در همایش تقدیر از صادرکنندگان برتر استان کرمان مطرح شد
صادرات سنتی را فراموش نکنیم
لیلا اکبرپور- هر چند دکتر امیدبخش، نماینده تامالاختیار ایران در سازمان تجارت جهانی در همایش صادرات و تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان کرمان، توسعه صنعتی را پیششرط توسعه اقتصادی پایدار دانست و به صراحت گفت: ارزش افزوده مستقر در صنعت بسیار بیشتر از ارزش افزوده پنهان در کشاورزی است، کیومرث فتحاله کرمانشاهی معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت معتقد است که ایران با صادرات ۱۹۵هزار تن پسته، خرما و فرش در دنیا حرف اول را میزند و نباید به بهانه تولید و صادرات کالاهای صنعتی، صادرات سنتی را فراموش کرد. حمید قاسمنژاد، رییس سازمان بازرگانی استان کرمان نیز در این همایش با بیان اینکه این استان با صادرات یکمیلیارد و ۸۰۰میلیون دلار در سال بعد از استانهای تهران، آذربایجان شرقی و اصفهان در رتبه چهارم قرار دارد یادآور شد: اما استان کرمان از نظر مشارکت سرمایهگذاریهای ارزی در کشور رتبه بیست و سوم را دارا است که نشانه عدم توجه به پتانسیلهای این استان و نقش ویژه آن در تولید و صادرات است.
محسن جلالپور رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان کرمان نیز ثبات نرخ ارز، پایین بودن سقف تسهیلات بانکی و درخواست وثایق ملکی برای پرداخت آن، کم بودن میزان جوایز صادراتی و عدم پرداخت به موقع آن را از موانع پیش روی صادرات در استان کرمان دانست و گفت: اتاق بازرگانی کرمان با راهاندازی دفاتر صندوق ضمانت صادرات و بازاریابی در اتاق و برگزاری جلسات ماهانه با مجمع نمایندگان مجلس مشکلات و پیشنهادهای اعضا را بررسی و راهکارهای متناسب در جهت رفع چالشها را ارائه میدهد.
محمدعلی کریمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس نیز استان کرمان را با تمام ظرفیتهای صنعتی که دارد استانی کشاورزی دانست و گفت: باید در جهت رفع مشکلات و موانع پیشروی تولیدکنندگان و صادرکنندگان برنامههای اصولی تدوین و شرایط جذب سرمایهگذاری را فراهم کرد. در ادامه این همایش، دهمرده استاندار کرمان آمادگی استانداری را برای توسعه پایدار مبتنی بر علم و استفاده از نیروهای متخصص اعلام کرد و گفت: در صادرات نفت ارزش افزوده انسانی وجود ندارد، اما توسعه صنعتی محصول عوامل انسانی است و اثرات توسعه را به جامعه منتقل میکند. امیدبخش نماینده تامالاختیار ایران در WTO با طرح سوال «آیا توسعه صادرات در ایران نیز موجب توسعه اقتصادی میشود؟ گفت: حجم صادرات ایران ۲۰ میلیارد دلار در مقابل ۸۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی است با چه میزان صادرات غیر نفتی میتوان نیازهای ارزی کشور را که امروز از فروش نفت تامین میشود، کسب کرد.
او با بیان این که کشورهایی مانند ژاپن، کره، تایلند، اندونزی و... بر اساس توسعه صادرات پایههای توسعه اقتصادی خود را محکم کردند ادامه داد. مدل توسعه صادرات این کشورها برای ایران ساخته نشده و ایران باید بر اساس توسعه صادرات صنعتی که یک شرط پذیرفته شده جهانی است در بستر سیاستهای خود برای دستیابی به جایگاه خود در منطقه حرکت کند.
امیدبخش خاطرنشان کرد: جهتگیریهای صنعت ایران باید براساس تقاضاهای خارجی باشد تا منجر به توسعه اقتصادی پایدار شود.
