اعتراض دامداران به واردات شیر خشک

عکس‌ها : نگار متین‌نیا

گروه بازرگانی- دامداران و نمایندگان ۳۲ اتحادیه سراسری دیروز در اعتراض به واردات شیرخشک صنعتی در برابر ساختمان اصلی وزارت بازرگانی تجمع کردند. تجمع‌کنندگان با شعارهایی همچون «قیمت شیر را چه کسی تعیین می‌کند» و «دولت یا کارخانه‌دار سودجو؟» خواستار قطع واردات شیرخشک و گوشت‌های یخ‌زده از کشورهای خارجی و ارائه راه‌حلی برای نجات صنعت شیر کشور از بحران شدند.

سلیمانی، رییس اتحادیه دامداران کشور، در گفت‌وگو با «ایلنا» از مسوولان صنایع شیر ایران انتقاد کرد و گفت: وزیر بازرگانی به جای یک جانبه حمایت کردن از کارخانه‌داران باید از اتحادیه‌ها و تشکل‌ها نیز حمایت کند.

وی تصریح کرد: مشکل اصلی مربوط به واردات شیرخشک است، زیرا تولید شیر داخلی نه تنها نیاز مصرف داخلی را تامین می‌کند بلکه می‌توان آن ‌را نیز صادر کرد.

افزایش قیمت‌ها، توجیه ندارد

کیومرث جلیلیان ـ مدیرعامل سازمان حمایت مصرف‏کنندگان و تولیدکنندگان ـ نیز در گفت‏وگو با «ایسنا» اظهار کرد: با توجه به کاهش قیمت نهاده‌های دامی در دنیا و کشور، قیمت تمام شده تولید شیر خام کاهش یافته، بنابراین به منظور حمایت از تولید داخلی، تعرفه شیر خشک از چهار به ۲۵درصد افزایش یافته است، اما در شرایط فعلی انتظار از بخش تولید و دامپروری نیز کاهش قیمت شیر خام داخلی است و مصرف کنندگان انتظار دارند با توجه به اینکه نهاده‌‌ها ۷۰ ـ ۶۵درصد قیمت تمام شده شیر را تشکیل می‌دهند با کاهش آنها، قیمت شیر خام هم کاهش یابد.

معاون وزیر بازرگانی افزود: در حال حاضر به طور متوسط ۷۰ ـ ۵۵درصد قیمت تمام شده انواع محصولات لبنی به نسبت نوع آن را شیر خام تشکیل می‌دهد، لذا هرگونه افزایش قیمت شیر خام باعث افزایش قیمت محصولات لبنی خواهد شد که در شرایط فعلی غیرقابل توجیه است.

جلیلیان در خصوص میزان شیر خشک وارداتی و اثر آن بر صنعت افزود: طی یازده ماه سال ۱۳۸۷ بنا بر آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران ۳۹۶۶ تن شیر خشک صنعتی وارد کشور شده که با توجه به طیف وسیع استفاده از شیر خشک در صنایع پروتئینی و سوسیس و کالباس، شکلات‌سازی‌ها در مقایسه با تولید حدود هشت میلیون تن شیر در کشور به استناد آمار وزارت جهاد کشاورزی اصلا قابل توجه و تاثیرگذار نیست و از طرفی طی همین مدت ۲۲۳۹ تن نیز شیرخشک به خارج از کشور صادر شده است.

معاون وزیر بازرگانی ادامه داد: ضمنا به منظور حمایت از دامداران به‌‌رغم میزان محدود ورودی شیرخشک، دولت تصمیم به افزایش تعرفه گرفت، لذا این امر نمی‌تواند بهانه‌ای برای افزایش شیرخام باشد و مصلحت تولید کننده و مصرف کننده در افزایش قیمت نیست و باعث خواهد شد سرانه مصرف محصولات لبنی کاهش یابد.

جلیلیان در ادامه درباره وضعیت یارانه محصولات لبنی و شیر خام نیز گفت: در سال گذشته ۱۰میلیارد تومان یارانه به واحدهای تولید محصولات لبنی پرداخت شد و همچنین یک‌میلیون و ۸۰۰هزار تن شیر یارانه‌ای نیز خریداری و توزیع شده که خرید و توزیع این میزان شیر موجب افزایش سرانه مصرف و رشد تقاضا برای شیر شده است.

