دنیای اقتصاد - وزیر بازرگانی دیروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه برخی انتقادها از وضعیت بازرگانی کشور پشتوانه علمی ندارد، منتقدان را به مناظره فرا خواند. وی با اعلام اینکه عده‌ای می‌خواهند با بستن مرزها توسعه ایجاد کنند، این سوال را مطرح کرد که چرا باید به ۲۰سال قبل برگردیم و به توزیع یخچال در مساجد و تلویزیون با حواله دولتی اقدام کنیم. خبرگزاری رسمی دولت، سخنان وی را نوعی واکنش به اظهارات کاندیداها توصیف کرد. نمایه

وزیر بازرگانی‌:

بستن فضای رقابت، عقب‌گرد است

گروه بازرگانی- صبح دیروز، وزیر بازرگانی خبرنگاران را به ساختمان اصلی وزارتخانه‌اش فراخواند تا در آخرین ماه دولت نهم به دفاع از عملکرد چهارساله‌اش بپردازد. میرکاظمی ‌در پاسخ انتقادات صریح کارشناسان و منتقدان دولت نهم که سیاست‌های وارداتی‌ این دولت را بعضا ویرانگر و عامل تعطیلی ده‌ها کارخانه ارزیابی کرده‌اند‌، به آمار رسمی ‌گمرک ‌اشاره می‌کند و بر‌این موضوع پای می‌فشارد که به‌رغم تمامی‌تحریم‌ها و کمبودهای اقتصادی، علاوه بر تحقق تمامی ‌اهداف برنامه چهارم، رشدهای خوبی در صادرات صورت گرفته است، درحالی که اهداف برنامه‌های اول، دوم و سوم توسعه اگرچه بسیار‌ اندک بوده، اما محقق نشده است.

وی منتقدان سیاست‌های تجاری دولت نهم را به مناظره فرا خواند و گفت: آمادگی دارم که در حوزه تجارت با افرادی که دولت نهم را به واردات بی‌رویه متهم می‌کنند، مناظره کنم.

این مقام مسوول در خصوص توسعه فضای رقابتی در کشور اظهار داشت: در سیاست کلی اصل ۴۴ و برنامه توسعه‌ای کشور به توسعه فضای رقابتی تاکید شده، اما عده‌ای گمان می‌کنند که بستن فضای رقابتی به نفع‌ایران است و این در حالی است که با‌این فکر به عقب برمی‌گردیم.

وزیر بازرگانی با ‌اشاره به ضرورت و اهمیت توسعه فضای رقابتی در کشور گفت: بسیاری از کشورهای توسعه یافته تمامی‌موفقیت خود در عرصه صادرات و حضور در بازارهای بین‌المللی را مرهون فضای رقابتی داخل کشورشان هستند.

تجارت را حواله‌ای نکنید

میرکاظمی ‌با بیان ‌این مطلب که رشد بهره‌وری و‌ایجاد فرصت و سهم برابر برای فعالان اقتصادی و تجاری از مزایای توسعه فضای رقابتی است،‌ افزود: توسعه فضای رقابتی در تمامی‌عرصه‌ها برای فعالان، فرصت‌های برابری را ‌ایجاد می‌کند تا جایی که هر فرد به‌اندازه پول خود نفع می‌برد.

وزیر بازرگانی در‌این نشست با بیان‌این مطلب که نگاه به اقتصاد در دهه‌های قبل انحصاری بوده است، ‌تاکید کرد: نگاه انحصاری و تجارت حواله‌ای را که در دو دهه اخیر بر اقتصاد حاکم بوده است مجددا رایج نکنید. وی گفت:امروز شاهد ترویج برخی از نظرات اقتصادی هستیم که به دنبال توزیع یخچال در مساجد هستند.

میرکاظمی ‌افزود: ما نمی‌خواهیم در عرصه اقتصادی به گذشته برگردیم و به طور قطع افرادی که دارای چنین نگرش‌هایی هستند از پشتوانه فکری قوی برخوردار نیستند.

وزیر بازرگانی اعلام کرد: ما برای ترسیم سیاست‌هایمان و تنویر افکار کاملا آماده‌ایم و می‌توانیم با گروه‌هایی که فکر می‌کنند باید اقتصاد را بست و حواله‌ای کرد، وارد بحث شویم. این مقام مسوول با اعلام آمادگی برای مباحثه و تنویر افکار کسانی که چنین می‌اندیشند،‌ تصریح کرد: افرادی که از رشد صادرات ابراز نگرانی می‌کنند به طور قطع به دنبال‌ایجاد انحصار برای خود هستند. به گفته وی، در دنیای کنونی نمی‌توان دور‌ایران خط کشی کرده و مانع توسعه روابط شد.

