چرا فقط 20میلیارد دلار؟

بخش اول

سارا صفاری- ۲۹مهر ماه، روز ملی صادرات سال جاری مصادف با برگزاری جشن به مناسبت رسیدن به رقم صادرات غیرنفتی ۲۰میلیارد دلاری است و به اعتقاد کارشناسان عرصه تجارت این رقم با توجه به پتانسیل‌های کشورمان که هر فرد ایرانی به دلیل تکرار، بر آن واقف است رقم قابل توجهی نیست این در حالی است که دولتی‌ها معتقدند باید به صادرات غیرنفتی ۲۰میلیارد دلاری با نگاه به گذشته توجه کرد و بخش خصوصی می‌گوید این رقم شایسته کشورمان و توانمندی‌های آن نیست و از مشکلات عدیده در امر صادرات به ویژه نگاه‌های غیرمنصفانه به صادرکنندگان در کشور گلایه دارند. مهدی غضنفری رییس سازمان توسعه تجارت مشکلات صادرکنندگان را در سه بخش سازمان توسعه تجارت و وزارت بازرگانی، در سطح اقتصاد ملی و در سطح بین‌المللی بیان کرد و گفت: پرداخت به موقع جوایز صادراتی، برداشتن عوارض صادراتی، تسهیل مشکلات تعرفه‌ای، ارائه تسهیلات بانکی، سرعت‌عمل در کار گمرک، تنوع و کاهش قیمت بیمه‌های صادراتی و افزایش امکانات حمل‌و‌نقلی، لجستیک و ترانزیت کالا از مشکلات متنوع صادرکنندگان در این سه بخش است.

وی با بیان اینکه سازمان توسعه تجارت این گله‌‌ها را از صادرکنندگان می‌شنود و در جریانش قرار می‌گیرد، اما مستقیما نمی‌تواند برای حل این مسائل اقدام کند، اظهار داشت: برای رفع این مشکلات سایر دستگاه‌ها باید وارد تعامل شوند این در حالی است که فشار فزاینده در سطح بین‌المللی باعث شده که در سطح بازارهای جهانی همواره با کالاهایی مواجه شویم که ارزان‌تر و باکیفیت بهتر عرضه می‌‌شوند. رییس سازمان توسعه تجارت خاطرنشان کرد: روش‌‌های بازاریابی مدرنی وجود دارد که قدرت نفوذ زیاد و قابلیت بهتری برای تسخیر بازار دارند، بسیاری از کشورها در سطح اقتصاد، تولید، تجارت، فنون پیشرفته، سرعت عمل و عضویت در WTO در مرحله بالاتری از ما قرار دارند.

غضنفری با تاکید‌بر اینکه حوزه مسائل سیاسی در امر صادرات تاثیر بسیاری دارد، گفت: به هر حال دولت‌هایی هستند که علاقه‌ای به کسب موفقیت ایران در سایر نقاط دنیا ندارند و با ایجاد محدودیت‌ها و کمک به رقبای ما مانع پیشرفت صادراتمان می‌شوند.

از برنامه چهارم جلوتریم

در همین راستا کرمانشاهی، معاون کمک‌های تجاری سازمان توسعه تجارت درخصوص رقم صادرات ۲۰میلیارد دلاری و برگزاری جشن صادراتی در سال جاری گفت: دلیل خرسندی از رقم صادرات غیرنفتی برای برپایی جشن صادراتی مقایسه با ارقام صادراتی در سال‌های گذشته و پیشی گرفتن از برنامه چهارم توسعه است.

اما باید به این نکته توجه کنیم که پتانسیل‌های صادراتی کشور بسیار بالاتر از این ارقام است.

وی تاکید کرد: اگر صادرات را به عنوان محور توسعه در نظر بگیریم، اتخاذ هر تصمیم اقتصادی در کشور با اولویت‌های صادراتی باشد و برای صادرات غیرنفتی تحدیدی ایجاد نکنیم، می‌توانیم شاهد افزایش قابل‌توجه رقم صادرات غیرنفتی باشیم. کرمانشاهی با اشاره به پتانسیل‌های بالای کشورمان در بخش‌های کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات فنی و مهندسی خاطرنشان کرد: توجه به بخش‌هایی نظیر آموزش، اطلاع‌رسانی، بازاریابی نوین، ارتقای بسته‌بندی، برندسازی، توجه به تشکل‌‌ها و خوشه‌های صادراتی و ایجاد پایانه‌های صادراتی و مراکز تجاری و اقدام جهت توسعه این بخش‌ها موجبات رشد صادرات کشورمان را فراهم می‌کند.

