جوابیه- پاسخ وزارت بازرگانی به گزارش«اعتراض دامداران به واردات شیرخشک»
جلوگیری از «انحصار سیاه» در «شیر سفید»
احتراما، در پاسخ به مطلب مندرج در صفحه ۵ روزنامه دنیایاقتصاد مورخ ۲۶/۱/۸۷ تحت عنوان «اعتراض دامداران به واردات شیرخشک» بدین وسیله ضرورت ارائه توضیحات روشنتر آن رسانه را مورد تاکید قرار داده و .... به منظور اجتناب از هرگونه برداشت خلاف واقع و با هدف وقوف آن رسانه و اطلاعرسانی به خوانندگان محترم خواهشمند است جوابیه ذیل به صورت یک مطلب مستقل با تیتر تعیین شده در اولین شماره منتشره آن رسانه درج گردد.
نقش رسانهها در انعکاس اخبار صحیح، موثق و مستدل نقشی ممتاز و بیبدیل است. از اینرو لزوم اهتمام بیشتر به جنبههای واقعبینانه و حقیقتیاب و اطلاعرسانی شفاف به مخاطبان بسیار ضروری است.
۱ - از آن جایی که رعایت حقوق مصرفکنندگان و آحاد جامعه را یک مساله ضروری و مطابق با باورهای عدالت محوری میدانیم، وزارت بازرگانی وظیفه خود میداند با رعایت منافع مشروع تولیدکنندگان تمام توان و همت خود را به منظور جلوگیری از رفتارهای منفعتطلبانه به منظور افزایش قیمتهای کاذب شیر خام به کار گیرد. از اینرو به منظور ممانعت از شکلگیری انحصار ناعادلانه و جلوگیری از دستیابی به منافع سودجویانه از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد شد. اگرچه پیش از این مکررا از سوی مراکز ذیمدخل نسبت به غیرقابل دفاع بودن افزایش قیمت شیر خام اعلام نظر شده است بار دیگر یادآور میگردد که به دلیل سهم ۶۵ تا ۷۰درصدی نهادهها در قیمت تمام شده شیر خام و کاهش چشمگیر قیمت نهادهها در جهان و کشور، اقتضا دارد همه دستاندرکاران ذیربط با تمشیت عقلانی و قانونمند تلاش خود را معطوف به عدم افزایش قیمت شیرخام و محصولات لبنی نمایند. بر این اساس با درک واقعیتهای موجود مبنی بر کاهش قیمت شیرخام و محصولات لبنی در جهان و با اذعان بر این موضوع که سهم شیرخام در قیمت تمام شده انواع محصولات لبنی بین ۵۵ تا ۷۰درصد میباشد. بیتردید آثار وضعی درخواست غیرمسموع افزایش قیمت شیرخام از سوی معدودی موجب تضییع حقوق مصرفکنندگان و اجحاف به مردم شریف خواهد بود.
۲ - براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران طی دوازده ماه سال ۱۳۸۷ در مجموع قریب ۶۰۰۰تن شیر خشک صنعتی به کشور وارد شده است که با توجه به طیف وسیع استفاده از شیر خشک در صنایع پروتئین سوسیس، کالباس، شکلاتسازی و ... در مقایسه با تولید ۸میلیون تن شیر تولیدی کشور رقم قابلتوجهی نمیباشد. ضمن اینکه در دوره مورد بررسی و مورد گزارش قریب ۲۴۰۰تن شیر خشک نیز از ایران به خارج از کشور صادر شده است.
از سوی دیگر، به منظور حمایت از تولید داخلی، تعرفه شیر خشک از (۴درصد حداقل حقوق ورودی) به ۲۵درصد افزایش یافته است و با احتساب ۳درصد مبلغ ارزش افزوده و ۲درصد مبلغ تعیین شده از سوی گمرک تا ۳۰درصد قابلمحاسبه میباشد. شایان ذکر است افزایش تعرفه شیر خشک صنعتی به جز رقم موصوف، در کمیسیون ماده ۱ مرکب از نمایندگان وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنایع، امور اقتصادی و دارایی، بازرگانی مورد درخواست و تصویب قرار نگرفته است.
۳ - بیتردید درک واقعیتهای اقتصادی در جهان و ایران موجب گردیده است با واقعگرایی و عقلانیت نسبت به استمرار و تداوم سیاستهای تثبیت و کاهش قیمتها تلاش نماییم تا موجب تامین منافع متقابل مصرفکنندگان و تولیدکنندگان شود. در غیر این صورت مردم آگاه و شریف ایران اسلامی از پیامدهای اتخاذ رویکرد ناصواب زیادهطلبیهای تعدادی معدود و شعارزدگیهای مفرط هرگز سود نخواهند جست و عوارض آن در جهت ازدیاد منافع سوداگران خواهد بود.
روابط عمومی وزارت بازرگانی
گروه بازرگانی: متن جوابیه روابط عمومی محترم وزارت بازرگانی بی کم و کاست از نظرتان گذشت، واقعیت این است که حدود ۸۰۰ دامدار و مدیران اتحادیههای سراسری کشور روز سهشنبه خود را به مقابل ساختمان وزارت بازرگانی در تهران رساندند تا به آنچه که «ظلم به دامداران است»، اعتراض کنند. ما نیز به نقل از سایتهای رسمی کشور، گزارش این تجمع اعتراضآمیز را منتشر کردیم. طی چند سال گذشته واردات بیرویه شکر، برنج، چای، شیر خشک صنعتی و ... بسیاری از کشاورزان و دامداران کشور را به خاک سیاه نشانده است که یحتمل آنها نیز بخشی از «مردم شریف» کشورمان هستند. بنابراین، گزارش مذکور که صرفا در برگیرنده نقل قول معترضان به واردات شیرخشک صنعتی بود، در راستای برآوردن حقوق تولیدکنندگان و دامداران کشور و نه «منافع سوداگران» تهیه و تنظیم شد هر چند که از قدیم گفتهاند: «آن را که عیان است چه حاجت به بیان است». برای آنکه واقعبینانهتر به موضوع نگاه کنیم بخشی از گفتههای یک عضو هیاتمدیره مرکزی همکاریهای امور دام (مهاد) را در اینجا میآوریم. احمد مقدسی با اشاره به اینکه «مسوولان وزارت بازرگانی سعی در انحراف افکار عمومی دارند.» تاکید کرده است:
«وزارت بازرگانی با کاهش دستوری قیمتها و وارد کردن شیر خشک بیکیفیت و در پی آنها تولید فرآوردههای لبنی بدون کیفیت، تنها سعی در جلب رضایت مردم با کاهش قیمت داشته است. حال آن که در بین اقلام نهادههای خوراکی دام، تنها جو با کاهش قیمت مواجه شده است و آن هم حدود ۱۰درصد مصرف نهادههای دامدار را تشکیل میدهد. »
ارسال نظر