آقای وزیر، کم لطفی نکنید!

گروه بازرگانی- اظهارات وزیر بازرگانی درباره نبود فرهنگ انجام کار جمعی درمیان بخش‌خصوصی، واکنش جمعی از فعالان اقتصادی کشور را درپی داشت.روزگذشته وزیر بازرگانی در گفت‌وگو با «موج» گفت: بزرگ‌ترین مشکل بخش‌خصوصی این است که توان انجام کار جمعی و تحت تشکل را ندارد.سید مسعود میرکاظمی در خصوص نقش اتاق بازرگانی و بخش‌خصوصی در اقتصاد کشور اظهار داشت: در حال حاضر بخش‌خصوصی به جای حرکت جمعی تمایل زیادی به حرکت فردی دارد.

وی افزود: بخش‌خصوصی به جای حرکت فردی باید تمرین کار جمعی را انجام دهد.

وزیر بازرگانی ادامه داد: متاسفانه بخش فرهنگ غالب بر بخش‌خصوصی تمایل به انجام فعالیت‌های فردی است.

میرکاظمی گفت: در حال حاضر فرهنگ بخش‌خصوصی و اتاق بازرگانی به گونه‌ای است که این بخش نمی‌تواند تحت تشکل و به صورت جمعی حرکت کند.

بخش خصوصی استقلال عمل ندارد

خسرو فروغان، نایب رییس کمیسیون اخلاق کسب‌وکار و قوانین اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفت‌وگو با دنیا‌ی‌اقتصاد در این باره می‌گوید: تاکنون به بخش‌خصوصی کشور هرگز اجازه داده نشده که مستقل عمل کند و دخالت دولت حتی در انتخابات بخش‌خصوصی چه در حوزه اصناف، چه در حوزه اتاق‌های بازرگانی و چه در حوزه تعاون مشهود است.

وی تشریح کرد: متاسفانه عملکرد بخش‌خصوصی کشور در همه سطوح زیر سیطره دولت انجام می‌شود.

فروغان مصداق این مدعی را واگذاری‌های کنونی دولت به نهادهای به اصطلاح خصوصی همانند تامین اجتماعی و امثالهم دانست.

وی خاطرنشان کرد: شاید منظور آقای وزیر چنین نهادهای به اصطلاح خصوصی بوده است نه بخش خصوصی واقعی.

فروغان در پایان گفت: همه، به این امر واقفیم که اگر آزادی در خصوصی‌سازی وجود داشته باشد برای اقتصاد این مملکت بهترین اقدامات را می‌توان انجام داد.

فرهنگ کار جمعی باید در دولت نهادینه شود

رحمان پورقربان، دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های صنعتی و معدنی نیز در این باره می‌گوید: در ایران شرکت‌هایی که یک نفره مدیریت می‌شوند موفق‌تر هستند، ولی موضوع این است که این فرهنگ را ابتدا باید در وزارت بازرگانی نهادینه کرد.

پورقربان می‌افزاید: متاسفانه وزارت بازرگانی خود در جهت گسترش فرهنگ کار جمعی هیچ گونه مشارکتی ندارد و مصادیق آن را فراهم نمی‌کند.

وی می‌افزاید: به عنوان مثال بارها از وزارت بازرگانی درخواست کرده‌ایم که به شرکت‌ها برای حضور در تشکل‌ها امتیازات ویژه‌ای داده شود و به منظور گسترش فرهنگ کار گروهی برای شرکت‌هایی که در تشکل‌ها حضور پیدا نمی‌کنند، امتیاز منفی قائل شوند، ولی این وزارتخانه هیچ همکاری نمی‌کند.

پورقربان در پایان گفت: اعتقاد بخش خصوصی این است که عامل توسعه کشور توسعه نهادهای مدنی و تشکل‌ها است و در این راستا نیز بخش خصوصی تاکنون تلاش‌های بسیاری انجام داده است.

اساس اجرای اصل ۴۴ زیر سوال می‌رود؟

صفایی فراهانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز در این خصوص می‌گوید: من این اظهارنظر وزیر را درک نمی‌کنم؛ چرا که اگر چنین باشد اساس کار قانون تجارت که ۷۰سال پیش نوشته شده زیر سوال می‌رود.

وی افزود: وجود قانون تجارت به این معنا است که شرکت‌های خصوصی ۷۰سال است بر اساس خرد جمعی مدیران فعالیت می‌کنند و کسی که چنین ادعایی دارد بی‌شک با قانون آشنا نیست.

صفایی فراهانی خاطرنشان می‌کند: شرکت‌های سهامی عام مصداق همین موضوع است؛ زیرا در این شرکت‌ها گاه صدهزار نفر سهامدار هستند و از کارگروهی در آن شرکت منفعت می‌برند.

وی با طرح این پرسش به سخنان خود ادامه داد: اگر چنین اعتقادی وجود دارد چطور است که دولت در راستای اجرای اصل ۴۴ اقدام به واگذاری شرکت‌های دولتی در بورس کرده است؟

صفایی فراهانی افزود: وزارت بازرگانی باید به این سوال پاسخ دهد که اگر دولت اجرای اصل ۴۴ را مبنای حرکت خود می‌داند با چنین اعتقادی چرا دارد واگذاری می‌کند و اگر پژوهشی انجام داده است که به این نتیجه رسیده که بخش خصوصی فرهنگ انجام کار جمعی در اقتصاد را ندارد، اساس اجرای اصل ۴۴ زیر سوال می‌رود.

