فراسو - در همایش تشکلها عنوان شد
ترکیب صادرات به نفع بخش خصوصی نیست
گروه بازرگانی- سکوت فضای همایش نقش تشکلها در توسعه صادرات دو بار به هم خورد بار نخست سخنان رییس اتاق ایران بود که پس از وزیر بازرگانی پشت تریبون حاضر شد و فضای کار صادرات را به فضای بازی و صادرکنندگان را به بازیگران تشبیه کرد. وی بنا به سنت خود علاوه بر ارائه راهکار، شنوندگان را با پرسشهای اساسی مواجه کرد. اما بار دیگر زمانی بود که اسدا... عسگراولادی رودرروی تمام سخنرانان ایستاد و تک تک آنان را با شدت لحن مورد خطاب قرار داد. رییس کنفدراسیون صادرات ایران که چندی پیش در گفتوگو با رسانهای خود را امپراتور معرفی کرده بود اینبار از زبان یک امپراتور سخن گفت و وزیر بازرگانی، تنی چند از حاضرین از جمله رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و رییس اتاق ایران و رییس سازمان امور مالیاتی که در جلسه حاضر نبود را مورد خطاب قرار داد.
وزیر بازرگانی به عنوان نخستین سخنران از مدیران بنگاههای اقتصادی انتقاد کرد و گفت: اگر مدیریت بر بنگاهها تبدیل به نظام بهبود مستمر نشود، چرخ اقتصاد برای صادرات نمیچرخد.
وی خطاب به صادرکنندگان گفت: فکر میکنید اگر شرایط دلخواه شما فراهم شود آیا مشکل صادرات حل میشود؟ من به شما قول میدهم که نمیشود!
محمد نهاوندیان، رییس اتاق ایران سخنران بعدی این همایش بود. وی ضمن اعلام خبر تاسیس شورای مشترک بازرگانی ایران و کشورهای قاره آمریکا گفت: عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت یکی از مشکلات فراروی حوزه تجارت کشور است و اگر عضو این سازمان بودیم به راحتی از طریق تریبون رسای این سازمان قادر بودیم علیه برخی تحریمهای یک جانبه شکایت کنیم. رییس اتاق ایران همچنین گفت: ۲۰ مرکز تجاری در ۲۰ نقطه جهان طی پنج سال آینده توسط اتاق ایران راهاندازی و در آینده نزدیک، تاسیس دفاتر خدماتی در سفارتخانهها نیز عملیاتی میشود. وی با ابراز تاسف از اینکه تشکل فراگیر بخش خصوصی در قانون پیشبینی نشده است، افزود: در قانون جدید اتاق بازرگانی باید فکری اساسی برای انتظام امور بخش خصوصی به صورت کلی و نظم بخشی به فعالیت تشکلها به عنوان ارکان تشکیل دهنده داشته باشیم. وی صحنه کار در فضای اقتصادی کشور را به محیط بازی تشبیه کرد و گفت: در هر بازی محیط و قواعد و استراتژیهای طرفین باید ارزیابی شود. ولی بهترین بازیگران در محیط نامناسب با اتخاذ استراتژی نادرست یا قواعد غیرمنصفانه موفق نمیشوند.به اعتقاد رییس اتاق ایران در فضای اقتصادی اگر اخلاق آسیب ببیند هزینه بیاخلاقی، اجحاف، بیکیفیتی و حقه بازی آنقدر زیاد میشود که همه تولیدکنندگان به آن مبتلا میشوند. نهاوندیان یادآور شد: این تشکلها هستند که میتوانند خلاها را پر کرده و اخلاق کسب و کار را گسترش دهند که لازمه وقوع چنین اتفاقی تفویض قدرت به تشکلها است.
اجتماع سودآور تشکلها
رییس اتاق ایران با بیان این موضوع که اگر تشکلها دور هم جمع شوند میتوان منافع اقتصادی را با کمترین فایده شخصی به دست آورد، گفت: تشکلها قادر هستند نفع عمومیفراتر از نفع اقتصادی فردی را برای اعضای صنف فراهم کنند.
وی با طرح این پرسش که آیا تشکلها نقش تنظیم کننده بنگاه یا سوددهی را ایفا میکنند، تصریح کرد: تشکلهای بزرگ میتوانند از قدرت چانه زنی بزرگ برخوردار باشند. به گفته وی، استفاده مشترک از برند ایران در سرمایه گذاری از عهده تشکلها برمیآید.