او یادآور شد: آمارهای قابل اتکای ارائه شده از سوی گمرک در سال جاری نشان میدهد که هنوز سهم معیانات گازی در صادرات غیر نفتی قابل توجه بوده و این اقلام صادراتی موجب شده تا دنیا ایران را به عنوان کشور صادرکننده نفت بشناسد.
نماینده تامالاختیار ایران در WTO برنامه چشمانداز ۲۰ ساله و ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ و اجرای خصوصیسازی در ایران را به منزله رویکرد کشور در انتخاب مدل قدرت و حفظ هویت فرهنگی و سیاسی نظام ضمن تحقق توسعه اقتصادی دانست و گفت: در ایران باید مدل توسعه صادرات دیگری طراحی و بهطور جدی پیگیری و اجرا شود.
تولید برای صادرات
محسن جلالپور، رییس اتاق کرمان با تاکید بر مقوله تولید برای صادرات محوری گفت: بررسی استاندارد کالاهای صادراتی، حمایت قضایی لازم از کارفرمایان و سرمایهگذاران و ایجاد فضای کسبوکار مناسب در شرایط کنونی یک ضرورت است.
او رفتار نادرست و یکطرفه بسیاری از کشورها با کالاهای ایرانی در امر حملونقل، پرداخت پول و تعرفه را یکی از موانع پیش روی صادرات در استان کرمان نام برد و ادامه داد: فعال شدن سفارتخانههای ایران در دیگر کشورها، ایجاد زمینه روابط اقتصادی و اهمیت دادن به صادرات خدمات بیمهای میتواند در حل این مشکل مفید باشد.
او با یادآوری ارائه و تصویب طرح مقابله با بحران جهانی در اقتصاد ایران، حضور در کمیسیونهای مجلس، دولت و مجمع تشخیص مصلحت در جهت ارائه مشکلات بخش خصوصی را عملکرد خوب اتاق بازرگانی ایران دانست و خاطرنشان کرد: اتاق کرمان نیز با اطلاعرسانی به موقع قوانین جاری کشور در امر اقتصاد، افتتاح دفاتر سیرجان، جیرفت، رفسنجان و دفاتر بازاریابی و صندوق ضمانت صادرات برای پوشش ریسک صادرکنندگان گامهای موثری در جهت حمایت از اعضا برداشته است.
صادرات ۵/۹میلیارد دلاری خدمات
کیومرث کرمانشاهی، معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت با یادآوری اینکه هر گاه قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت، مسوولان توسعه صادرات را مدنظر قرار میدهند گفت: صادرات همیشه باید محور اصلی تولید باشد و سازمان توسعه تجارت نیز با تدوین برنامه نوین توسعه صادرات و ابلاغ آن به ۳۰ استان کشور درپی معرفی کالاهای با کیفیت به بازارهای داخلی و خارجی است.
او صادرات خدمات ایران را در سال گذشته ۵/۹میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: این میزان صادرات خدمات حجم کل صادرات غیرنفتی کشور را به ۳۰میلیارد دلار افزایش داده و تحقق ۵۰میلیارد دلار صادرات نیز دور از ذهن نیست.
کرمانشاهی همچنین از رتبهبندی صادرکنندگان برتر خبر داد و گفت: باید بین صادرکنندهای که کارنامه درخشانی دارد و صادرکنندهای که تازه وارد بازار شده تفاوت باشد و دستگاههای اجرایی مسائل و مشکلات صادرکننده برتر را هرچه سریعتر حل و پاسخگوی سوالات او باشند.
کرمانشاهی بر صادرات کالاهای باکیفیت تاکید کرد و گفت: طرح رتبهبندی صادرکنندگان منجر به ارتقای سطح کیفی محصولات صادراتی خواهد شد، چراکه مسوول کنترل و نظارت ساخت محصولات صادراتی سازمان توسعه تجارت نیست و این کالاها با گذر از فیلترهای دیگر در بخش صادرات به این سازمان مراجعه میکنند، اما تسهیل امور صادرات موجب ارتقای سطح کیفیت از ابتدای مرحله تولید تا فروش در بازار خواهد شد.
ارسال نظر