فعالان بخش خصوصی از بسته حمایتی میگویند
برنامه مبهم، تصمیمات بلاتکلیف
رییس کنفدراسیون صادرات معتقد است، هنوز کار ویژهای برای حمایت از صادرات در شرایط بحران جهانی انجام نگرفته است. اسدالله عسگراولادی میگوید: بسته حمایتی که دولت در اتاقهای دربسته تصمیمگیرنده آن باشد کارساز نیست؛ البته با اینکه تدوین بسته حمایتی ضروری است، اما در عمل تنها چیزهایی میشنویم و گاهی مواقع وزرا مواردی را اعلام میکنند، اما در عمل چیزی قابل مشاهده نیست. عسگراولادی در گفتوگو با ایسنا، افزود: در شرایطی که بانک مرکزی حالت انقباضی گرفته و بیمهها و خدمات دولتی فشار میآورند ابتدا باید مسائل واجبتر را حل کنیم و به شکل واقعی از صادرات حمایت کنیم.
از سوی دیگر، کیومرث فتحا... کرمانشاهی، معاون کمکهای فنی و تجاری و حمایت از صادرات درباره چرایی تاخیر در تهیه بسته حمایت از صادرات میگوید: از زمانی که بحث بحران مالی مطرح شده؛ تدوین یک بسته حمایتی برای صادرات غیر نفتی در دستور کار قرار گرفت، اما از آنجایی که عمل به همه حمایتهای پیشبینی شده به بودجه و منابع مالی باز میگردد، بنابراین در عمل با مانع مواجهیم.
حمایت ویژه، پول ویژه
وی اظهار میکند: طی انجام مراحل تدوین بسته حمایت از صادرات مشکلات صادرات مشخص و راهکارها نیز معلوم شده است، اما واقعیت آن است که راهکارهای اجرایی به بودجه و منابع مالی نیاز دارد و ابتدا باید این مانع را برطرف کنیم.
کرمانشاهی با بیان اینکه صادرات در حال حاضر در نتیجه مشکلات اقتصادی و تاثیرات بحران اقتصادی و تحریمها با مشکلات مواجه است، تاکید میکند: حمایت ویژه به پول ویژه نیاز دارد. از سوی دیگر سازمان توسعه تجارت مسوولیت صنعت ندارد، بنابراین ابتدا باید بخش صنعت اعلام کند که تولید از بحران چه آسیبی میبیند از سوی دیگر بخش کشاورزی هم اعلام کند که میزان آسیب در تولیدات این بخش چگونه خواهد بود تا بتوانیم این نوع حمایت را تشخیص دهیم.
معاون کمکهای فنی و تجاری و حمایت از صادرات سازمان توسعه تجارت همچنین نقش تشکلهای صادراتی و تولیدی را در تهیه این بسته حمایتی موثر میداند و میگوید: علاوه بر دستگاههای مسوول، تشکلهای مرتبط نیز باید وضعیت تولیدات و صادرات خود را اعلام و در قالب اطلاعات به سازمان توسعه تجارت ارائه دهند؛ همچنین اتاقهای بازرگانی نیز میتواند در این راستا موثر باشند.
وی معتقد است که مشکل ریشهای اینجاست که کسی تکلیف خود را درباره بسته حمایتی نمیداند.
در عین حال شاهرخ ظهیری، پدر مواد غذایی کشور و عضو هیات نمایندگان اتاق ایران تاکید میکند: هر اقدامی که مشخص و شفاف نباشد، بلاتکلیف است و همین بلا نیز بر سر بسته حمایت از صادرات آمده است.
وی میگوید: جامعه صادرات و صنعت در انتظار این بستهاند؛ بنابراین معتقدم مثبت یا منفی باید هر چه سریعتر اعلام شود و اینگونه نباشد که هر کسی آن را به دیگری پاس دهد.
ظهیری عنوان میکند: با توجه به اینکه جامعه تولید و صادرات باید برنامه چند سال آیندهاش را بداند، وزارت بازرگانی نباید دست روی دست بگذارد و در انتظار این باشد که مجلس یا دستگاه دیگر چه میگویند؛ چرا که نبود این بسته اثر مخربی را در توسعه صادرات و پیشرفت تولید به دنبال دارد.
فرصتسوزی نکنیم
در این زمینه یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی تهران نیز میگوید: واقعیت این است که بسته حمایت از صادرات ضرورت مقطع تاریخی فعلی است، بنابراین در حالی که بسیاری از کشورها اقدام به اجرای آن کردهاند نباید فرصت سوزی کنیم.
وی اظهار میکند: وضعیت بخشهای مختلف صنعت و تولید به گونهای است که نیاز به پشتیبانی دارند، بنابراین عمدهترین هدف بسته حمایتی باید تولید محوری باشد؛ چرا که تولید در حوزههای مختلف تحت فشار است.
به گفته آل اسحاق تولید در حال حاضر به نقدینگی، بازار محصول و فضای رقابتی نیاز دارد و باید فضایی فراهم شود که صادرات از سوی رقبای خارجی تحت فشار قرار نگرفته و نگران روابط بینالملل، تغییرات نرخ ارز یا قوانین و مقررات نباشند.
ارسال نظر