مدیرکل توسعه صادرات و خدمات سازمان توسعه تجارت از ایجاد تغییرات در روند انتخاب صادرکنندگان نمونه درسال ۸۸ با هدف ‌توجه بیشتر به حوزه صادرات غیرنفتی خبر داد. «مهرداد جلالی‌پور» به ایرنا، گفت: توجه ویژه به برخی محصولات صادراتی،‌ کیفیت و وزن کالای صادراتی در برخی زیرشاخه‌ها، ‌بهره‌گیری از نام و نشان تجاری در دو بخش داخلی و خارجی ‌و ‌تولید تحت لیسانس از جمله تحولات ایجاد شده در روند انتخاب صادرکننده نمونه سال جاری است. وی همچنین گفت: در سال جاری تلاش بر آن است تا عمده صادرکنندگان نمونه از میان بخش خصوصی انتخاب شوند، برهمین اساس اشخاص یا واحدهایی که حداقل دو سال صادرات داشته باشند، می‌توانند در گروه داوطلبان قرار گیرند. مدیرکل توسعه صادرات و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران همچنین از تمدید مدت زمان ثبت‌نام داوطلبان انتخاب صادرکننده نمونه تا ۳۱ خردادماه خبر داد. پیشتر ۲۲ خرداد ماه مهلت ثبت‌نام متقاضیان اعلام شده بود. وی تصریح کرد: ‌داوطلبان شرکت در دوره انتخاب صادرکننده نمونه سال ۸۸ ابتدا باید ثبت‌نام الکترونیکی کنند و در صورت پذیرش مراحل بعدی ثبت‌نام آنها صورت می‌گیرد. جلالی‌پور گفت:‌ تاکنون ۳۲۳ نفر به عنوان داوطلب این دوره ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد ۸۰ نفر به دلیل عدم احراز حداقل شرایط پذیرش اولیه نشده اند و از مابقی تنها ۷۳ نفر تایید شدند.

شرایط ثبت‌نام

وی عضویت در بانک اطلاعاتی صادرکنندگان، ‌رشد ۱۵‌درصدی صادرات برای منتخبین دوره‌های قبل، کسب حداقل امتیاز مورد نظر، ‌ارائه گزارش از سوی شرکت‌ها مبنی بر عدم ایفای تعهدات یا خلف وعده از طریق سیستم‌های مختلف کشور مانند شبکه بانکی، گمرک،‌ استاندارد و غیره را از جمله شرایط شرکت در دوره انتخاب صادرکننده نمونه امسال دانست.

۶۵ گروه و زیرگروه صادراتی

جلالی‌پور در ادامه با اشاره به ایجاد تحولات جدید برای انتخاب صادرکنندگان نمونه در سال جاری گفت:‌ شرکت‌کنندگان در ۶۵ گروه و زیرگروه تقسیم شده‌اند. وی گفت:‌ کشاورزی، صنایع غذایی، صنایع دستی و فرش، مواد معدنی و صنایع معدنی، لوازم خانگی، دارو و تجهیزات پزشکی، مواد شیمیایی پتروشیمی و نفتی، ‌خودرو و قطعات یدکی، ‌نساجی و پوشاک، ‌فلزات،‌ برق و الکترونیک، ‌تجهیزات ماشین‌آلات، ‌بازرگانی عمومی، ‌شرکت‌های بزرگ صادراتی و حوزه خدمات از جمله گروه‌های صادراتی هستند. به گفته این مقام مسوول، ‌در هر کدام از زیرگروه‌ها، حداقل ارزش صادرات باید براساس نوع محصول صادراتی باشد.

تعدیل رقم صادراتی

مدیرکل توسعه صادرات و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران، همچنین گفت‌: در برخی گروه‌های کالایی که چگونگی صادرات یا رقم آن کوچک‌تر است، ‌میزان مبنای صادرات تعدیل یافته و به عنوان مثال در گیاهان دارویی و صنعتی، حداقل صادرات سالانه ‌۵۰۰‌هزار دلار ملاک می‌باشد. وی درعین حال گفت: شرکت‌های صادراتی دولتی یا شبه دولتی که قصد شرکت در این دوره را دارند،‌ باید رقم صادراتی آنها بیش از ۱۰۰‌‌میلیون دلار باشد و این شرکت‌ها با یکدیگر مقایسه شوند. جلالی‌پور ادامه داد: در برخی گروه‌های کالایی مانند گردشگری (ورودحداقل‌هزار نفر به کشور) ‌و «‌آی.تی»‌ (حداقل یک‌‌میلیون دلار صادرات)‌ ملاک ارزیابی برای انتخاب متفاوت است.

توجه خاص به برخی گروه‌ها

جلالی‌پور از توجه خاص به برخی محصولات صادراتی در روند انتخاب صادرکننده نمونه سال جاری خبر داد و گفت: خشکبار و کشمش، زعفران در بسته‌بندی مصرف‌کننده‌،‌ مبلمان،‌ چسب و رنگ و رزین یا گروه ماشین آلات واردات، ‌راهسازی و کشاورزی، سرب و روی، ‌مس و آلومینیوم، ‌لوستر و چراغ‌های روشنایی ‌از جمله این محصولات است. وی در عین حال این موضوع را یادآور شد: معیارهای کلی انتخاب صادرکننده نمونه به شش گروه کشاورزی، صنعت و معدن، بازرگانی، گردشگری، فناوری اطلاعات و خدمات صنعتی و مهندسی تقسیم می‌شوند. جلالی‌پور تصریح کرد: برای انتخاب صادرکننده نمونه در بخش خدمات فنی و مهندسی نیز به حجم صدور مصالح و تجهیزات یا نیروی انسانی در حال اعزام توجه ویژه شده است. وی افزود:‌ ملاک‌های انتخاب صادرکننده نمونه در بخش «آی.تی» مواردی همچون فناوری اطلاعات، ‌ثبت نرم افزار در داخل و خارج، ‌ارائه سی.دی و... خدمات آن‌لاین،‌ گواهی حسن انجام کار و تنوع محصولات است. جلالی‌پور این موضوع را نیز گفت:‌ فعال نبودن وب سایت جزو تنها معیارهایی است که رقم امتیازات را کاهش می‌دهد.