آغاز تجارت با لیر و ریال

گروه بازرگانی- بازرگانان ترکیه‌ای دیروز به اتاق تهران رفتند تا در وضعیت بحران مالی جهانی دریچه‌های تازه‌ای به تجارت با کشورمان بگشایند.

روند مذاکرات و گفت‌وگوها با فعالان اقتصادی ترک از اواخر سال گذشته شدت بیشتری گرفته و تاکنون چندین هیات از ترکیه میهمان اتاق بازرگانی تهران بوده‌اند. دیروز یحیی آل اسحاق در دیدار با بازرگانان ترکیه‌ای ازاجرایی شدن سیاست حذف دلار و استفاده از لیر و ریال در مبادلات تجاری میان دو کشور ایران و ترکیه خبر داد.

رییس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به گسترش روز افزون مبادلات تجاری بین ایران و ترکیه، گفت: اتاق تهران اتاقی عملیاتی و پیگیر هر گونه مذاکره به دنبال انجام کار عملی است.

وی همچنین به انتقاد از برخی محدودیت‌های ایجاد شده از طرف دولت ترکیه برای صادرات ایران پرداخت و گفت: در حال حاضر دولت ترکیه میزان صادرات را محدود به حجم خاصی می‌کند و دست صادرکنندگان ایرانی را می‌بندد.

وی همچنین به تجار ایرانی و ترک خبر داد که بانک ملت ایران با هماهنگی‌هایی که با بانک مرکزی ترکیه انجام داده است زمینه انجام مبادلات با استفاده از لیر و ریال را به جای دلار فراهم کرده است.

آل اسحاق از طرف وزارت بازرگانی اعلام کرد که به ۳ نفر اولی که برای گشایش اعتبار جهت استفاده از لیر و ریال در معاملات ایران و ترکیه اقدام کنند جوایز و مشوق‌هایی از سوی دولت تخصیص خواهد یافت.

بازنگری در تعرفه‌های گمرکی ترکیه

رییس هیات اتاق بازرگانی استانبول در دیدار این هیات با اعضای اتاق بازرگانی تهران با اعلام خبر بازنگری در تعرفه‌های گمرکی ترکیه عنوان کرد که هیچ مشکلی با ایران نداریم.

نحمت دبلی اغلو گفت: امروز ایران به ترکیه باید این گونه نگاه کند که این کشور مهم‌ترین دری است که می‌تواند به اروپا باز شود و از سوی دیگر همچنین ایران برای کشور ترکیه دری است که به طرف شرق باز می‌شود. وی با اشاره به مشکل کپی از کالاهای ترک در ایران گفت: مساله‌ کپی کالاهای ترک باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، کالاهایی هستند که هر چند با مارک ترکیه در ایران به فروش می‌رسد، اما آن کالاها جنس ترکیه نیستند. به گفته وی، اتاق بازرگانی استانبول با ۱۲۷ سال قدمت ۵۷‌درصد امور تجاری کشور ترکیه را انجام می‌دهد، این اتاق ۴۰۰‌هزار عضو فعال با یک هویت بین‌المللی دارد. علاوه‌بر این دانشگاهی با پنج هزار دانشجو وابسته به آن است، همچنین اولین و تنها اتاق بازرگانی است که تشکیلات صنایع جانبی (بورس) هم دارد.

ارزش مبادلات غیر نفتی ایران و ترکیه در سال گذشته به حدود سه‌میلیارد دلار رسید. ایران ۲‌میلیارد دلار کالای مصرفی مثل پوشاک از ترکیه وارد و در مقابل ۸۰۰‌میلیون دلار کالا به این کشور صادر کرد. صادرات نفت و گاز و محصولات نفتی به ترکیه هم حدود ۸‌میلیارد دلار بود. گفته می‌شود، میزان صادرات ترکیه به اروپا طی شش ماه نخست سال‌جاری ۳۰‌درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.