دورخیز به سمت مبادلات 20میلیارد دلاری

گروه بازرگانی- روز گذشته همایش گسترش همکاری‌های تجاری- اقتصادی ایران و ترکیه با حضور وزیر بازرگانی کشورمان و همتای ترکیه‌ای وی در محل هتل استقلال برگزار شد. این همایش با حضور جمع گسترده‌ای از فعالان تجاری ایران و ترکیه و برخی اعضای اتاق‌های بازرگانی در کشور به منظور شناسایی فرصت‌های تجاری، گسترش روابط اقتصادی و انجام توافقات مشترک میان سرمایه‌گذاران و بازرگانان بخش خصوصی دو کشور برپا شد. عبدالرضا هنجنی مدیر کل روابط تجاری دو جانبه اتاق ایران در آغاز این همایش به بیان میزان مبادلات دو کشور پرداخت و گفت: طی سال ۲۰۰۷ حجم مبادلات تجاری دو کشور در حدود ۸میلیارد دلار بود که صادرات ایران به ترکیه نزدیک به ۶میلیارد دلار و رقم صادرات ترکیه به ایران در حدود ۲میلیارد دلار برآورد شده است.

این در حالی است که در سال ۲۰۰۸ رقم مبادلات تجاری دو کشور ایران و ترکیه به ۱۰میلیارد دلار رسیده است.

هنجنی با تاکید بر اینکه صادرات ایران به ترکیه و بالعکس از تنوع خوبی برخوردار است، اظهار داشت: قرابت فرهنگی، وسعت مرزی و همسایگی این دو کشور زمینه‌ساز گسترش همکاری‌های اقتصادی و مبادلات تجاری است.

در ادامه وزیر بازرگانی ایران به بحران اقتصادی جهانی که ناشی از سوء مدیریت اقتصادی قدرت‌های بزرگ است، اشاره کرد و گفت: با شرایط پیش آمده کشورهای در حال توسعه به دلیل درهم تنیدگی اقتصادشان از تاثیرات منفی بحران اخیر مستثنی نبودند و در چنین شرایطی اهمیت همکاری‌های دو جانبه و منطقه‌ای به ویژه در کشورهای همسایه و نقش آن در عبور از بحران اقتصادی جهانی بسیار است. وی با اشاره به کشور ترکیه که از اولویت‌های ایران برای داشتن روابط گسترده و عمیق همه جانبه است، اظهار داشت: همسایگان، کشورهای اسلامی و کشورهای در حال توسعه از اولویت‌های ایران برای گسترش روابط همه‌جانبه هستند.

میرکاظمی به موافقتنامه‌های اقتصادی و بازرگانی، گمرکی، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، حمل‌ونقل زمینی، دریایی و هوایی منعقد شده میان ایران و ترکیه اشاره کرد و افزود: همکاری‌های بیمه‌ای، توسعه روابط بانکی دو کشور، ارتقای سطح روابط بانکی، ایجاد بانک‌های جدید و افزایش شعب از دیگر عوامل موثر توسعه تجارت دو کشور است.

میرکاظمی در خصوص زیرساخت‌های مهم ارتباطی توسعه روابط تجاری ایران و ترکیه بیان کرد: ایجاد ارتباطات بانکی و گمرکی قوی، حذف موانع غیرتعرفه‌ای، افزایش حجم سرمایه‌گذاری‌های مشترک، آشنایی تجار با توانمندی‌های یکدیگر، برگزاری نمایشگاه‌ها و اعزام هیات‌های تخصصی، برگزاری نشست‌های دوجانبه کمیته‌های تجاری بین کشورها، اصلاح مقررات موجود و ایجاد زیرساخت‌های تجاری در دو کشور برای توسعه تجارت مرزی از زیرساخت‌های مهم ارتباطی در توسعه روابط تجاری است.

وی در خصوص موافقت‌نامه‌های منطقه‌ای و چندجانبه گفت: در سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) با توجه به اینکه طبق اعلام نماینده تاجیکستان در اجلاس شورای برنامه‌ریزی اکو این کشور به زودی ضمائم اکوتا را تصویب خواهد نمود، انتظار داریم در آینده نزدیک این موافقت‌نامه اجرایی شود.

وزیر بازرگانی افزود: موافقت‌نامه تعرفه‌های ترجیحی در میان اعضای سازمان کنفرانس اسلامی تنظیم شده است و ایران آمادگی دارد در فرصت مناسب با اعمال حق تحفظ در مورد بندهای ۸ و ۹ پروتکل که در آنها برخلاف توافقات قبلی به رعایت مقررات سازمان تجارت جهانی اشاره دارد، پروتکل را امضا کند.

وی تصریح کرد: ایران موافقت‌نامه ترجیحات تجاری گروه هشت (۸-D) را به تصویب رسانده و امیدواریم ترکیه نیز به‌عنوان یکی از اعضای موثر موافقت‌نامه مذکور را تصویب کند.

در ادامه کرشاد توزمن، وزیر بازرگانی ترکیه با اشاره به اینکه باید تعرفه را کاهش دهیم، خاطرنشان کرد: فضای اقتصادی ایران و ترکیه باید سایر کشورها را جذب و اقدام به تاسیس منطقه اقتصادی نماید. این در حالی است که هدف ما رسیدن به صادرات ۲۰میلیارد دلاری است.

وی به برنامه‌ریزی‌های آتی ترکیه برای گسترش روابط تجاری با ایران اشاره کرد و گفت: سفر به مشهد و در آینده به اصفهان، تبریز و شیراز را در برنامه داریم و امیدواریم اعضای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نیز از ترکیه و شهرهای آن بازدید نمایند.

وزیر بازرگانی ترکیه با اشاره به بحران مالی دنیا خاطرنشان کرد: روسیه، ترکیه، چین، هند، بلژیک و ایران در اثر بحران مالی جهانی رشد اقتصادی منفی داشته‌اند و انکار وجود بحران و تبعات آن نشدنی است در حالی که عمق بحران مالی جهانی مشخص نیست. وی افزود: برخی کشورها برای خروج از بحران صدها میلیارد دلار به اقتصاد خود تزریق کرده‌اند و ترکیه نیز مانند ایران از بحران خواهد گذشت.

وی خاطرنشان کرد: ما خواهان مشارکت ایران در سرمایه‌گذاری شرکت‌های مقاطعه‌کاری و امور زیربنایی هستیم. این در حالی است که با تجدید ساختار مبادی گمرکی ترکیه، کمبود نیروی انسانی گمرک این کشور از بین می‌رود.

وزیر بازرگانی ترکیه تصریح کرد: در گذشته در حمل‌ونقل جاده‌ای تدابیری پیش گرفته شد که هزینه‌های حمل را افزایش داد، بنابراین درصدد اصلاح رویه‌های گذشته برای کاهش هزینه‌های حمل و نقلی‌مان هستیم و در همین راستا اقدام به عدم دریافت مالیات سوخت کامیون‌هایی که کالاهای ترکیه‌ای را حمل می‌کنند نموده‌ایم که با پلمب نمودن مخازن سوخت این کامیون‌ها امکان‌پذیر است.

در همین راستا مسعود میرکاظمی وزیر بازرگانی در حاشیه همایش گفت: در حال حاضر از کل ۱۰میلیارد دلار مبادلات تجارتی ایران و ترکیه ۵/۷میلیارد آن فرآورده‌های نفتی و ۵/۲میلیارد دلار آن کالایی است.