معاون کمک‌های تجاری سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه ۴۰ خوشه صادراتی کشور توسط سازمان شناسایی شده، اظهار داشت: این در حالی است که ۱۰ خوشه صادراتی با اولویت هدف‌گذاری شده که کفش و چرم تبریز، خرمای بوشهر، خوزستان، هرمزگان، سفال لاله‌جین، سرامیک و کاشی یزد، زعفران خراسان و چرم تهران خوشه‌هایی هستند که با اولویت شناسایی شدند و به دنبال ابلاغ مصوبه دولت و دستورالعمل‌ها و اعضای کارگروه مشخص شده است و انجام این اقدامات برای استفاده از پتانسیل‌های بخش‌های مختلف جهت بالفعل در آوردن استعدادهای بالقوه کشورمان است.

کرمانشاهی در ادامه خاطرنشان کرد: بهنگام‌سازی پرداخت جوایز صادراتی از اقداماتی است که هم برای صادرکنندگان و هم سازمان توسعه تجارت بسیار مهم است از همین رو امسال اولین سالی است که قصد پرداخت به موقع جوایز سال ۸۷ را در همین سال به صورت بودجه نقدی و ارائه سهام به صادرکنندگان داریم.

وی در ادامه خبر داد: طی هفته گذشته هیاتی متشکل از کارشناسان تجارت سازمان توسعه و بخش خصوصی برای انجام مذاکرات و صادرات کالاهایمان به بازار ۱۳۰میلیون نفری و ثروتمند ژاپن اعزام شد که نتیجه این مذاکرات برای دو طرف بسیار رضایت‌بخش بود.

معاون کمک‌های تجاری سازمان توسعه تجارت در ادامه خاطرنشان کرد: بازدید هیات ژاپنی از زعفران و گیاهان دارویی ایران، برگزاری سمیناری در سفارت ایران در توکیو باعث توافقاتی شد که به ایجاد فصل جدیدی از روابط تجاری میان ایران و ژاپن انجامید. کرمانشاهی با تاکید بر منسجم نمودن تشکل‌ها برای ایجاد شرکت‌های مدیریت صادرات اظهار داشت: بحث بسته‌بندی، برندسازی، توجه به قیمت تمام‌شده، کیفیت محصولات و همچنین خدمات فنی و مهندسی و بررسی و پیگیری جهت توسعه بازارهای هدف از مهم‌ترین عواملی است که باعث افزایش فعالیت صادراتی در کشورمان می‌شود.

وی تصریح کرد: باید به این نکته توجه داشت که نوسانات صادرات تابعی است از تغییرات تولید و تا تولید صادرات‌گرا نباشد، صادراتمان به درستی انجام نخواهد شد.

کرمانشاهی در پایان خاطرنشان کرد: بخشی از فعالیت‌های صادراتی ارتباط مستقیم با متولیان تولیدی دارد و بخشی نیز به مسائل بهداشتی و کیفی نظیر استانداردها مربوط می‌شود.

برای ارج نهادن به فعالان عرصه صادرات جشن می‌گیریم

محمدعلی ضیغمی، معاون بررسی بازار و بازاریابی سازمان توسعه تجارت درخصوص برگزاری جشن صادراتی برای رسیدن به رقم ۲۰میلیارد دلاری صادرات سال جاری گفت: باید از دو جنبه به این رقم صادراتی توجه کرد، یک نگاه اینکه آیا در مقایسه با کشورهای مشابه و هم‌تراز و با توجه به مزیت‌ها و پتانسیل‌های کشورمان رقم ۲۰میلیارد دلاری خوب است؟

وی افزود: با توجه به اهداف تدوین‌شده در امر اقتصاد، کشوری هستیم که می‌خواهیم در افق ۲۰ساله قدرت اول اقتصاد منطقه باشیم و رقم ۲۰میلیارد دلار رقم کمی است، اما نگاه واقع‌بینانه توجه به گذشته صادراتیمان است.

معاون بررسی بازاریابی سازمان توسعه تجارت تاکید کرد: ایران کشوری است با تمام منابع، پتانسیل‌ها و توانمندی‌ها، با این وجود طی سال‌های متمادی صادرات غیرنفتی کشورمان از ۳میلیارد دلار بالا نرفته بود،‌ هرچند نباید با توجه به این رشد گول گذشته را بخوریم، اما می‌توانیم امیدوار باشیم که از دوره رکود خارج شده و در مسیری قرار گرفتیم که برای ارج‌نهادن به تلاش‌های صورت گرفته، فرهنگ‌سازی و قدر‌دانی از فعالان این عرصه باید جشن بگیریم.