نظرگاه
گمرک در فرآیند جهانی شدن
غلامحسین آرام - روز ۲۶ ژانویه برابر با ۷ بهمن، از سوی سازمان جهانی گمرک (WCO) روز جهانی گمرک نامیده شده است. این سازمان کلیه فعالیتها و نیازهای گمرکات کشورهای عضو را هدایت و آنها را در اجرای پروژههای کاری در زمینههای مختلف گمرکی از جمله ظرفیتسازی و مدیریت راهبردی توسعه گمرکات یاری میکند و خواستار ارائه تسهیلات و شفافیت از سوی گمرکات برای ایجاد رویههای گمرکی به روز است. در حالی که هشت سال از شروع قرن بیست و یکم گذشته است، گمرکات جهان از جمله گمرک ایران با چالشهای زیادی روبهرو هستند؛ مهمترین این چالشها عبارتند از: جهانی شدن دادوستد تجارت جهانی و حفاظت از زنجیره عرضه تجارت بینالمللی در برابر تهدیدهای تروریسم بینالمللی، افزایش جرایم سازمان یافته فراملی، آگاهسازی گمرکات از افزایش تجارت کالاهای تقلبی، محافظت از محیطزیست، پیچیدگی قوانین جدید و اقدامات کنترلی در مرزهای گمرکی، که نیاز به واکنش مدبرانه و مبتکرانه دارد. راهاندازی شبکه جهانی گمرکی، مدیریت بهتر در مرزها، استفاده از اهرم فنآوریهای پیشرفته و بالاخره ایجاد گمرک پویا مبتنی بر درک و تفاهم با زنجیره عرضه تجارت جهانی از جمله وظایف گمرک است.
اهداف تسهیلاتی- امنیتی در چارچوب استانداردهای سازمان جهانی گمرک تدوین شده است که هدف از اجرای آن در گمرکات، افزایش امنیت و تسهیل در زنجیره عرضه تجارت بینالمللی (از شروع یک معامله تجاری تا رسیدن کالا به خریدار)، افزایش اطمینان از مدیریت منسجم برای انواع وسایل خطرناک، بالا بردن امکان ارتباطی بین گمرکات، ایجاد شرایط جدید در مقابل حجم زیاد پیچیدگی تجارت خارجی و جابهجایی کالا در سطح بینالمللی به صورت مصون از عوامل خطرناک است.
گمرک ایران، علاوه بر وظایف سنتی و ملی خود با مسوولیتهای چندگانهای در آستانه قرن بیست و یکم روبهرو است، بنابراین استانداردهای تسهیلاتی- امنیتی سازمان جهانی گمرک باید هر چه زودتر بررسی شود و به اجرا درآید.
ارسال نظر