فراهانی خاطر نشان کرد: چه طور است که وزرای کابینه می‌توانند خرد جمعی داشته باشد و مدیران شرکت‌های دولتی هم از این خرد بهره‌مند هستند، اما همان مدیران وقتی وارد بخش خصوصی می‌شوند از فرهنگ کار و خرد جمعی بی‌بهره می‌شوند؟

فراهانی در پایان گفت: آقای وزیر حتما می‌خواستند چیز دیگری بگویند که به اشتباه بیان کرده‌اند یا این که این سخنان حاصل بی‌اطلاعی ایشان است.

موانع را بردارید

فاروق کیخسروی، رییس کمیسیون تجارت اتاق ایران نیز در این باره می‌گوید: فقط می‌توانیم بگویم ایشان کم لطفی کرده‌اند!

وی می‌افزاید: توان بخش خصوصی مشروط است بر این که موانع از سر راهش برداشته شود و حتی به هیچ نوع کمکی هم نیاز ندارد.کیخسروی می‌گوید: در بخش خصوصی ایران ابتکار، تخصص، علم و سرمایه وجود دارد و این بخش خصوصی با وجود محدودیت‌های شدیدی که دولت برایش ایجاد کرده بالاتر از ۸۰درصد اشتغال کشور را در دست دارد؛ در حالی که ۷۰درصد اقتصاد در دستان دولت است.

وی افزود: دولت بوروکراسی و موانع را از جلوی پای بخش خصوصی بردارد تا بخش خصوصی خودش را اثبات کند.

فرهنگ کار جمعی در بخش خصوصی به بلوغ رسیده است

علی اصغر جمعه‌ای، رییس اتاق بازرگانی سمنان و رییس کمیسیون تشکل‌های اتاق بازرگانی ایران نیز می‌گوید: من این موضوع را قبول دارم که فرهنگ کار جمعی در همه سطوح کشور ضعیف است و نمونه بارز آن را در هیات دولت می‌بینیم.

وی می‌گوید: تیم اقتصادی دولت نمونه‌ای از نبود فرهنگ کار جمعی کشور است و دولت به جای این که مشکل را جمعی ببیند متاسفانه بخشی‌نگری می‌کند.

جمعه‌ای می‌افزاید: تمرین کار جمعی تمرینی است که بنگاه‌های اقتصادی چندین سال است که شروع کرده‌اند و نمونه آن ایجاد تشکل‌های خصوصی است که امروز زیرنظر اتاق بازرگانی فعالیت می‌کنند.

رییس کمیسیون تشکل‌های اتاق ایران ادامه داد: تنها در اتاق ایران بالغ بر ۸۰ تشکل‌ ملی در حال فعالیتند که از نظر کارشناسی و عملیات در سطوح خوبی قرار دارند.

وی نمونه‌های بارز این تشکل‌ها را اتحادیه صادرکنندگان مبلمان و لوازم منزل و اداری، سندیکای برق، انجمن مدیران سبز و تشکل توسعه منابع انسانی خواند و افزود: وجود چنین تشکل‌هایی نشان از موفقیت بخش‌خصوصی در تمرین کار جمعی است و خوشبختانه این تمرین تشکل‌ها را به بلوغ فکری و عملیاتی رسانده است.

وی ادامه داد: دولت وظیفه دارد در راستای فرمان اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ موانع را از سر راه تشکل‌ها بردارد و به معنای واقعی آن را تقویت کند و اجرای این اصل همانا اختیار دادن به بخش‌خصوصی به عنوان صاحبنظر و ارائه کننده طریق است.

رییس اتاق بازرگانی سمنان خاطرنشان کرد: اما متاسفانه امروز ما نبود فرهنگ کار جمعی را بیش از همه در تیم اقتصادی دولت می‌بینیم.

وی گفت: نمونه سیاسی دیگری از نبود فرهنگ کار جمعی را در احزاب کشور می‌بینیم که مدتی بعد از تشکیل دچار انشقاق می‌شوند، حتی در مسائل مذهبی نیز ما باید در همه سطوح کشور تحمل یکدیگر را تمرین کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر امروز نمونه‌ای از وجود فرهنگ کار جمعی وجود داشته باشد، همانا در بخش‌خصوصی است.

دولت خود باعث نفاق است

علیرضا محیط، رییس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری نیز در این باره می‌گوید: دولت به بخش‌خصوصی هرگز اجازه نمی‌دهد که کنار هم جمع شوند و از حاصل همکاری خود بهره ببرند و هرجا که بخش‌خصوصی گردهم می‌آید، دولت خود اولین باعث نفاق است.

وی تشریح کرد: دولت علاقه‌ ندارد که بخش‌خصوصی رشد کند و در خصوص توانمندسازی بخش‌خصوصی تنها ادعا می‌کند.

محیط تاکید کرد: این سوال مطرح است که دولت تاکنون به کدام یک از تشکل‌ها مجوزهایی داده است تا در عرصه ارتباط با کشورهای دیگر دخالت کند. حتی اتاق بازرگانی ایران به عنوان یک نهاد کاملا خصوصی در تصمیم‌گیری‌های دولت نقش ندارد و در هیچ کجا به عنوان یک عضو موثر در تصمیم‌گیری‌ها دخالت داده نشده.

وی گفت: دولت بخش‌خصوصی را به بازی نمی‌گیرد و اگر بخش خصوصی به جد بازی گرفته شود و بتواند نتایج واقعی فعالیت‌های خود را ببیند، بی‌شک همه فعالان اقتصادی برای انجام حرکت‌های جمعی در قالب تشکل به‌هم می‌پیوندند.