ناوگان تجاری کشور صاحب پایانه اختصاصی می‌شود

سارا صفاری

طی ماه گذشته خبر برکناری علی طاهری، معاون وزیر راه و ترابری و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی همه‌جا پیچید تا جایی که خیلی‌ها علیرضا ساطعی یکی از معاونان سازمان بنادر را به‌عنوان سرپرست این سازمان می‌دانستند، اما گویا اوضاع به روال گذشته برگشته است و طاهری کماکان سکان دریانوردی کشور را در دست دارد، هرچند که هنوز حکم وی توسط وزیر راه امضا نشده است. علی طاهری روز گذشته در جمع خبرنگاران حاضر شد تا از نکات تازه‌ای درحوزه مدیریت خود خبر دهد.

طاهری با اشاره به عملیات تخلیه و بارگیری طی سال‌جاری بیان کرد: طی ۹ ماه امسال عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری در بنادر کشور حدود ۵/۱۶درصد رشد داشته است همچنین در خصوص جابه‌جایی مسافر طی این مدت با رشد ۳۰درصدی نسبت به سال گذشته مواجه بوده‌ایم. این در حالی است که طی این مدت ۳میلیون و ۹۸۰هزار مسافر از طریق دریا در کشور جابه‌جا شده‌اند.

وی با تاکید بر سه ماموریت اصلی سازمان بنادر در بخش‌های ارتقای ایمنی دریا، بندر و دریانوردی اظهار داشت: در این زمینه به تعاملات بسیار خوبی در سطح بین‌المللی با سایر کشورها رسیده‌ایم و ایران به ۲۱ کنوانسیون ملحق شده که عمده این کنوانسیون‌ها در بخش افزایش ایمنی دریانوردی است. همچنین روند الحاق به کنوانسیون‌های بین‌المللی که ۵۰درصد آنها با ماهیت ایمنی است، پرشتاب است.

معاون وزیر راه و ترابری به وضعیت بسیار خوب ایران در سطح بین‌المللی از نظر ناوگان حمل‌ونقل دریایی اشاره کرد و گفت: یکی از مواردی که کمتر به آن اشاره شده، بحث مانیتورینگ و مطالعات بخشی سواحل کشور است. هر نوع توسعه‌ای در این مناطق نیازمند اطلاعات پایه‌ای است که خوشبختانه سازمان بنادر پژوهش‌هایی را در این خصوص انجام داده و مراحل پایانی کار در حال انجام است و به دستاوردها و اهداف بسیار خوبی در این زمینه دست یافته‌ایم.

وی با بیان اینکه احداث ایستگاه‌های سریع برای افزایش ایمنی و مقابله با حوادث یکی از اقدامات سازمان بنادر در خصوص افزایش ایمنی آب‌های کشور است، خاطرنشان کرد: با مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفت، موفق به احداث ایستگاه هشدار سریع سونامی شدیم و این ایستگاه قادر به ارائه کلیه اطلاعات در خصوص تغییرات جزر و مدی است و در ارتباط با سایر ایستگاه‌های هشدار است تا بتواند در مواقع لزوم از حوادث طبیعی دریایی خبر دهد.

طاهری همچنین به مانور جست‌وجو و نجات دریایی اشاره کرد که با حضور ۷ کشور حوزه خلیج‌فارس دیروز و امروز در بندر شهید رجایی برگزار شده‌است.

وی افزود: بحث مقابله با دزدی دریایی یکی دیگر از مواردی است که به مانور اخیر اضافه شده است و در این راستا ارتقای ایمنی و آمادگی برای مقابله با حوادث احتمالی از اهداف اصلی همایش اخیر است.

وی افزود: بیش از ۲۰ سازمان و ۱۰ شرکت در این مانور ملی دخالت دارند و از ۲فروند بالگرد و هواپیماهای بدون سرنشین استفاده می‌شود.

معاون وزیر راه‌و‌ترابری در خصوص طرح مدیریت یکپارچه سواحل بنادر و سازه‌های دریایی (ICZM) اظهار داشت: این طرح در سازمان بنادر مورد مطالعه قرار گرفت و مطالب آن در ۱۰محور آماده شد. این طرح ابزاری است برای مدیریت در مناطق ساحلی کشور و برای نخستین‌بار حریم دریا در کشور مشخص می‌شود.

وی بیان کرد: کاربری اراضی مطلوب با مقیاس‌های دقیق، پیشنهاد سازمان اجرایی برای مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی از رئوس اهداف تدوین طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی است.

طاهری این طرح را به عنوان ابزاری در اختیار مدیران محلی، ملی و استانی برای مدیریت مناطق ساحلی دانست و گفت: در سیزدهمین اجلاس کمیته هماهنگی دریای خزر به طور رسمی پیشنهاد شد که سایر کشورهای دریای خزر مطالعات سازمان بنادر را در خصوص طرح ICZM به عنوان الگو بپذیرند و آن را توسعه دهند.

