مشتری، برند را می‌خرد

گروه بازرگانی - نخستین جشنواره بین‌المللی برترین نام و نشان‌های تجاری (برند) ایران به همت مرکز مطالعات برند (وابسته به موسسه مطالعاتی هوشمند تدبیر) و انجمن دارندگان نشان استاندارد ایران و با همکاری وزارت کار و امور اجتماعی، اتاق بازرگانی صنایع و معادن، شبکه خانه‌های صنعت و معدن ایران و بانک مرکزی، شامگاه سه‌شنبه سوم دی ماه سال جاری در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد. بازار مبل ایران، در میان صد برند برتر کشور، رتبه اول را به دست آورد. درباره چند و چون این جشنواره با مهندس علی انصاری مدیر بازار مبل ایران و رییس انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان و فروشندگان مبل استان تهران به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه می‌آید:

آقای انصاری از نظر جنابعالی برند چه اهمیتی دارد؟

تشکر می‌کنم از شما که برای این موضوع اهمیت قائل شدید. در ادبیات مدیریت و بازرگانی برند را دلیل فروش کالا یا استفاده از خدمات تعریف کرده‌اند. به قول یکی از صاحب‌نظران خارجی محصول چیزی است که در کارخانه ساخته می‌شود. برند چیزی است که مشتری آن را می‌خرد. برند البته نوعی ماهیت اجتماعی هم دارد، به این معنی که افراد و توده‌های اجتماعی نسبت به برند حس مالکیت دارند و آن را متعلق به خود می‌دانند و در مورد آن با تعصب و حساسیت برخورد می‌کنند. از نظر دیگر، برند یک فاکتور منطقه‌ای و جهانی است که دارای اعتبار است و میان کالا و مشتری ارتباط قوی برقرار می‌کند.

شما برگزاری این جشنواره را صرف‌نظر از رتبه‌ای که به دست آورده‌اید، یعنی از منظر تخصصی، چگونه ارزیابی می‌کنید؟

این نوع اقدامات نوعی ایجاد تحرک تجاری، صنعتی و اقتصادی است. تولیدکنندگان و تجار را به تکاپو برای دستیابی به مدارج و مراتب بالاتر وامی‌دارد. ضمن اینکه بهترین شکل توجه به بخش غیردولتی و خصوصی است. هرچند بسیاری شرکت‌های دولتی هم در این جشنواره حضور داشتند و موفق هم شدند، ولی موسسات، شرکت‌ها و برندهای بخش غیردولتی نقش‌آفرین اصلی بودند. بنده، اینگونه اقدامات را به نفع صنعت و اقتصاد کشور می‌دانم و امیدوارم برگزاری و اجرای چنین جشنواره‌هایی دارای تقویم زمانی دقیق و متولی مشخص باشد.

شاخص‌های مهم بازار مبل ایران به عنوان یک برند برتر کدامند؟

می‌توانم بگویم بازار مبل ایران، مجموعه‌ای از ۱۰۰ شرکت معتبر و به عبارتی برند مشهور است، از طرف دیگر بزرگ‌ترین مرکز تجاری صنایع چوب در خاورمیانه است. در این بازار و این صنف، مشتری‌مداری و توجه به خواست و ذائقه مشتری یک اصل ثابت حرفه‌ای است به نحوی که در زمینه خدمات و فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی، هیات امنا بازار برنامه‌های کارشناسی شده و کارآمدی را به طور مستمر اجرا می‌کند و نیز مجموعه‌ای از اساتید دانشگاه و صاحب‌نظران، این بازار بزرگ را به لحاظ علمی و تئوریک پشتیبانی می‌کنند.