درخواست اصناف قابل‌قبول نیست

توافق، بر اساس مالیات پرداختی سال گذشته معنا ندارد

رییس سازمان امور مالیاتی کشور از عدم تفاهم با اصناف در صورت اصرار آنها بر افزایش نیافتن مالیات امسال خبر داد. علی‌اکبر عرب‌مازار در گفت‌وگو با «ایسنا» تاکید کرد: اصناف هم مثل تمام مودیان باید مالیات خود را بپردازند؛ آنچه ما انجام می‌دهیم توافق است و از نامش مشخص است که باید دوطرفه باشد.

عرب‌مازار ادامه داد: اگر آنها بخواهند توافق نکنند، ما هم می‌توانیم توافق نکنیم و این حق سازمان مالیاتی است؛ البته ما علاقه‌مندیم و پیگیریم که این کار انجام شود؛ اما آنها هم می‌توانند تصمیم خود را بگیرند.

وی درباره این خواست اصناف که مالیات عملکرد ۸۷ مثل مالیات عملکرد ۸۶ باشد، تصریح کرد: اگر در قانون بودجه پیش‌بینی شده است که درآمدهای مالیاتی تا ۳۵‌درصد افزایش پیدا کند، شامل مشاغل هم است؛ بنابراین توافق، بر اساس مالیات پرداختی سال گذشته معنا ندارد. پس این افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه چگونه باید تحقق پیدا کند؟ سازمان مالیاتی با چه استدلالی می‌تواند این کار را انجام بدهد؟ ما امضا پای کاری نمی‌دهیم که خلاف قانون است.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: امسال مالیات باید ۵۰‌درصد از بودجه جاری کشور را تامین کند. ما به کدام فعال اقتصادی گفته‌ایم که مالیات امسالش مثل پارسال باشد که به اصناف بگوییم؟

عرب‌مازار گفت: رکود اثبات می‌خواهد و اگر می‌خواهند توافقی کار کنند، بیایند مدارک و اسناد نشان بدهند که فلان صنف امسال رکود داشته است. در کشور حدود ۷۶۰۰ اتحادیه وجود دارد و نمی‌توان گفت که همه سود نکرده‌اند، همه ضرر کرده‌اند. علاوه‌بر این در توافقات هم بندهایی وجود دارد که اگر در یک صنف گروه‌هایی ضرر کرده‌اند برای آنها شرایطی در نظر گرفته شود.

او ادامه داد: به هر حال چندین میلیون کارمند دولت حقوق و مزایای خود را کجا مصرف کرده‌اند؟ آمار فروش بازار شب عید موجود است. ما آمادگی بررسی‌های خرد و جزئی داریم. ما هم اطلاعاتی داریم و از مراجعی مثل گمرک و وزارت اقتصاد هم استعلام می‌کنیم.

وی گفت: هیچ ماخذ قانونی وجود ندارد که ما بتوانیم مالیات را کمتر از سال گذشته بگیریم؛ در واقع اگر ما مثل سال گذشته بگیریم؛ یعنی با ۲۰‌درصد تورم، کمتر از سال گذشته گرفته‌ایم پس اگر ادله‌ای دارند که منطقی باشد، گوش می‌کنیم و کمک می‌کنیم.

عرب مازار گفت: به آنها گفته‌ایم که اگر ادعایی درباره فعالیت نکردن بخشی از اصناف دارید ادله خود را به صورت مستدل اعلام کنید تا حداقل سازمان امور مالیاتی بتواند این ادله را به ارگان‌های نظارتی ارائه کند، با حرف نمی‌توان گفت بازار راکد بوده است. باید حساب و استدلال و منطق باشد و ما در خدمت تمام نمایندگان اصناف هستیم که سیاست توافق را جلو ببریم.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور افزود: اما موضوعی که الان شورای اصناف دنبال می‌کند و فکر می‌کنم که قابل‌جمع کردن نیست و ممکن است به تفاهمی نرسیم، این است که تمام اصناف سراسر کشور مثل سال قبل مالیات بدهند. با شرایط فعلی و با قانون موجود امکان چنین امری برای ما وجود ندارد.

عرب‌مازار گفت: حوزه‌های مالیاتی ما آماده هستند و این حق انتخاب با اصناف است که چه کاری انجام دهند، توافق کنند یا اظهارنامه بدهند که مورد بررسی قرار بگیرد. همان طور که در سال‌های گذشته که توافق می‌کردیم و در حدود ۴۵‌درصد از مودیان وارد توافق نمی‌شدند و خواستار بررسی اظهارنامه می‌شدند امسال ممکن است این تعداد بیشتر شود.

به گفته عرب‌مازار، بر اساس تجربه‌ سال‌های گذشته، امسال ما حق انتخاب و پیشنهادهای مختلفی به اصناف داده‌ایم؛ چون انتقادی در سال‌های قبل به ما می‌شد که چرا در تهران تصمیم‌گیری می‌شود و اصناف شهرستانی مجبور به تبعیت از تهرانی‌ها هستند.

عرب‌مازار تصریح کرد: ما در سال‌های قبل به این نتیجه رسیده بودیم که افزایش درصدها در تمام کشور یکسان باشد؛ البته بر این اساس هم فشاری به شهرستانی‌ها وارد نمی‌شد؛ چون در استان‌های مختلف میانگین پرداخت‌های مالیاتی متفاوت است و بر اساس جدول افزایش‌ها، آن استان‌هایی که مالیات کمتری پرداخت می‌کردند از افزایش‌درصدهای کمتری استفاده می‌کردند؛ مثلا افزایش ۱۲ تا ۲۲‌درصدی در استان‌های ضعیف حداکثر به افزایش ۱۶‌درصدی می‌رسید.

او گفت: امسال پیشنهاد کرده‌ایم طیف افزایش‌درصدها متفاوت باشد تا شهرستان‌های ضعیف‌تر بتوانند از ‌درصدهای پایین‌تر استفاده کنند. پیش از این اصناف سراسر کشور از سازمان امور مالیاتی خواسته بودند که با توجه به بحران اقتصادی مالیات عملکرد آنها در سال ۸۷ همانند سال ۸۶ باشد.