همچنین رسول احمدی، مدیر عامل شرکت تعاونی کشاورزان و دامپروران صنعتی وحدت اصفهان گفت: صدها نفر از دامداران سراسر کشور با تجمع مقابل وزارت بازرگانی در تهران نسبت به واردات بی‌رویه شیر خشک به کشور و مشکل عدم خرید شیر تازه از سوی کارخانه‌های فرآوری اعتراض خود را نشان دادند.

جمشید سلیمانی، نایب رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران استان تهران نیز گفت: از صبح امروز (دیروز) بیش از ۸۰۰ نفر از دامداران سراسر کشور در اعتراض به اجحاف برخی از کارخانه‌های فرآوری شیر در عدم تحویل گرفتن شیر خام و نیز واردات بی‌رویه شیر خشک از خارج در مقابل وزارت بازرگانی تجمع کردند.

وی افزود: متاسفانه کارخانه‌ها با واردات شیر خشک از کشورهایی مانند چین، هند، استرالیا، نیوزیلند، هلند و مخلوط کردن هر کیلو شیرخشک با ۱۰ کیلو آب آن را به قیمت ۲۵۰ تومان تهیه می‌کنند و نیازی به خرید شیر تازه از دامداران به قیمت ۵۰۰ تومان ندارند.

سلیمانی افزود: متاسفانه کارخانه‌ها بار میکروبی شیر را بهانه کرده و شیر دامداران را پس می‌زنند، لذا دامدار مجبور است شیر خود را به قیمت ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان در هر کیلو به افراد دیگر بفروشد.

نایب رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران استان تهران افزود: دامدار فقط از مسوولان وزارت بازرگانی و مجموعه صنایع شیر تحویل شیر خام به قیمت عادلانه و سود حداقلی را انتظار دارد، اما متاسفانه مسوولان وزارت بازرگانی هنگام کاهش قیمت به دامداران فشار می‌آورند، اما در شرایط مشکلات عدم تحویل شیر خام از سوی کارخانه‌ها و نیز عدم اعلام قیمت تضمینی پایه شیر خام هیچ‌گونه واکنشی نشان نمی‌دهند.

احمدی و سلیمانی مدیران عامل اتحادیه دامداران اصفهان و تهران تاکید کردند هیچ یک از مسوولان وزارت بازرگانی برای رسیدگی به مشکل دامداران تجمع‌کننده در مقابل وزارتخانه حاضر نشده و حتی حرف دامداران را نشنیده گرفته‌اند.

نایب رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران استان تهران در مورد میزان واردات شیر خشک گفت: متاسفانه آمار رسمی از سوی گمرک اعلام نشده و نشان می‌دهد که یا عمده واردات شیر خشک به صورت قاچاق بوده یا اینکه تحت عناوین مکمل‌های غذایی و فرآورده‌های جانبی وارد شده است، اما در عمل کارخانه‌هایی که قبلا روزانه ۶۰۰ تن شیر خام دریافت می‌کردند امروزه ۴۵۰ تن تحویل می‌گیرند. همچنین قیمت خرید شیر خام ۱۵ تا ۲۰درصد کاهش یافته است.

از سویی دیگر یک مقام مسوول در وزارت بازرگانی گفت: در حالی که قیمت شیر باید کاهش پیدا کند، دامداران به دنبال ثبات قیمت شیر هستند.

حسین پرسان در گفت‌وگو با «فارس» گفت: با توجه به کاهش قیمت نهادهای دامی در دنیا و کشور قیمت تمام شده تولید شیرخام کاهش یافته است، لذا به منظور حمایت از تولید داخلی تعرفه شیر خشک از ۴درصد به ۲۱درصد افزایش یافت.

پرسان افزود: دامداران شنیده‌اند که سازمان حمایت قصد کاهش قیمت‌ها را دارد، لذا با تحصن به دنبال این هستند تا حداقل قیمت‌ها ثابت بماند.

به گفته وی با توجه به نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری این تحصن‌کنندگان فکر می‌کنند می‌توانند وزارت بازرگانی را در فشار قرار دهند، در حالی که وزارت بازرگانی آمادگی دارد تا به نمایندگان این گروه‌ها پاسخ داده و به مطالبات آنها گوش دهد.

***

با این حال به نظر می‌رسد حتی اگر تعرفه مصوب هیات دولت (۲۱درصد) هم اعمال شود، قیمت هر کیلو شیرخشک وارداتی حدود ۳۰درصد از هر کیلوگرم شیر تولید داخلی ارزان‌تر است و این چالشی است که دامداران کشور در سال جاری نیز با آن روبه‌رو خواهند بود.