گزارش
ابهام در سرنوشت توافق ارزی دولت و صادرکنندگان
گروه بازرگانی- با وجود انتشار خبرهای گوناگون درباره توافقهای پیدا و پنهان بین صادرکنندگان عمده و مسوولان دولتی برای تعیین نرخ ارز صادراتی قابلعرضه در مرکز مبادلات ارزی و نیز انتشار برخی خبرها مبنی بر تشکیل جلساتی در این روزها، برخی فعالان صادراتی عنوان میکنند که هنوز به جمعبندی نهایی در این زمینه نرسیدهاند. این در شرایطی است که روز گذشته اعلام شد که قرار است از امروز (دوشنبه) با تشکیل نشستی میان دولتیها و صادرکنندگان، توافقات میان این دو گروه، نهایی و اجرایی شود. به گزارش خبرگزاری ایسنا، در حالی که مسوولان دولتی بهخصوص بانک مرکزی و مرکز مبادلات ارزی انتظار دارند صادرکنندگان برای ارائه ارزشان در این مرکز زودتر رضایت دهند اما فعالان حوزه صادرات، همچنان بر مواضع خود مبنی بر تبدیل ارز به رقمهای بالاتر از نرخ مبادلاتی تاکید دارند و عنوان میکنند که هنوز توافقی حاصل نشده است.
در این زمینه رضی میری، رییس کنفدراسیون صادرات درباره تشکیل جلسهای مبنی بر تثبیت نرخ توافقی ارز صادراتی که براساس برخی شنیدهها قرار است امروز (دوشنبه) برگزار شود، اظهار کرد: اگر قرار باشد جلسهای درباره تعیین نرخ ارز توافقی برگزار شود، کنفدراسیون صادرات از آن مطلع میشود که هنوز چنین اتفاقی صورت نگرفته است.
میری همچنین درباره بخشنامه جدید ارزی برای صادرکنندگان مبنی بر اینکه اگر صادرکنندگان ارز خود را در اختیار اتاق مبادلات ارزی قرار ندهند از معافیت مالیاتی برخوردار نمیشوند، گفت: صدور چنین بخشنامهای از نظر قانونی امکانپذیر نیست، زیرا معافیت مالیاتی صادرکنندگان یک قانون است.
رییس کنفدراسیون صادرات در این باره ادامه داد: اگر بخواهند چنین موضوعی را مطرح کنند باید قانون را عوض کنند البته در توافق شش مادهای که با سازمان توسعه تجارت درباره اختصاص ارز صادراتی به واردکنندگان تشکیل شده بود درباره این موضوع بحثی نشده است. وی با تاکید بر اینکه در جلسات توافق شش بندی مطرح نشده بود که اگر صادرکنندهای ارز خود را وارد اتاق نکنند مشمول معافیت مالیاتی صادرات نمیشود، تصریح کرد: قرار شده است که هر صادرکنندهای که خود مایل است، ارز خود را وارد اتاق کند و هیچ اعمال فشاری روی صادرکنندگان در این زمینه نباشد.
قرار ما «توافق» بود، نه «جلسه»
همچنین محمد مهدی راسخ - نایب رییس اتاق تهران - درباره جلسهای که قرار است روز دوشنبه درباره نرخ ارز توافقی تشکیل شود، خاطرنشان کرد: از ابتدا قرار نبوده چنین جلسهای تشکیل شود و توافق ما این بوده است که صادرکنندگان و واردکنندگان خود بر روی نرخ ارز صادراتی به توافق برسند.
انتقاد از اقدامات مغایر قانون
محسن بهرامی ارضاقدس، رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران نیز درباره بخشنامه حذف معافیت مالیاتی صادرکنندگان بیان کرد: صادرکنندگان طبق قانون از پرداخت مالیات معاف هستند و صدور چنین بخشنامهای ملزم به تغییر قانون است. وی ادامه داد: از این رو اگر قرار باشد چنین بخشنامهای صادر شود لازمه آن اصلاح قانون مالیاتی است که هنوز به تصویب نرسیده و در حال حاضر پیشنویس قانون مالیاتی به عنوان لایحهای از سوی دولت در اختیار مجلس قرار گرفته است.
بهرامی با تاکید بر اینکه اگر در این پیش نویس به چنین موردی اشاره شده باشد اتاق و نمایندگان بخش خصوصی با آن به شدت مخالفت میکنند، اظهار کرد: نباید روزبهروز برای صادرکنندگان مشکلی ایجاد شود. اگر قرار باشد ارز صادرکنندگان به اتاق مبادلات ارزی وارد شود نباید با مطرح کردن صدور چنین بخشنامههایی آنان را تحت فشار قرار داد.
رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران ادامه داد: ارز حاصل از صادرات متنوع است و این طور نیست که همه صادرکنندگان در زمان معین ارز خود را به کشور بازگردانند و در شرایطی که نرخ ارز در کشور نوسان دارد نمیتوان یک رقم ثابت را به عنوان مبنای مبادله ارز صادراتی قرار داد. وی با بیان اینکه طرح این موضوعات باعث بی ثباتی در وضعیت صادرکنندگان میشود، گفت: صادرات نیاز به ثبات و آرامش دارد و باید کاملا قابل پیشبینی باشد نه اینکه با مطرح کردن موضوعات اینچنینی مدام آرامش صادرکنندگان را برهم زد.
بهرامی با تاکید بر اینکه منشأ ارز صادرات کاملا متفاوت بوده و قیمت آن نیز باید متفاوت باشد، تصریح کرد: مادامی که به تک نرخی شدن ارز دست نیافتهایم و ارز به عدد مشخصی نرسیده است باید بدانیم که ۱۰ درصد سهم ارز صادرکنندگان از کل درآمدهای ارزی ما نمیتواند تعیین قیمت کند.
رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران در عین حال گفت: دولت باید با تنظیم قیمت ارز در بازار آزاد به دنبال تکنرخی شدن ارز باشد؛ زیرا ارز صادراتی به صورت مویرگی وارد کشور میشود و صادرکنندگان عمدتا ترجیح میدهند به جای ارز، کالا وارد کشور کنند.
ارسال نظر