تامین سریع ارز کالاهای اساسی و تولید

وزیر صنعت و تجارت: تولیدکنندگان ارز مورد نیاز خود را با «ارزآوری» تامین کنند

رییس کمیسیون واردات اتاق ایران: می خواهند ارز مرجع کالاهای اساسی را حذف کنند گروه بازرگانی - به دنبال خروج برخی کالاهای اساسی از چرخه دریافت ارز مرجع طرح شکایاتی از سوی واردکنندگان کالاهای اساسی مبنی بر دشوار شدن انجام مراحل تامین ارز واردات این کالاها از سوی مرکز مبادلات ارزی، گروهی از واردکنندگان کالاهای اساسی در نشستی با رییس کل بانک مرکزی و نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی اصلی تامین بازار این محصولات، خواستار رفع محدودیت‌ها و ادامه روند تخصیص آسان ارز به کالاهای اساسی شدند.

در پاسخ به این شکایات، مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گویند: با تطبیق الگوی تجاری کشور با سبد ارزی که در اختیار بانک مرکزی است، می‌توان استفاده موثری از منابع ارزی کشور در جهت تامین نیازهای تولید و کالاهای اساسی داشت. البته مسوولان، به طور واضح‌تر، از راهکاری برای برطرف شدن مشکلات واردکنندگان خبر می‌دهند.

به گفته آنها، قرار بر این شده که ارز مورد نیاز واردات از مجموعه ارزهای متنوعی که در اختیار بانک مرکزی است، تامین شود. این خبری است که به طور رسمی در نشست واردکنندگان و متولیان تامین ارز واردات مطرح شد.

تولیدکنندگان، خودشان ارزآوری کنند

مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز پیش از این، از دستور ویژه رییس‌جمهور برای تامین ارز مورد نیاز بخش تولید و واردات کشور خبر داده و گفته بود: قرار است در جلسه‌ای با واردکنندگان با رییس کل بانک مرکزی، روند تامین ارز مورد نیاز واردات که از کانال مرکز مبادلات ارزی به کندی صورت می‌گرفت، بررسی شود.

به گفته این عضو کابینه، رییس‌جمهور دستور داده تا نگرانی واردکنندگان برای تامین آسان ارز، برطرف شده و مسیر ویژه‌ای برای تامین ارز از طریق مرکز مبادلات ارزی طراحی شود.

غضنفری در عین حال تاکید کرده بود که تقاضای دولت از تولیدکنندگان این است که در سال آینده، ارزآوری را در دستور کار خود قرار دهند و کمک کنند که تولید اعم از صنعتی، معدنی و کشاورزی بتواند ارز مورد نیاز خود را تامین کند.

جزئیات جلسه

در مجموع، نتایج جلسه مسوولان بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت با واردکنندگان حاکی است که بانک مرکزی نسبت به تامین ارز آسان واردات کالاهای اساسی، وعده داده است.

در این باره، یک مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت با تشریح جزئیات جلسه عصر سه‌شنبه رییس کل بانک مرکزی با واردکنندگان و مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت به خبرگزاری مهر گفت: مقرر شد بانک مرکزی، ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه بخش تولید را هرچه سریع‌تر تامین کند.

این مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت که در جلسه عصر سه‌شنبه گذشته رییس کل بانک مرکزی و وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حل مشکلات پیش روی واردکنندگان در دریافت ارز از مرکز مبادلات ارزی تشکیل شده بود، حضور داشت، افزود: با توجه به دستور رییس‌جمهور مبنی بر تشکیل این جلسه برای حل مسائل ارزی پیش روی واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه بخش تولید، رییس کل بانک مرکزی مسائل و مشکلات را بررسی و قرار بر این شد که تدابیر لازم را برای تامین به موقع ارز از مرکز مبادلات ارزی به کار بندد. او افزود: در واقع این جلسه، یک جلسه هماهنگی میان بانک مرکزی، مرکز مبادلات ارزی کشور و واردکنندگان بود تا با توجه به اینکه برخی واردکنندگان، بر سر دریافت ارز و تخصیص ارز از مرکز مبادلات ارزی مشکلاتی داشتند، بتوانند سریع‌تر به منابع ارزی برای رفع نیازهای کشور دسترسی پیدا کنند.

این مسوول تصریح کرد: قرار بر این شد که رییس کل بانک مرکزی دستورات لازم را در این زمینه صادر کرده و مشکلات را حل و فصل کند. وی اظهار کرد: جلسه عصر سه شنبه به منظور تامین نیاز ارزی واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه بخش تولید برگزار شده بود.

بر اساس این گزارش، در این جلسه، رییس کل بانک مرکزی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، مسوولان مرکز مبادلات ارزی کشور، معاون ارزی بانک مرکزی، مسوولان سازمان توسعه تجارت ایران و برخی از واردکنندگان حضور داشتند.

در این خصوص، معاون کل سازمان توسعه تجارت نیز با اشاره به برگزاری جلسه بین وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کل بانک مرکزی، از تصمیم برای عرضه ارز بیشتر و روان‌تر برای واردات خبر داد.

کیومرث کرمانشاهی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در خصوص جلسه وزیر صنعت و رییس کل بانک مرکزی با واردکنندگان گفت: در این جلسه تاکید شد تا ارز موردنظر کالاهای وارداتی در اتاق مبادلات و همچنین ارز کالاهای اساسی از بانک مرکزی تامین شود و در این خصوص مشکلی وجود نداشته باشد. او افزود: قرار شد تا با تعامل بیشتر، عرضه ارز به واردات روان‌تر صورت گیرد.

