دنیای اقتصاد - در حالی‌که بحران رکودی در اقتصاد جهان باعث شده است تا قیمت اکثر کالاها در بازار جهانی رو به سقوط بگذارد، اما این موج کاهش قیمت در اقتصاد ایران جز در برخی بازارهای خاص مثل آهن‌آلات چشمگیر نیست و طرح همین ابهام در کنفرانس مطبوعاتی وزیر بازرگانی در روز گذشته، این پاسخ وی را به دنبال داشت که به زودی موج کاهش قیمت‌ها به ایران هم می‌رسد
به گفته میرکاظمی، بانک مرکزی از ثبات قیمت‌ها خبر داده است، ضمن اینکه به اعتقاد وزارت بازرگانی، ظرف ماه‌های آتی، کاهش قیمت‌ها را نیز در کشور شاهد خواهیم بود.
در عین حال، وزیر بازرگانی خبر داده است که در هشت ماه اول امسال، به‌رغم رشد دو درصدی حجم واردات، از لحاظ ارزش دلاری رشدی بالغ بر 29درصد را مشاهده می‌کنیم.

وزیر بازرگانی در جمع خبرنگاران:
موج کاهش قیمت‌ها به ایران نیز می‌رسد
سارا صفاری
وزیر بازرگانی دولت نهم دوران آرامی سپری کرده و خطر استیضاح هرگز به صورت جدی کرسی وزارت او را تهدید نکرده هر چند که ساز و کار تجارت خارجی کشور پیوسته به سود واردات بوده و ارزش آن به سه برابر صادرات غیرنفتی رسیده است.
سید مسعود کاظمی دیروز خبرنگاران رسانه‌ها را به ساختمان مرکزی وزارت بازرگانی فراخواند تا با آنها سخن بگوید او به ارائه آمار تکراری گمرک پرداخت و در عین حال در خصوص خرید کالاهای اساسی، واردات و صادرات میوه، انجام بازرسی‌ها، جوایز صادراتی و خروج سیمان از سبد حمایتی نیز دیدگاه‌های خود را مطرح کرد. میرکاظمی گفت: در سال ۸۴ تصمیم بر این شد تا خرید کالاهای اساسی یک سال زودتر انجام شود. در سال گذشته به دلیل خشکسالی گندم مصرفی توسط کشاورزان در داخل تامین نشد و تاکنون حدود ۳میلیون و ۷۰۰هزار تن گندم وارد کشور و مصرف‌ شده و مابقی نیز به تدریج وارد می‌شود.
وی با بیان اینکه درصدد هستیم برای سال آینده ذخایر گندم کشور را افزایش دهیم خاطر نشان کرد: برای ذخایر محصول گندم در سال آینده مشکلی وجود ندارد و امروز بالاترین سطح ذخیره را داریم همچنین ماهانه بیش از 900هزار تن گندم در کشور مصرف می‌شود که این حجم از مصرف عملیات لجستیکی بالایی می‌طلبد.
واردات دولتی شکر نداشتیم
میر کاظمی در خصوص خرید روغن خام بیان کرد: روغن مصرفی سال آینده که در حدود 350هزار تن پیش‌بینی شده به تدریج در حال خریداری است و در موردشکر نیز مصرف 2 سال گذشته شکر از داخل کشور تامین شد و این در حالی است که در سال گذشته 650هزار تن شکر از داخل کشور برای سال جاری خرید کردیم و برای سال آینده نیز 240هزار تن شکر خریداری شده است و در مورد شکر به هیچ وجه واردات دولتی نداشتیم. وی با اشاره به اینکه نوسانات و کاهش قیمت برخی اقلام کالاهای اساسی در جهان در خرید این کالاها موثر بوده، گفت: قیمت هر کیلوگرم گندم از 150 تومان به 400تومان رسید اما در‌حال‌حاضر با احتساب هزینه حمل قیمت هر کیلو گندم به کمتر از 220تومان کاهش یافته و این در حالی است که خرید تضمینی گندم برای کشاورزان در سال آینده 305تومان پیش‌بینی شده است. وزیر بازرگانی تصریح کرد: نیاز کشور به روغن یک میلیون و 200 هزار تن است که 14 تا 18درصد از این حجم در داخل کشور تولید می‌شود، تولید داخلی شکر حدود یک میلیون و 200هزارتن است و حدود 2میلیون و 200هزار تن نیاز و مصرف داخلی این محصول است و در دل این رقم صادرات محصولات وابسته به شکر نیز وجود دارد.وی افزود: 2میلیون و 200هزارتن برنج درکشور تولید می‌شود و این در حالی است که 3میلیون و 200هزار تن به مصرف داخلی می‌رسد و سرانه مصرف کل کشور 43کیلوگرم تخمین زده شده است.