وی در خصوص همایش ملی ایمنی بنادر توضیح داد: چهارمین همایش ملی ایمنی بنادر در تهران طی هفته جاری برگزار می‌شود و این درحالی است که حدود ۹۰درصد از تجارت کشور توسط دریا انجام می‌شود و ارتقای ایمنی یکی از شاخصه‌های بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی هدف از برگزاری این همایش را سازماندهی مسوولیت‌ها، ایمنی استفاده از تجهیزات، ایمنی حمل و نگهداری کالا، ایمنی و بهداشت پرسنل بنادر بیان و تصریح کرد: رویکرد چهارمین همایش رویکرد جدیدی است که با مشارکت بخش خصوصی انجام می‌شود.

وی با اشاره به توافقات میان سازمان بنادر و کشتیرانی برای انجام فاز ۳ بندر شهید رجایی گفت: امیدواریم به زودی تفاهم‌نامه‌ای میان سازمان بنادر و کشتیرانی با محور ساخت ترمینال مخصوص کشتیرانی در بندر شهید رجایی به عنوان فاز ۳ بزرگ‌ترین بندر کشور به امضا رسد.

طاهری در خصوص الحاق بندر شهید کلانتری و بهشتی به منطقه آزاد چابهار بیان کرد: این اقدام با توافق سازمان بنادر و سازمان منطقه آزاد انجام شده و منتظر تصویب نهایی در مجلس است و همچنین فروش تجهیزات به بخش خصوصی تا پایان سال‌جاری انجام می‌شود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص اعتبار و زمان تفاهم‌نامه سازمان بنادر و کشتیرانی برای فاز ۳ بندر شهید رجایی خاطرنشان کرد: یک‌هزارو ۴۵۰ متد در فاز سوم پیش‌بینی شده و اعتبار و زمان تفاهم‌نامه میان ۲ طرف در مدل مورد توافق دو طرف پیش‌بینی شده و تا دهه فجر سال‌جاری توافقنامه به امضا می‌رسد و تمامی موارد شفاف بیان می‌شود.

وی در خصوص ایجاد ترمینال اختصاصی کشتیرانی در بندر شهید رجایی گفت: این قرارداد به صورت BOT است، اولویت به ناوگان ملی داده می‌شود و ناوگان تجاری کشور صاحب ترمینال اختصاصی خواهد شد.

معاون وزیر راه و ترابری در خصوص فاز ۲ بندر شهید رجایی و مسائل پیش آمده حول فاز ۲ طرح توسعه این بندر گفت: سازمان بنادر فاز ۲ این بندر را حل شده تلقی می‌کند و فاز ۳ در قالب قرارداد مشخص و معین است فاز دوم چیزی نیست که قابل فسخ و تعدیل باشد و تمام مشخصات قرارداد، بین‌المللی است.

وی تاکید کرد: فاز دوم بندر شهید رجایی با وجود مسائل پیش‌آمده تا الان حدود ۲۵درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

معاون وزیر راه در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص تاثیر بحران اقتصادی جهان بر فعالیت‌های سازمان بنادر مطرح کرد: بحران اخیر از سال ۱۹۳۰ تاکنون یکی از مهم‌ترین بحران‌های اقتصادی جهان بوده و تاثیر عمده‌ای بر بازارهای مالی دنیا و سرمایه‌داری گذاشته است.

وی خاطرنشان کرد: طبیعتا بحران اخیر در بخش حمل‌ونقل دریایی تاثیر گذاشته است در همین راستا کمیته‌ای در سازمان بنادر جهت ارزیابی اثرات بحران جهانی بر حمل‌ونقل دریایی کشور تشکیل شده است.

طاهری تاکید کرد: در بخش حمل‌ونقل دریایی و کرایه حمل کالا و حمل فله کرایه‌ها حدود ده درصد کاهش داشته است اگر کرایه حمل‌ کشتی در گذشته ۱۰۰هزار دلار بود اکنون به کمتر از ۱۰هزار دلار رسیده است که این کاهش هزینه‌ها ضربه بزرگی به فعالیت کشتیرانی‌ها است.

وی در خصوص کمیته همکاری ایران و عراق برای لایروبی اروند بیان کرد: آخرین جلسه این کمیته شهریورماه سال گذشته در ۲ بخش بندری و دریایی برگزار و طی این جلسه توافقات خوبی حاصل شد؛ این در حالی است که اقدامات مقدماتی در خصوص نقشه‌برداری به پایان رسیده است.

معاون وزیر راه با اشاره به اینکه در کشور عراق اراده اجرایی لازم و موثر برای تصمیم‌گیری توافقات حاصل شده میان دو کشور وجود ندارد، اظهار داشت: شاید بتوان گفت حضور نیروهای بیگانه در عراق باعث بروز مشکل در تصمیم‌گیری شده و عملا کار اجرایی توافقات لایروبی اروند انجام نشده باقی مانده است.

وی در پایان به واگذاری بندر آستارا به بخش‌خصوصی اشاره کرد و گفت: قصد داشتیم از طریق مذاکره اقدام به واگذاری بندر آستارا کنیم که این امر به دلیل تعداد زیاد متقاضیان از طریق فراخوان عمومی انجام شد و به‌زودی کار واگذاری بندر آستارا از طریق مزایده به بخش‌خصوصی انجام می‌شود.