هند در رفع موانع بانکی با ایران همکاری کند

شبنم آذر

در نشست صبح روز گذشته اتاق بازرگانی تهران و اعضای کنفدراسیون سازمان‌های صادراتی هند هنوز سخنان میزبانان تمام نشده بود که مدیر روابط عمومی اتاق تهران آخرین پنجره اتاق اجلاس را گشود تا هوای فضای سنگین جلسه سبک‌تر شود. درست در همان زمان بود که طرف ایرانی عدم گشایش اسناد مالی ایرانیان از سوی بانک‌های هندی را بزرگ‌ترین سد توسعه تجارت در کشور عنوان کرد و خواست تا طرف هندی برای رفع این چالش با ایرانیان همکاری کند.

یحیی آل اسحاق، رییس اتاق بازرگانی تهران به عنوان میزبان در این جلسه خواهان اثربخشی عملیاتی از چنین نشست‌هایی شد و گفت: با تمام احترامی که به یادداشت‌های تفاهم‌ قائلم انتظار دارم در پایان این نشست به نتیجه عملی دست یابیم.

اما میهمانان زمانی لبخند بر چهره‌‌شان نشست که دبیرکل اتاق تهران گفت: هند امروز همان کشوری نیست که زمانی آن را به واسطه سینمایش می‌شناختیم. هند امروز کشوری است که به دلیل همتش در رشد اقتصادی و توسعه معرفی می‌شود.

در راس این هیات تجاری سفیر هند در ایران ایستاده بود. او نشسته در سمت راست رییس اتاق تهران در طول این جلسه همواره لبخند به لب داشت به خصوص زمانی که گفت: در مورد اخذ ویزا تسهیلات مناسبی شکل گرفته که می‌توان گفت به زودی ایرانیان برای سفر به هند مشکل ویزا نخواهند داشت.

در نشست صبح روز گذشته اتاق‌ یحیی آل اسحاق رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران گفت: روابط تجاری ایران و هند نباید محدود به انرژی و صادرات نفت و گاز شود بلکه ما امیدواریم در حوزه صنایع و مواد معدنی نیز حوزه صادرات و واردات بین دو کشور فعال‌تر از قبل شود.

رییس اتاق بازرگانی تهران آمادگی کامل این اتاق و اعضای آن را برای دستیابی به این هدف اعلام کرد و خواستار توجه بیشتر سفیر هند به این مساله شد.

وی گفت: ضمن احترام به یادداشت‌های تفاهم و پروتکل‌های امضا شده میان دو کشور ما به دنبال نتیجه عملیاتی هستیم. آل‌اسحاق ابراز امیدواری کرد موضوع خط لوله صلح نیز هر چه زودتر میان دو کشور به نتیجه برسد.

دبیر کل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران نیز در این نشست گفت: آمارها می‌گویند هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان را دارد و در چند سال گذشته رشد اقتصادی در این کشور معادل ۸‌درصد بوده است.

محمد مهدی راسخ با اشاره به میزان مبادلات تجاری میان دو کشور ایران و هند گفت: در شش ماه گذشته، بازرگانان ایرانی حدود ۶۵۶‌میلیون و ۸۷۳‌هزار دلار کالا به کشور هند صادر کرده‌اند که با توجه به روند شش ماه اول سال، به نظر می‌رسد این رقم به بالاترین سطح چند سال گذشته یعنی فراتر از یک‌میلیارد دلار افزایش پیدا کند.

وی افزود: رقم مربوط به صادرات کالا به کشور هند، ۸/۶‌درصد کل صادرات ایران را شامل می‌شود که این میزان، هند را به عنوان چهارمین بازار عمده کالاهای ایرانی معرفی می‌کند.

وی گفت: در مقابل، صادرکنندگان هندی در شش ماه گذشته حدود ۱/۱‌میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده‌اند که این رقم، ۵/۳‌درصد کل کالاهای وارداتی ایران را شامل می‌شود و از این منظر، کشور هند را در جایگاه هفتمین واردکننده کالا به ایران قرار داده است.

