DNA پرتقال‌ها بررسی می‌شود

معاون وزیر بازرگانی می‌گوید پرتقال‌های توزیع شده در تهران، همدان و اصفهان در سرزمین چین تولید و با آرم جعلی شرکت‌های اسرائیلی در برخی مناطق توزیع شده است. به گفته کیومرث جلیلیان، مدیرعامل سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، اصل پرتقال‌های توزیع شده از کشور چین توسط یکی از واردکنندگان و صادرکنندگان مشهور کشور وارد شده و تمام مراحل قانونی و مدارک قرنطینه و گمرکی را رعایت کرده، مورد بازبینی ماموران گمرک و سازمان حفظ نباتات و قرنطینه قرار گرفته و هیچ‌گونه مشکل قانونی نداشته است. معاون وزیر بازرگانی افزود:‌ از بین ۵‌هزار تن پرتقال وارد شده از کشورهای مختلف مانند چین، مصر و آفریقای جنوبی حدود ۸۰ کارتن دارای میوه‌های مارک‌دار تقلبی با آرم یک شرکت صهیونیستی یافا بوده است که خوشبختانه جعل‌کنندگان این مارک‌ها آنقدر ناشی بودند که حتی رنگ اصلی آرم شرکت یاد شده را رعایت نکرده و با بی‌سلیقگی کامل رنگ مشکی در آرم مشاهده می‌شود، در حالی که رنگ اصلی آن آرم آبی است.

وی افزود: با بررسی مدارک گمرک و قرنطینه مشخص شد که به هیچ وجه واردات پرتقال با مارک شرکت‌های صهیونیستی ثبت و سفارش نشده و از طریق قانونی وارد نشده و در سیستم ثبت سفارش گزینه‌ای به نام کالاهای صهیونیستی به طور خودکار ثبت نمی‌شود. جلیلیان تشریح کرد:‌ فرد وارد‌کننده حدود ۵‌هزار تن پرتقال از چین، مصر و آفریقای جنوبی وارد کرده و بیش از این رقم نیز صادرات میوه انجام داده و یکی از بازرگانان نام‌دار صادرات و واردات میوه به شمار می‌‌رود.

معاون وزیر بازرگانی افزود: گمرک به دقت همه مستندات کالا را با واقعیت تطابق داده است حتی با توجه به حساسیت مرکبات این کالا از لاین قرمز گمرک با حساسیت و بررسی بیشتر وارد شده است.

وی افزود: برای اطمینان خاطر نمونه‌ای از پرتقال‌‌های یاد شده به یکی از آزمایشگاه‌های فنی داده شده تا در مورد DNA آن اظهارنظر شود. رییس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان افزود: سازمان حفظ نباتات نیز مباحث حفظ قرنطینه را بررسی می‌کند که هیچ کدام از کارشناسان این سازمان هنگام بررسی مارک‌های یاد شده را ندیدند و پرتقال با برند «پریما» محصول کشور چین وارد شده است. جلیلیان تصریح کرد: برای ما قریب به یقین است که برچسب‌های فوق در مراحل بعدی توزیع در بخش معدودی از میوه‌ها الصاق شده و به محض دریافت گزارش مردمی ‌نسبت به جمع‌آوری پرتقال‌های یاد شده اقدام کردیم. معاون وزیر بازرگانی تصریح کرد: همکاران ما تمام سردخانه‌های موجود که پرتقال در آن نگهداری می‌شد را بررسی کرده و در هیچ سردخانه‌ای یک عدد پرتقال با آرم یاد شده ندیدند. جلیلیان بیان داشت: شرکت صادرکننده چینی نیز به طور رسمی‌ اعلام کرده است، پرتقال‌های ارسالی به ایران در کشور چین تولید شده و هیچ‌گونه ارتباطی با شرکت‌های صهیونیستی نداشته و به تعهدات خود در قبال مشتری پایبند است.

همچنین محمدرضا نادری معاون امور گمرک ایران گفت: بر اساس ماده ۹ آیین‌نامه اجرایی قانون واردات و صادرات هرگونه معامله با رژیم صهیونیستی ممنوع است و لذا امکان صدور مجوز‌ترخیص و واردات توسط دستگاه‌های اجرایی طبق این قانون وجود ندارد. وی افزود:‌ قبل از واردات باید مجوز سازمان حفظ نباتات برای ورود محصول ذکر شود و هنگام واردات نیز از نظر شرایط قرنطینه‌ای توسط کارشناسان این سازمان هم مدارک و هم کالا با شرایط قرنطینه‌ تطابق داشته باشد. معاون امور گمرک گفت:‌ بارنامه این محموله از شرکت شکوای چین به مقصد بندرعباس صادر شده و این اظهارنامه توسط سازمان حفظ نباتات و گمرک مورد بازرسی قرار گرفته و پرتقال‌ها در کارتن‌های ۱۵ کیلوگرمی‌با برند پریما توسط ماموران ارزیابی و تایید شده است. نادری افزود: در سه ماه آخر سال گذشته ۳۹‌هزار و ۱۲۱ تن و در فروردین امسال ۲۷‌هزار تن پرتقال از چین،‌ ترکیه و مصر وارد کشور شده است که این محموله خاص با تمامی‌ اسناد گمرک‌ ترخیص شده و مشخصات آن هم‌اکنون موجود است.

وی افزود: در این مورد خاص ۳۲۰۰ کارتن ۱۵ کیلویی به وزن حدود ۴۸ تن پرتقال وارد شده که در مقابل ۴۱‌هزار تن مرکبات نیز در سال گذشته از کشور صادر شده است.

همایون دارابی، رییس سازمان حفظ نباتات نیز در این جلسه گفت:‌ محموله‌ای که تعدادی لیبل بر روی میوه و نه کارتن آن با آرم جعلی یک شرکت صهیونیستی توزیع شده حجم آن ۴۸ تن بوده که در حدود ۸۰ کارتن تعدادی از پرتقال‌ها آرم جعلی یک شرکت رژیم صهیونیستی نصب شده است.

دارابی افزود: محصولاتی وارد می‌شود که دارای گواهی بهداشت نباتی بوده است. تمام علائم نشان می‌دهد که پرتقال‌ها چینی بوده، اما با این وجود در یک مرکز تحقیقات کشور نمونه‌هایی از آن برای آزمایش ارسال شده و بزودی نتیجه آن اعلام می‌شود.

جلیلیان در پایان اظهار داشت: پرتقال‌های مشکوک در برخی از میدان میوه و‌تره‌بار تهران که در اجاره‌ بخش خصوصی است توزیع شده و احتمالا در مسیر بین انبار و سردخانه تا میدان لیبل‌های جعلی نصب شده است.