به گفته میرکاظمی در‌حال‌حاضر بخش‌خصوصی برنج وارد می‌کند و از این جهت نگرانی نداریم و به اندازه نیاز وجود دارد. میرکاظمی در خصوص حجم تخلفات و نظارت و کنترل سازمان حمایت مصرف‌کنندگان گفت: حجم جرایم به شدت بالا رفته، اما سازمان حمایت از مصرف‌کننده، اصناف و سازمان‌های بازرگانی برای مقابله با تخلفات به شدت در حال پیگیری هستند. وی در پاسخ به سوالی در خصوص درخواست تولیدکنندگان فولاد برای افزایش تعرفه این محصول بیان کرد: هنوز به اطمینان نرسیده‌ایم که شرکت‌های فولادسازی در حاشیه زیان قرار می‌گیرند و باید تغییرات تعرفه‌ای ایجاد شود، اگر به نقطه‌ای رسید که نیاز به حمایت تعرفه‌ای وجود داشت برای آن چاره‌جویی می‌کنیم. این در حالی است که طی ماه‌های اخیر هزینه‌های حمل به شدت کاهش یافته و به تدریج این کاهش هزینه‌های حمل تاثیر خود را بر قیمت کالاها نشان می‌دهد. وزیر بازرگانی در خصوص هدفمند کردن یارانه‌ها و جمع کردن کالابرگ‌ها اظهار داشت: کالابرگ‌ها باید جمع شود، روی بودجه در حال کار کردن هستند باید به این نکته توجه کرد که ایران رتبه اول سرانه مصرف آرد در جهان را به خود اختصاص داده و می‌توان امیدوار بود که با حذف یارانه‌ها این میزان مصرف را تا 50درصد کاهش داد. وی با اشاره به خروج سیمان از سبد حمایتی و ظرفیت‌های تولیدی ایجاد شده خاطرنشان کرد: طی سال گذشته ساختمان‌سازی دوبرابر و این در حالی بود که تنها حدود 5میلیون تن به تولید سیمان کشور اضافه شد با این وجود مشکلی پیش نیامد و سیمان مدیریت شد، در همین راستا اصناف، انجمن تولیدکنندگان سیمان و وزارت بازرگانی برای تثبیت قیمت سیمان جلسات متعددی برگزار کرده‌اند. وی افزود: هم اکنون قیمت سیمان به سمت تثبیت رفته و برای صادرات این محصول علاقه‌مند به تکمیل و تجهیز کارخانجاتمان هستیم و امیدواریم طی هفته جاری عوارض صادرات سیمان تعیین شود.
سیر نزولی قیمت‌ها
وزیر بازرگانی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر کاهش قیمت کالاها در جهان بر قیمت‌ کالاهای داخلی بیان کرد: در کارگروه بررسی اثرات بحران‌های مالی جهان، کاهش قیمت‌های جهانی بررسی شده و با این کاهش قیمت جهانی باید قیمت کالاهایمان نیز کاهش داشته باشد و باید تلاش کنیم تا با افزایش بهره‌وری و تامین مواد اولیه ارزان رشد صادراتی را حفظ کنیم. میرکاظمی با بیان اینکه موج کاهش قیمت‌ها در حال ورود به کشور است گفت: بر اساس گزارش بانک مرکزی، طی ماه‌های آتی شاهد کاهش قیمت‌ها در کشور خواهیم بود. میرکاظمی در ادامه به وضعیت تجارت خارجی کشور پرداخت و تاکید کرد: از کل آمار اعلام شده در خصوص واردات 5/2میلیارد دلار مربوط به بنزین است که گمرک در آمارهایش بنزین را با واردات جمع می‌زند. وی در ادامه به ارائه آماری در خصوص واردات و صادرات میوه پرداخت و بیان کرد: واردات سیب طی سال گذشته به 5هزارو 300تن و صادرات این محصول به 273هزارو 700تن رسید، این در حالی است که تعرفه مرکبات در بهمن ماه کاهش و اردیبهشت ماه سال بعد افزایش می‌یابد.
وی ادامه داد: طی ۷ماه سال‌جاری ۳هزار تن سیب وارد و ۱۰۱هزارو ۵۰۰تن صادر شده است. همچنین صادرات انگور در سال گذشته به ۱۶هزارو ۹۰۰تن و واردات این محصول به ۷۴۳تن رسید و درحالی که طی سال گذشته حدود ۱۶۰هزار تن کشمش از کشور صادر شد.وزیر بازرگانی درخصوص تشدید نظارت و رسیدگی به شکایات کارخانجات خودروسازی گفت: تا پیش از این آیین‌نامه‌ای در هیات‌ دولت تدوین شده بود که تعیین قیمت خودرو توسط وزارت صنایع انجام می‌شد درصدد هستیم سازمان حمایت از مصرف‌کننده نیز بر تعیین بهای خودرو نظارت داشته باشد. این درحالی است که خودروسازها اگر به تعهداتشان عمل نکنند و فردی شکایت کند سازمان حمایت به شکایت رسیدگی می‌کند.
عکس: خبرگزاری موج