معاون سازمان توسعه تجارت تاکید کرد: اتاق مبادله ارزی در دو هفته اخیر، نسبت به قبل در تخصیص ارز بهتر عمل کرده است و با تفاهمی که صورت گرفته است، وضعیت بهتر هم خواهد شد. او ابراز امیدواری کرد که مواد اولیه موردنیاز تولید و همچنین کالاهای اساسی استراتژیک مشکلی در واردات نداشته باشند.

به گفته این مسوول، در ده ماه گذشته، ۴۴ میلیارد دلار واردات داشته‌ایم و وضعیت‌مان مناسب بوده است.

قول بانک مرکزی برای تامین ارز

همچنین محمد حسین برخوردار، رییس مجمع عالی واردات نیز درباره جلسه بهمنی با واردکنندگان در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» گفت: گشایش ال سی ریالی و تامین ارز واردات مواد اولیه تولید درخواست واردکنندگان بود که بهمنی قول رفع نیازها را داد.

برخوردار، با اشاره به اینکه در جلسه مسوولان وزارت صنعت و بانک مرکزی مقرر شد تا تصمیمات مؤثری برای تسریع در امر اختصاص ارز به واردات کالا اتخاذ شود، اظهارکرد: در حال حاضر واردکنندگان و تولیدکنندگان مشکلات متعددی را در حوزه تامین ارز دارند.

وی ضمن بیان این مطلب که در این جلسه واردکنندگان بیشتر تاکید زیادی بر گشایش ال‌سی برای رفع محدودیت‌های تجاری خود داشتند، افزود: در حال حاضر کشور در شرایط تحریم قرار دارد و بانک مرکزی باید برای تسریع در تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان در کشورهای طرف قرارداد اقدامات کارآمدی را در دستور کار خود قرار دهد.

رییس مجمع عالی واردکنندگان اضافه کرد: تامین مواد اولیه در تولید کالاهای مورد نیاز کشور از طریق اختصاص ارز، درخواست واردکنندگان و تولیدکنندگان است که بانک مرکزی قول‌های مثبتی را داده است.

به گفته برخوردار، واردکنندگان در شرایط تحریم در صددند با تامین ارز مورد نیاز، بازار کشورهای طرف قرارداد تجاری را شناسایی و فعالیت‌های موثری برای توسعه اقتصاد کشور به کار گیرند.

کمبود ارز و حذف ارز مرجع

اما این نشست از آنجا برگزار شد که دولت در هفته‌های اخیر، به دنبال برنامه‌های تنظیم بازار ارز، تصمیم‌هایی جدید را در مورد نحوه تامین ارز کالاهای اساسی گرفت؛ چنانچه از ابتدای هفته گذشته، به طور رسمی ثبت سفارش برنج در اولویت سوم انجام می‌شود و به تبع آن واردکنندگان این محصول غذایی باید ارز مورد نیاز خود را از اتاق مبادله‌ای تامین کنند.

فعالان بخش خصوصی نیز از برنامه‌هایی در بدنه دولت خبر دادند که بر اساس آن از این پس به تدریج ارز مرجع برای واردات تمام کالاهای اساسی حذف می‌شود. تا کنون کالاهای گروه یک و دو اولویت ارزی که «اساسی» محسوب می‌شدند، از ارز مرجع با نرخ ۱۲۲۶ تومانی برای دلار برخوردار بودند، اما خبرها حاکی است که به تدریج قرار است، دلار ۱۲۲۶ تومانی از چرخه واردات کالاها، حذف و پایین‌ترین نرخ ارز در مرکز مبادله ارزی برای واردات کالاهای اساسی تعیین شود. به گفته فعالان بخش خصوصی، دلیل اصلی حذف ارز مرجع کالاهای اساسی کمبود منابع ارزی در کشور است؛ آن‌طور که از خبرها حاکی است، پس از برنج، کالاهایی مثل روغن نباتی و گوشت نیز در صف دریافت ارز با نرخ مبادله‌ای به جای ارز مرجع هستند.

در این باره، مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران نیز با انتقاد جدی از نحوه برگزاری جلسه دولت با واردکنندگان به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» گفت: اگر قرار بود در این جلسه، فعالان رسمی بخش خصوصی و واردکنندگان رسمی حضور داشتند، باید از کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران نیز برای حضور در این جلسه دعوت می شد، اما این امر صورت نگرفت و کسی به نمایندگی از اتاق بازرگانی در این نشست حضور نداشت.این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران سپس گفت: اساسا برنامه دولت، حذف تدریجی ارز مرجع از کالاهای اساسی است که در گام اول نیز، اقلامی چون برنج، روغن و گوشت در دستور کار قرار گرفته‌اند. او معتقد است که دولت به تدریج به سمت حذف ارز مرجع از کالاهای اساسی پیش می‌رود، اما تنها کالایی که ممکن است همچنان ارز مرجع بگیرد و مشکلی برایش پیش نیاید، گندم است، زیرا دولت اساسا نمی‌تواند نیاز همه نانوایی‌ها را با ارز مبادله‌ای تامین کند.

واکنش دولت: به تقاضای واردکنندگان پاسخ داده می‌شود

البته در پاسخ به این انتقادات، یک مقام مسوول با تشریح جزئیات بیشتر از جلسه ویژه عصر سه‌شنبه واردکنندگان با رییس کل بانک مرکزی به خبرگزاری مهر گفت: هفته آینده با ورود مقدار مناسبی یورو و یوآن چین به مرکز مبادلات ارزی، تقاضای تمام واردکنندگان در نوبت انتظار دریافت ارز از این مرکز پاسخ داده خواهد شد. به گفته او، به دستور رییس کل بانک مرکزی، هفته آینده مقدار مناسب و زیادی از یورو و یوآن چین در مرکز مبادلات ارزی تزریق خواهد شد تا این مرکز بتواند به تقاضای تمام واردکنندگانی که در نوبت انتظار دریافت ارز هستند، پاسخ دهد.