عبدالرضا رضایی هنجی، مدیرکل مجامع بین‌المللی اتاق ایران نیز در این نشست گفت: با نگاهی گذرا به روابط تجاری ایران و هند می‌بینیم که حجم روابط تجاری این دو کشور ۱۰میلیارد دلار بوده که ۷/۸آن صادرات ایران بوده است.

وی افزود: از میزان آمار اعلام شده صادراتی از کشورمان به هند بخش اعظم آن به کالاهای غیرنفتی اختصاص دارد.

وی افزود: در پی سلسله نشست‌های میان دو کشور طی ماه گذشته در نتیجه اجلاس مشترکی که برگزار شد توافق‌نامه‌ای با فدراسیون اتاق‌های بازرگانی هند به امضا رسید که در نتیجه آن دامنه روابط دو کشور گسترده‌تر خواهد شد.

وی بزرگترین مشکل میان دو کشور را عدم همکاری بانک‌های هند در افتتاح اسنادمالی ایرانیان خواندو افزود: اتاق ایران پیشنهادهایی در خصوص رفع مشکلات موجود مطرح کرده است که از جمله آنها بهره‌گیری از کمک سازمان‌هایی است که هر دو کشور ایران و هند درآن عضویت دارند.

وی ادامه داد: از جمله این سازمان‌ها گروه ۱۵ و اتحادیه‌ همکاری‌های کشورهای حاشیه هند است که ریاست آن را طی ۵ سال گذشته ایران برعهده داشته است.

وی همچنین گفت: بخشی از تجارت میان ایران و هند به شکل غیرمستقیم و از طریق کشورهای واسطه انجام می‌شود که علاوه بر اتلاف هزینه و زمان و عوارضی چون مشخص نبودن میزان مبادلات در آمارهای تجاری طرفین دارد.

پس از سخنان مدیران بخش خصوصی ایران، سفیرکشور هند نیز به ارزیابی روابط ایران و هندوستان و چشم انداز پیش رو پرداخت.

عدم رضایت هند از خط لوله صلح صحیح نیست

مانبیر سینگ با اشاره به پایین بودن سطح روابط تجاری دو کشور گفت: در مورد اخذ ویزا تسهیلات مناسبی شکل گرفته که البته در حال پیشرفت نیز هست و می‌توانیم امیدوار باشیم در آینده نزدیک تجار و بازرگانان هندی و ایرانی برای سفر به دو کشور مشکلی بابت صدور و اخذ ویزا نداشته باشند.

سفیر کشور هند در ایران گفت: در مورد خط لوله صلح من در برخی از جراید و نشریات خوانده‌ام که می‌گویند چون هند یک کشور هسته‌ای است، نیازی به خط لوله گاز ندارد و برخی دیگر نیز هند را نسبت به احداث این خط لوله ناراضی نشان می‌دهند ولی با توجه به این که مصرف انرژی در هند بالا است ما مشتاق به احداث این خط لوله هستیم و گاز برای استفاده در صنایع هند با توجه به این که آلودگی به نسبت کمتری دارد، مورد توجه ما است.

وی افزود: علاوه بر اینکه از انرژی هسته‌ای پاک استفاده می‌کنیم، صنایع بزرگ ما در هند نیازمند گاز هستند و دولت هند مشتاق به همکاری بیشتر و احداث این خط لوله است و من اظهار نظرات منتشر شده در این جراید را نادرست می‌دانم.

مانبیر سینگ در پایان در مورد مشکلاتی که در زمینه گشایش اعتبار بانکی به وجود آمده و مقامات ایرانی آن را نتیجه فشارهای آمریکا می‌دانند، گفت: ارتباطات بانکی بخش مهمی از دغدغه های هند در زمینه گسترش تجارت است و معتقدم دولت‌های ایران و هند با همکاری نزدیک‌تر می‌توانند این مشکلات را حل کنند. وی افزود: کشور هند به منافع ملی خود می‌اندیشد و بدون توجه به فشارهای سیاسی بر توسعه روابط با ایران تاکید دارد.