

وی اقدامات اخیر بانک‌های دولتی را ارائه لیست اسامی شرکت‌های دریافت‌کننده تسهیلات بیش از پنج میلیارد تومان را بسیار تاسف انگیز خواند و افزود: با این اقدام همه کسانی که یک عمر در ایجاد اشتغال و ثروت در کشور تلاش کرده‌اند همردیف سوءاستفاده کنندگان از بیت‌المال قرار گرفته‌اند! آیا این اقدام شروع مبارزه‌ای سخت علیه سرمایه‌گذار و تولیدکننده ثروت نیست؟ قطعا ادامه این روند اثرات زیان باری را برای اقتصاد کشور به دنبال خواهد داشت و روش فعلی مسوولان بانکی مخرب‌ترین روش ممکن برای حل مشکلات و آتش زدن به سرمایه‌های ملی است.

وی پیشنهاد کرد که سیستم بانکی برای وصول مطالبات خود و کاهش فشار به واحدهای تولیدکننده، آنان را در تهیه مواد اولیه برای عبور از مرحله تحریم یاری کنند.

ابلاغیه برای رفع برخورد هیجانی بانک‌ها

نوشهری همچنین از اینکه اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش‌خصوصی برای حل مشکل بنگاه‌های تولیدی با سیستم بانکی اقدام موثری انجام نمی‌دهد اظهار تاسف کرد و گفت: آیا رسالت واقعی پارلمان بخش‌خصوصی غیر از ارائه راهکار برای حل این مشکلات است؟ اگر قادر به پرسش از معاون وزیر و وزیر نیستیم چرا دور هم جمع می‌شویم؟! با ادامه این روند آیا بهتر نیست نام خود را پارلمان بخش‌خصوصی نگذاریم، بهتر است به جای اینکه بنشینیم و فقط از هم‌دیگر تعریف کنیم کمی هم به فکر مشکلات اقتصادی باشیم.

مفتح در واکنش به انتقاد این عضو هیات نمایندگان با تایید نکات تذکر داده شده گفت: با رویکرد اخیر دکتر مظاهری که مواردی را به همه بانک‌ها ابلاغ کرده است قطعا شاهد تغییر دیدگاه کلی خواهیم بود چرا که در ابلاغیه جدید مسوولیت کسانی که بدهی‌های معوقه به آنها ارجاع شده است ساقط شده است.

به گفته او با این ابلاغیه بانک‌ها نباید به شکل هیجانی نسبت به دریافت مطالبات اقدام کنند.

در ادامه مسعود دانشمند دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز برای حل مشکلات سیستم بانکی پیشنهاد کرد که به جای دعوا بر سر این مسائل بهتر است بحث عمیق و ریشه‌ای بهره‌وری را مورد توجه قرار دهیم.

وی گفت: اینکه از بانک انتظار داشته باشیم معوقه‌هایش را دریافت نکند منطقی نیست بلکه باید مشکلات را ریشه‌ای تر حل کنیم و به بهره‌وری توجه داشته باشیم چرا که در حال حاضر با موانع و بروکراسی‌های اداری پیش روی بخش‌خصوصی که حتی برای مثال برای ملاقات با وزیر صنایع باید از دربان وزارت صنایع مجیزگویان تا در اتاق وزارت محترم رفت! بهره‌وری سرمایه کاهش یافته است لذا بهتر است به جای بررسی معلول علت‌ها را بیابیم.

هشدار بخش‌خصوصی برای بی‌برنامگی دولت

در ادامه حاجی بابا یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نیز نسبت به نوع برگزاری جلسات هیات نمایندگان تذکر داد.

وی از توافق اتاق تهران و وزارت بازرگانی در زمینه کاهش زمان اعتبار کارت‌های بازرگانی از پنج به یک سال انتقاد کرد و نیز خواستار حضور نمایندگان بخش‌خصوصی در شورای بازنگری قوانین بانکی شد.

این عضو هیات نمایندگان همچنین از زمان‌بربودن ثبت سفارش نیز اظهار تاسف کرد و گفت: در شرایط تحریم که حتی ثانیه‌ها نیز برای ثبت سفارش اهمیت دارند نباید بحث ثبت سفارش واردات مواد اولیه یک هفته به طول بکشد! متاسفانه در حال حاضر با SMS شدن برخی اقدامات ثبت سفارش صف‌های طولانی ایجاد شده و بروکراسی و هزینه اضافی در مسیر تجارت ایجاد کرده است و به نظر می‌رسد نقش وزارت بازرگانی درروند ثبت سفارش به یک دستگاه مانع تراش تبدیل شده است.

وی همچنین در واکنش به گفته معاون وزیر در مورد افزایش میزان واردات نیز گفت: افزایش واردات در شش ماهه اول سال به دلیل نگرانی از تحریم‌های آینده بوده و بخش‌خصوصی موجودی مواد اولیه خود را افزایش داده است لذا دولت هم بهتر است به جای مانع تراشی به راهکارهای مقابله با تحریم بپردازد و وضعیت این گونه نباشد که در موقع تحریم بانک سپه شش ماه زمان برای یافتن راهکار سپری شود و چهار هزار اعتبار متوقف بماند و خسارت‌های فراوان به دولت و بخش‌خصوصی تحمیل شود.

حاجی‌بابا هشدار داد که اگر دولت بدون ارائه برنامه و راهکار در برابر تحریم ادامه مسیر دهد قطعا کوچکترین تحریم برای اقتصادمان مشکل ساز خواهد بود لذا بهتر است دولت راه‌های واردات بدون انتقال ارز و بازگشت به روش قبلی از طریق صرافی‌ها وارد عمل شود.

وی نیز از سیاست روسیه در قبال ایران انتقاد کرد و افزود: روسیه در صنایع سبک به سایر کشورها وابسته است و تکنولوژی خاصی ندارد لذا نمی‌تواند در شرایطی فعلی کمکی به اقتصاد ایران داشته باشد و از سویی چون اقتصاد روسیه مافیایی است اگر روابط خاصی برقرار شود نمی‌توانیم در بازار مافیایی این کشور حضور یابیم.

دکتر مهدی غضنفری، رییس سازمان توسعه تجارت و نماینده وزیر بازرگانی در هیات نمایندگان اتاق تهران، نیز در این نشست در واکنش به انتقاد از وضعیت ثبت سفارشات گفت: در حال حاضر ثبت سفارش‌ها در ۲۹ استان به سازمان‌های بازرگانی استان‌ها واگذار شده اما به دلیل حجم بالا فعالیت در تهران این امر هنوز به طور کامل اجرایی نشده است اما در آینده نزدیک و اینترنتی شدن ثبت سفارش، موانع بروکراسی را بر می‌داریم.

در این نشست همچنین مسعود خوانساری، رییس کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق بازرگانی تهران، گزارشی از وضعیت راه‌ها و قوانین مربوط به ترانزیت حمل‌و‌نقل کشور بیان کرد و با بیان اینکه ۱۶هزار کیلومتر از بزرگراه‌های ایران به عنوان مسیرهای بین‌المللی شناخته شده و پتانسیل بالایی برای ترانزیت فراهم کرده است نسبت به تصویب هرچه سریع‌تر قانون امور گمرکی اظهار امیدواری کرد.

گفتنی است در این نشست تنها ۳۴ عضو هیات نمایندگان اتاق از مجموع ۶۰ نماینده حضور داشتند که نیمی از این جمع را نمایندگان وزیر بازرگانی در اتاق تهران تشکیل می‌دادند.