وی افزود: اتخاذ ‌این نگاه که‌ایران در همه زمینه‌ها خودکفا شود، منطقی و اقتصادی نیست و ما باید به دنبال‌ایجاد ارزش افزوده و مزیت نسبی‌باشیم.

به گفته وزیر بازرگانی، میزان صادرات غیرنفتی دولت نهم با احتساب میعانات گازی ۷۱‌میلیارد و ۹۰۰میلیون دلار و بدون احتساب آن ۵۷‌میلیارد و ۵۳۱میلیون دلار بوده است.

میرکاظمی ‌ادامه داد: هیچ کشوری در دنیا صادرات یا واردات را به صورت یک طرفه رشد نداده است، بلکه رشد صادرات و واردات به هم پیوسته و مرتبط بوده است؛ ‌این در حالی است که نسبت صادرات به واردات به لحاظ ارزشی در برنامه چهارم بدون احتساب میعانات گازی به ۳۱‌درصد و با احتساب آن به ۳۹‌درصد رسیده است.

وی تصریح کرد: در سال ۲۰۰۷‌ ایران با ارتقای رتبه جزو ۲۳ کشور اول دنیا در زمینه صادرات بوده‌؛ ‌این درحالی است که‌این رتبه در میان کشورهای در حال توسعه به ۲۰ رسیده است.

وزیر بازرگانی با انتقاد از انتقادات مطرح شده در زمینه واردات مرکبات گفت: جمع صادرات سیب و مرکبات در ۴ سال اخیر ۴۹۶میلیون دلار به لحاظ ارزشی و ۱۷۱‌هزار تن به لحاظ تناژ بوده؛ در حالی که کل واردات‌این محصولات به کشور ۵۵۱‌هزار تن به ارزش ۲۲۰میلیون دلار بوده است.

وی در خصوص واردات برنج نیز گفت: تولید برنج در‌ایران سالانه ۲میلیون تا ۲میلیون و ۲۰۰‌هزار تن است که در مقابل مصرف ۳میلیون و ۲۰۰‌هزار تن است،‌این درحالی است که واردات‌این محصول در سال ۷۱ معادل یک‌میلیون و ۱۵۹‌هزار تن، در سال ۷۳ معادل یک‌میلیون و ۱۴۶‌هزار تن، در سال ۷۷ معادل یک‌میلیون و ۱۵۰‌هزار تن، در سال ۸۱ معادل یک‌میلیون و ۳۷‌هزارتن، در سال ۸۳ معادل یک‌میلیون و ۱۳۳‌هزار تن، در سال ۸۵ معادل یک‌میلیون و ۲۲۰‌هزار تن و در سال ۸۶ معادل یک‌میلیون و ۶۷‌هزار تن و سال ۸۷ معادل یک‌میلیون و ۱۰۰‌هزار تن بوده است، همچنین دولت برای ذخیره سازی استراتژیک ۲۰۰‌هزار تن واردات داشته است.

وی با طرح‌این سوال که آیا ‌ایران باید در تمام زمینه‌ها خودکفا باشد، خطاب به منتقدان گفت: واردات برنج در سال‌های گذشته اتفاق مهمی‌نبوده است که دولت را به آن محکوم می‌کنند؛ چراکه از ابتدای سال ۶۰ واردات‌این محصول به کشور صورت می‌پذیرفته است. میرکاظمی‌ گفت: دولت کار واردات برنج را به بخش خصوصی سپرده و از تجارت برنج خارج شده است.‌این درحالی است که امروز افزایش قیمت برنج بالاتر از نرخ تورم است.

وزیر بازرگانی همچنین با‌اشاره به ضرورت‌های الحاق‌ایران به سازمان تجارت جهانی گفت: ۱۵۳ کشور عضو سازمان جهانی تجارت هستند و ۵/۹۸‌درصد از تجارت جهان را در اختیار دارند، ‌این درحالی است که تعرفه‌های پایینی در مبادلات تجاری میان کشورها حاکم است، بنابراین‌ایران تا چه زمانی می‌خواهد از‌این سیستم فرار کند؟

به گفته میرکاظمی، ‌ایران هنوز هیچ توافقنامه بین‌المللی را امضا و اجرا نکرده است و تنها در اکوتا که آن هم البته در حال فراهم سازی مقدمات است، حضور دارد.