پرسشهای صادرات
نهاوندیان درخصوص پرسشهای مطرح در روند صادرات، گفت: هنوز به برخی از اساسیترین پرسشها برای جهش صادراتی پاسخ ندادهایم و سیاست های ارزی، صنعتی، پولی و مالی را با شاقول جهش صادراتی تنظیم نکردهایم و در سالهای اخیر سیاست های تولید صادرات گرا نبوده است.
مصباحیمقدم، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز سخنران دیگر این همایش بود. وی با بیان اینکه ایران دوران گذار را طی میکند گفت: هنوز زیرساخت ها برای واگذاری امور به بخش خصوصی آماده نیست به علاوه اینکه نهادهای دولتی به سختی حاضر هستند که آنچه در اختیار دارند را واگذار کنند. وی با بیان اینکه هنوز بخشخصوصی برای گرفتن موافقت های اصولی دچار مشکل است، گفت: از نظر اعداد و ارقام طی ۳۰ سال گذشته منهای سالهای جنگ ارقام و اعداد از ۳میلیارد دلار به ۲۱میلیارد دلار رسید، ولی من دائما مراقبت میکنم که این صادرات با چه ترکیبی رشد کرده است و استنباط من این است که این ترکیب به نفع بخش خصوصی نیست. وی با بیان اینکه نباید به صادراتمان افتخار کنیم، افزود: به دلیل کندی اجرای سیاستهای اصل ۴۴، رهبر از سران سه قوه خواستند تا پیشرفت اجرای اصل ۴۴ را به ایشان گزارش دهند و در پی این دستور، رییس مجلس از نمایندگان خواست تا این گزارش آماده شود.غضنفری معاون وزیر بازرگانی نیز سخنران دیگر این همایش بود که به تشریح چگونگی ایفای نقش تشکلها در برقراری ارتباط میان مردم و دولت پرداخت.وی گفت: تشکلها باید مشکلات خود را دقیق و کارشناسانه مطرح کنند و خود اقدام به برنامهریزی نمایند؛ زیرا دولت سرش شلوغ است و نمیتواند برنامهریزی کند.
بازی در میان گلولای
سپس اسدالله عسگراولادی به عنوان آخرین سخنران پشت تریبون حاضر شد. وی خطاب به رییس سازمان توسعه تجارت گفت: شما آقای غضنفری که میتوانی اعتبار به بخش صادرات بدهی چقدر اعتبار دادهای؟ اگر میخواهی از بخش خصوصی توقع داشته باشی باید ابزار بدهی! دولت یک زمین فوتبال درست کرده با ۱۱ بازیکن که به جای سبزه در آن گل و لای دارد. آقای غضنفری! برای قیمومیت صادرکنندهها چه میکنی؟ شما بودجه را به رییس اتاق ایران بدهید او میداند با آن پول چطور دست صادرکنندهها را بگیرد. آقای غضنفری شما نباید به رقم صادرات افتخار کنید، این رقم نتیجه تلاش ما است. شما که سه سال است آمدهاید! وی با بیان اینکه من صادرات را عبادت میدانم، افزود: آن میز صادراتیام را از هر چیز بیشتر دوست دارم. وی خطاب به غضنفری گفت: قربان وجودت این سندیکاها را صدا کنید و بپرسید وقتی میروید سفر خارجی چه میکنید؟ عسگر اولادی خطاب به نهاوندیان نیز گفت: استدعا میکنم به اتحادیهها ابزار قدرت بدهید که بتوانند صادرکننده متخلف را تنبیه کنند. وی با بیان اینکه رقابت در ایران ناجوانمردانه است، افزود: آقای وزیر، این ارزش افزوده را که گفتید موقتا تعطیل است؛ برای صادرکنندهها و واردکننده ها متوقف کنید. خودتان هم میدانید که از خزانه دولت پولی به صادرکننده برنمیگردد.عسگراولادی خطاب به رییس سازمان امور مالیاتی نیز گفت: آقای عربمازار که تشریف ندارید شما خود میدانید که خزانه به این آسانیها پول نمیدهد! میگویید بیایید هفتشنبه پولتان را بگیرید! همین حالا طرح را دو سال عقب بیاندازید و بیایید با هم فکر کنیم که چه باید کنیم.
ارسال نظر