در نخستین نشست سازمانهای توسعه تجارت اکو عنوان شد
موافقتنامه اجتناب از مالیات مضاعف بهزودی امضا میشود
گروه بازرگانی- دبیرکل اکو از امضای موافقتنامه اجتناب از مالیات مضاعف میان کشورهای اکو در آینده نزدیک خبر داد. خورشید انور در نخستین نشست سازمانهای توسعه تجارت عضو این سازمان، ضمن همدردی با مردم بیگناه غزه، جنایت اسراییل را محکوم کرد و در ادامه با بیان اینکه تجارت کلید همکاریها و همگراییهای اقتصادی است، افزود: سازمانهای منطقهای همانند یک کاتالیزور برای ایجاد و توسعه فعالیتهای اقتصادی عمل کرده و میتوانند زمینه کسب و کار در صنعت و بازاریابی را فراهم کنند.
وی با بیان اینکه کشورهای عضو این سازمان دارای منابع طبیعی بالایی بوده و تولید ناخالص داخلی آنها بیش از یک تریلیون دلار و تجارت جهانی آنها ۵۷۰میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ بوده است، افزود: در حال حاضر تجارت درون منطقهای بین این کشورها حدود ۳۳میلیارد دلار است، در حالی که با توجه به امکانات موجود در این کشورها انتظار میرود تجارت به حجم بالایی برسد.
به گفته وی موافقتنامه تجاری اکوتا که از سال جاری اجرایی میشود، زمینه کاهش تعرفههای ۸۰درصد از کالاهای کشورهای عضو این موافقتنامه در مدت هشت سال را فراهم میکند که هدف از اجرای آن ایجاد منطقه آزاد تجاری تا سال ۲۰۱۵ است.
خورشید انور در ادامه از اینکه برخی اعضای اکو هنوز به اکوتا ملحق نشدهاند، اظهار نگرانی کرد و گفت: درنگ در پیوستن به موافقتنامه تعرفه ترجیحی به زیان اعضا خواهد بود؛ چرا که تجارت با سودآوری که در پی دارد، در بحران جهانی فعلی اهمیت بیشتری داشته و علاوه بر آن کاهش تعرفهها به بهبود حملونقل و همگرایی اقتصادی میانجامد.
وی خاطرنشان کرد که مرکز توسعه تجارت اکو کار خود را آغاز کرده و بیمه اتکایی اکو نیز به مراحل نهایی نزدیک شده است، همچنین در راستای گسترش فعالیتهای تجاری موافقتنامههایی برای گسترش سرمایهگذاری، همکاریهای گمرکی و تسهیل در صدور ویزا به امضا رسیده و نیز بهزودی موافقتنامههایی در زمینه استانداردها، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، افزایش مشارکت بخش خصوصی هم به امضا خواهد رسید.
دبیرکل اکو در ادامه با بیان اینکه اتاق بازرگانی اکو احیا شده و برپایی نمایشگاههای تخصصی سرعت بیشتری گرفته است از اینکه مبادله تجاری اعضا طبق سهمیههای مشخص شده محقق نشده است،اظهار نگرانی کرد.
وی گفت: در زمینه تحقق این سهمیهها کوتاهی شده و اگر به سرعت اقدام نکنیم مانعی بر سر راه پیشرفت خواهد بود.
خورشید انور با بیان اینکه همکاریهای منطقهای بدون تجارت محتوای اصلی خود را نخواهد داشت، اظهار کرد: کشورهای عضو اکو باید اکوتا را با اهمیت شمرده و اجازه ندهند زیر وزن فرد گرایی غرق شود. لذا حتی اگر هم شده مواردی از آن را تعدیل کنیم باید محقق شود.
دبیرکل اکو به کشورهای عضو اکو توصیه کرد که برای محکم کردن ستونها و پایههای برقراری تجارت آزاد بین اعضا و نیز تامین نیاز خود برای سرمایهگذاری، اکوتا را مورد حمایت قرار دهند.
وی تاکید کرد: معتقدیم با برپایی نشست سازمانهای توسعه تجارت فصل جدیدی از روابط تجاری اعضا گشوده شده و شکی نداریم که این اقدام به نتیجه لازم دست خواهد یافت.
انتقاد وزیر بازرگانی از تجارت ایران با اکو
وزیر بازرگانی کشورمان نیز در این نشست با انتقاد از حجم تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای عضو اکو گفت: حجم تجارت غیر نفتی ایران با کشورهای عضو اکو تنها ۵میلیارد دلار است که باید افزایش یابد.
