فراسو - نمایندگان بخش خصوصی آنکارا و تهران خواستار شدند
تاسیس شعب بانکهای ترکیهای در ایران
فعالان بخش خصوصی آنکارا به ریاست «نورالدین اوزدبیر» رییس اتاق صنایع آنکارا در اتاق بازرگانی وصنایع و معادن تهران، رودرروی فعالان بخش خصوصی ایران قرار گرفتند و به بحث و گفتوگو پرداختند. به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در ابتدای این دیدار یحیی آل اسحاق رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران دو کشور ایران و ترکیه را شرکای تجاری خوبی برای هم توصیف کرد. آل اسحاق در سخنان خود به شرکت فعال هیاتهای تجاری ایران در نمایشگاهها و سمینارهای اقتصادی ترکیه اشاره کرد و این امر را نشانه علاقه برای توسعه روابط دو کشور دانست.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران گفت: بحران جهانی تاثیر خودش را روی ایران و ترکیه هم گذاشته است گرچه این دو کشور هیچ نقشی در ایجاد این بحران نداشتهاند. این رکود از بخش مالی به بخش بازرگانی و تجاری سرایت کرده و فعالیتهای تجاری بینالمللی را تحت شعاع خود قرار داده است.
وی همچنین برای توسعه روابط اقتصادی دو طرف بر استفاده از پول ملی دو کشور یعنی ریال و لیر تاکید و اعلام کرد: این موضوع مورد تایید و پذیرش بانک مرکزی دو کشور نیز هست.
آل اسحاق فهرست کردن کالاهایی که مکمل یکدیگر هستند و تولید این کالاها در دو کشور را قدم بعدی برای توسعه روابط دانست. وی گفت: برای رسیدن به این هدف باید سرمایهگذاران بخش خصوصی را به سمت تولید این کالاها سوق دهیم. برای مثال صنایع دو کشور ترکیه و ایران به راحتی میتوانند با یکدیگر هماهنگ شوند و بازار منطقه را در دست بگیرند.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، همچنین ارتقای روابط بانکی دو طرف را لازمه و پشتوانه سایر روابط اقتصادی دو کشور خواند و اعلام کرد: با توجه به اطلاعاتی که دارد بانکهای مرکزی دو طرف با افتتاح شعبه توسط بانکهای ایرانی در ترکیه و بانکهای ترک در ایران موافقت کردهاند.
وی همچنین به دیدارهایش با وزرای بازرگانی دو کشور اشاره کرد و گفت: در مورد کاهش تعرفههای واردات و صادرات بین دو کشور با هر دو وزیر گفتوگو کرده است.
رییس اتاق صنایع آنکارا نیز که سرپرستی این گروه از فعالان اقتصادی ترکیه را بر عهده داشت در سخنان خویش به پیشینه غنی تاریخی دو کشور ایران و ترکیه اشاره کرد و خواستار دو برابر شدن رقم مبادلات فعلی دو کشور شد.
نورالدین اوزدبیر گفت: «هماکنون رقم مبادلات دو کشور به ۱۰میلیارد دلار میرسد که ۸میلیارد دلار آن مربوط به صادرات نفت و گاز ایران به ترکیه و ۲میلیارد دلار آن نیز رقم صادرات قطعات از ترکیه به ایران است.»
اوزدبیر با حمایت از طرح آل اسحاق مبنی بر استفاده از پول ملی دو کشور در مراودات تجاری اعلام کرد که قرار دادن دلار به عنوان پشتوانه مبادلات بینالمللی اقدام یکجانبه آمریکا بوده و هنوز هم از مهمترین بحثهای موجود میان اقتصاددانان است.
رییس اتاق صنایع آنکارا گفت: موضوع کاهش تعرفههای گمرکی باید در دستور کار دو کشور قرار بگیرد تا با افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری بتوانیم رهبران سیاسی دو کشور را نیز به یکدیگر نزدیک کنیم. نورالدین اوزدبیر گفت: افراد حاضر در این جلسه از افراد فعال در عرصه اقتصاد و تجارت هستند و اگر بخواهیم تحولی در روابط صورت دهیم باید از همین افراد استفاده کنیم.
در پایان این نشست، توافقنامهای برای افزایش ارتباطات بین دو اتاق به امضای آل اسحاق و اوزدبیر رسید.
گفتنی است که ارزش صادرات ترکیه در سال گذشته ۱۲۵میلیارد دلار بوده که حدود شش برابر صادرات غیر نفتی کشورمان است. دو کشور همچنین در بازار عراق رقابت تنگاتنگی دارند؛ به طوری که عراق در سال گذشته مقصد اصلی صادرات ایران با حدود ۲میلیارد دلار و ۳۸۰میلیون دلار بوده است.
از آن سو، اما وزیر بازرگانی ترکیه اعلام کرده که عراق به دومین بازار صادراتی ترکیه تبدیل شده است.
کورشاد توزمن با اشاره به اینکه تعداد کارخانههای صادرکننده کالا در منطقه ماردین از ۲۰ کارخانه در سال ۲۰۰۲ به ۱۴۰ کارخانه در سال ۲۰۰۹ رسیده است، گفت: بهرغم بحران مالی جهانی میزان صادرات ترکیه به سوریه ۴۰درصد، صادرات به عراق ۷۰درصد و صادرات به مصر ۱۴۰درصد افزایش یافته است.
ارسال نظر