مسعود میرکاظمی با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین چالش اقتصادی پیش روی کشورهای جهان مقابله با بحرانی است که بر اثر سیاستهای غلط آمریکا به وجود آمده، اظهار داشت: آزادسازیهای بیرویه نظامهای مالی، جنگ افروزی و ایجاد هزینههای سنگین ناشی از آن و در نتیجه کسری بودجه این کشور با سرایت به بخشهای واقعی اقتصاد آمریکا به بحران اقتصادی جهان مبدل شده است.
وی با تاکید براینکه این وضعیت به سرعت تولید را کاهش داده و بیکاری را به دنبال خواهد داشت، اظهار داشت: کاهش نرخ رشد اقتصادی جهان در سال گذشته میلادی در قیاس با سالهای قبل از آن بیسابقه بوده است.
وزیر بازرگانی ادامه داد: کشورهای در حال توسعه نیز از این روند مصون نبوده و پیشبینی میشود که رشد اقتصادی آنها به میزان در هم تنیدگی با اقتصاد غرب و آمریکا کاهش یابد.
وی با اشاره به موقعیت سیاسی راهبردی، اقتصادی و نیز فرهنگی منطقه اکو اظهار داشت: مبادلات تجاری اعضای اکو با جهان طی سالهای اخیر رشد نسبتا خوبی داشته است، به طوری که از ۱۷۱میلیارد دلار در سال ۲۰۰۱ به ۵۱۱میلیارد دلار در ۲۰۰۷ افزایش
یافته است.
میرکاظمی خاطرنشان کرد: امیدوارم که همکاری همه جانبه اقتصادی بین کشورهای عضو در آینده به حد قابل قبولی افزایش یابد.
وی اظهار داشت: استفاده از فرصتها و دوری جستن از چالشهای آتی و کاهش اثرات منفی بحران مالی کشورهای پیشرفته مستلزم عزم، اراده و اقدامات در سطح ملی و منطقهای و از جمله ایجاد تشکلهایی برای تسهیل توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری میان کشورهای عضو اکو است.
میرکاظمی گفت: تاکنون در زمینه همکاریهای تجاری در اکو اقدامات مهمی از جمله انعقاد موافقنامه تجاری اکو ( اکوتا) صورت گرفته که انتظار میرود با اجرایی شدن آن شاهد توسعه تجارت بین اعضا باشیم.
وی همچنین در حاشیه نخستین اجلاس سازمانهای توسعه تجارت کشورهای عضو اکو در جمع خبرنگاران گفت: اکو با وجود مبادلات تجاری بالا تبادلات گستردهای میان اعضای خود ندارد.
میرکاظمی تصریح کرد: باید تلاش کرد تجارت و سرمایهگذاری میان کشورهای عضو اکو و فعالیتهای درون منطقهای میان این کشورها گسترش یابد.
وزیر بازرگانی با انتقاد از حجم مبادلات تجاری میان کشورهای عضو اکو خاطرنشان کرد: در حال حاضر مجموع تجارت میان کشورهای عضو اکو در زمینه کالاهای غیر نفتی به ۳۳میلیارد دلار میرسد که این رقم بسیار ناچیز است.
وزیر بازرگانی در پایان خواستار برگزاری سالانه این اجلاس شد.
رییس سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این نشست افزود: امروز شاهدیم که نیاز متقابل ملتها در سراسر جهان به شکلگیری نظامها و ساختارهایی با گرایشهای عمدتا اقتصادی و تجاری در سطح مناطق مختلف منجر شده است و روند رو به رشد این تحولات در اتحادیههای منطقهای گوناگون در اروپا، آمریکا، آفریقا، جنوب شرق آسیا و همسایگان حاشیه خلیج فارس مشخص است.
غضنفری افزود: شبکههای مختلف ترویج تجارت در نقاط مختلف دنیا شکل گرفته که از آن جمله میتوان به شبکه بنگاههای کوچک و متوسط اوپک، مجمع آسیایی ترویج تجارت، مرکز منطقهای ترویج تجارت بالکان، آژانس توسعه صادرات حوزه کاراییب و سازمان ترویج تجارت اروپایی اشاره کرد.
غنضفری گفت: اولین نشست سازمانهای توسعه تجارت اکو فرصتی است که در پیوند با دبیرخانه سازمان همکاری اقتصادی اکو ایجاد شده است تا به اندیشه مساعدت و مشارکت کشورهای عضو جامعه عمل بپوشاند.
وی افزود: کشورهای عضو اکو با ششدرصد جمعیت جهان و با تولید ناخالص داخلی بیش از یک تریلیون دلار در سال گذشته پتانسیل بالایی برای فعالیتهای اقتصادی مشترک و توسعه تجارت دارند.
ارسال نظر